Mergi la conţinutul principal

Deschidere de stagiune, în forţă

"Leonce şi Lena" şi "La grande magia" sunt două spectacole care în mod sigur vor aduce la teatru brăilenii. Le va fi imposibil să reziste romantismului, frumuseţii, poveştilor de dragoste miraculoase, adevărate leacuri pentru suflet într-o lume bolnavă.
O fantezie poetică despre dragoste şi despre ceea ce contează în viaţă se propune în "Leonce şi Lena" de Georg Buchner, spectacol realizat de Vlad Cristache. Sunt puşi în valoare trei actori din generaţii diferite, dar al căror numitor comun este talentul: Constantin Cojocaru, Ionuţ Vişan şi Corina Borş. Alături de ei joacă: Ramona Gîngă, Valentin Terente, Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Adrian Ştefan, Dan Moldoveanu, Costică Burlacu, Ionel Spălatu, Mihail Ardeleanu. Asistent de regie este Septimiu Stoica, scenografia a realizat-o Vladimir Turturică, iar muzica live este interpretată de Cornel Cristei. Spectacolul se va juca sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 18.00, în Casa Tineretului.
Cea de-a doua piesă cu care se deschide stagiunea este premiera "La grande magia" de Eduardo de Filippo montată de Radu Nichifor. O altă poveste de dragoste, dar în altă notă, mai misterioasă, mai gravă, care va determina spectatorii să-şi pună întrebări despre cât de reală este viaţa din jurul lor. Spectacolul a fost prezentat publicului pe 27 iunie, într-o repetiţie generală, iar ecourile au fost încurajatoare, este de părere managerul teatrului, regizorul Lucian Sabados. "Ne-am grăbit puţin în acest an pentru că am simţit nevoia să dăm un semnal spectatorilor noştri fideli de normalitate şi de continuitate. În ciuda reparaţiilor care sunt destul de aproape de grafic, lucrurile se dezvoltă convenabil din punct de vedere artistic chiar dacă ne-am mutat temporar. Spectacolele noastre se vor desfăşura la Casa Tineretului, dar şi ţinând cont şi de agenda instituţiilor culturale ale Consiliului Judeţean. Aşa încât în septembrie vor fi toate weekend-urile pline, însă în octombrie vor fi două festivaluri importante, cel de folk şi cel de jazz şi noi vom avea reprezentaţii doar în sala Studio. Chiar dacă «Leonce şi Lena» este un spectacol relativ văzut, noi sperăm să stârnim interesul pentru că sunt două spaţii diferite şi e genul de spectacol care necesită mai multe vizionări", a precizat managerul Lucian Sabados.

În sala Studio - un text care a luat premiile Pulitzer şi Tony în 2005 - "Îndoiala"

În această stagiune se pregăteşte şi o premieră cu un text excepţional care s-a bucurat până acum de numeroase premii internaţionale. În sala Studio lucrează deja regizorul Eugen Gyemant la spectacolul "Îndoiala" de John Patrick Shanley, un text scris în 2005 şi premiat de mai multe ori în acelaşi an: Premiul Pulitzer, Premiul Tony, Premiul Lucille Lortel şi Premiul Criticilor. Scenariul a fost adaptat pentru film, iar în 2008 s-a lansat pelicula cu acelaşi nume, regizată chiar de autor, în care joacă nume grele ale filmografiei americane: Meryl Streep, Amy Adams, Philip Seymour Hoffman şi Viola Davis. Filmul a fost nominalizat în 2009 la premiile Oscar, Globul de Aur şi BAFTA. În 2012 textul a fost transformat şi în libret pentru operă, premiera jucându-se în ianuarie 2013.
Regizorul care montează acum la Brăila are un palmares strălucit, în 2012 fiind desemnat cel mai bun regizor din festivalul "Maratonul teatrului independent" pentru spectacolul "Bullets over Lipscani", jucat pe un scenariu adaptat după Woody Allen. Brăilenii s-au bucurat să-l vadă în iulie, în curtea interioară a Bibliotecii Judeţene, în cadrul proiectului "TMF Independent". Distribuţia va fi una provocatoare: Liliana Ghiţă, Emilian Oprea, Ramona Gângă şi Corina Moise. "Este o poveste admirabilă, care se urmăreşte cu sufletul la gură, chiar dacă se petrece în zilele noastre, într-o şcoală catolică din Bronx. Este un spectacol pasionant, cu o tensiune enormă, o producţie pe care o pregătim în condiţii destul de grele pentru că este şantier în teatru. Voi fi grijuliu să păstrez o oarecare linişte, însă se va lucra în condiţii eroice, de care a «beneficiat» şi Victor Ioan Frunză cu «Liliom»", a explicat managerul Lucian Sabados.
Un spectacol care nu se va relua la Brăila până nu se termină reabilitările Sălii mari din teatru, adică luna decembrie, este "Liliom" montat de Victor Ioan Frunză. În schimb, se va juca în octombrie, la începutul lunii, la Galaţi, iar la sfârşitul aceleiaşi luni va avea parte de un turneu la Bucureşti şi Ploieşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro