Mergi la conţinutul principal

Descoperire istorică în Marea Neagră. „Va schimba din temelii tot ce știam până acum despre navigație”, spune un specialist

Marea Neagră adăpostește încă multe comori ale istoriei imperiilor care s-au succedat de-a lungul coastelor ei. O expediție de doi ani a unei echipe de specialiști din domeniul cercetării maritime a descoperit pe fundul Mării Negre vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană.

 

În ultimii ani, anunțurile privind diverse descoperiri pe acest segment arheologic au fost atât de dese, încât vorbim, practic, despre un vertiabil muzeu subacvatic în bazinul Mării Negre.

Ultima cucerire a adâncurilor? Un vas care zace în apele Bulgariei de circa 2.400 de ani. Arheologii cred că, după toate probabilitățile, se află în fața celei mai vechi epave găsite vreodată în adâncul Mării Negre, scrie The Guardian.

Echipa care a descoperit epava face parte din proiectul Black Sea MAP, descris de specialiști ca fiind cea mai amplă inițiativă de arheologie maritimă din istorie. Până acum, aproape 60 de relicve navale, perfect conservate datorită lipsei de oxigen, au fost localizate de scufundători. Istoriografic, epavele acoperă două milenii de navigație.

Noul vas descoperit pare a fi aparținut Greciei Antice, având catargul, cârma și băncile de vâslit sunt aproape intacte.

„O navă care a supraviețuit aproape intactă lumii antice, situată la 2 kilometri adâncime, este o descoperire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă vreodată”, a declarat Jon Adams, de la Universitatea din Southampton, conducătorul proiectului. „Acest lucru va schimba din temelii ceea ce știam până acum despre navigația în lumea antică”.

Se pare că vasul a fost cândva o navă comercială, un model care, până acum, nu a fost văzut decât pictat pe vasele grecești de ceramică, spun cercetătorii din Black Sea MAP.

Echipa a declarat că nu intenționează să aducă vasul la suprafață.

Proiectul Black Sea MAP reunește cercetători maritimi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia și Ucraina, fiind finanțat de Fondul de caritate Julia și Hans Rausing.

În iulie 2018, în apele teritoriale ale României,  în timpul unui exercițiu de antrenament, scafandrii militari români au dat accidental, la 60 de metri adâncime, peste epavele a două nave.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro