Mergi la conţinutul principal

Desţânţărizare în pragul toamnei, de teama virusului West Nile

• în ultimele zile, SUPAGL Brăila a făcut o amplă acţiune de combatere a ţânţarilor, pe raza întregului municipiu • operaţiunea a fost solicitată de Direcţia de Sănătate Publică, pe fondul înmulţirii cazurilor de infectare cu virusul West Nile din ultima perioadă • recent, o persoană de 79 de ani din mediul rural a decedat, după ce a contactat acest virus • un brăilean din municipiu a avut nevoie de spitalizare, dar din fericire starea sa de sănătate s-a ameliorat • SUPAGL a făcut o dezinsecţie specială în curtea cetăţeanului în cauză, domiciliat în cartierul Islaz, precum şi în curţile vecinilor

 

Deşi am intrat în ultima decadă a lunii septembrie şi, în ciuda temperaturilor ridicate de zilele acestea, toamna dă semne că îşi va intra în drepturi (meteorologii anunţă pentru începutul săptămânii viitoare o răcire bruscă a vremii, cu temperaturi ce nu vor mai depăşi 20 de grade Celsius), la Brăila se acţionează intens pentru combaterea ţânţarilor. Miercuri şi joi, la primele ore ale zilei, cartierele periferice, dar şi zona centrală a oraşului, au fost survolate de un avion care împrăştia substanţe contra ţânţarilor. De asemenea, miercuri noapte şi joi noapte s-a acţionat la sol, în parcuri, pe faleză şi în cartiere.

De unde această preocupare bruscă, în pragul toamnei, a autorităţilor locale pentru dezinsecţie terestră şi avio, în contextul în care, pe parcursul verii ţânţarii au cam pus stăpânire pe Brăila? Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) ne-a explicat că actuala acţiune de dezinsecţie s-a executat la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică, pe fondul înmulţirii cazurilor de infectare cu virusul West Nile în municipiul şi judeţul Brăila. După cum se ştie, acest virus transmis de ţânţari este responsabil de apariţia meningitei, o boală foarte gravă cu potenţial fatal. “Am primit o adresă de la DSP prin care ni s-a solicitat să acţionăm pentru combaterea ţânţarilor, în special în zonele cu vegetaţie multă şi în zona lacurilor şi a cursurilor de apă. Ne-am concentrat în principal pe malul Dunării, în zona lacului de lângă cartierul Lacu Dulce şi a celui din zona APAN, dar am acţionat şi în parcuri, pe bulevarde şi în cartiere. S-a acţionat atât avio cât şi terestru. Operaţiunea se va finaliza în noaptea de joi spre vineri, când ne vom axa pe zona centrală a oraşului şi pe cartierele Brăiliţa şi Vidin, după ce în noaptea precedentă am acţionat, la sol, în Parcul Monument, în Grădina Mare, pe faleză şi în zona cartierelelor Viziru şi Radu Negru. Avio, s-a acţionat miercuri şi joi dimineaţă, deasupra întregului municipiu, dar în special pe malul Dunării, în zona lacurilor şi a cartierelor periferice. Este ultima acţiune de combatere a ţânţarilor din acest sezon. Din primăvară şi până în acest moment, s-a acţionat de cinci ori, încadrându-ne în bugetul alocat, de 1,5 milioane de lei”, ne-a declarat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL Brăila. Acesta ne-a mai informat că, spre deosebire de precedentele operaţiuni de dezinsecţie, de data aceasta echipa SUPAGL a acţionat inclusiv în curtea unui brăilean care a contactat recent virusul West Nile. Astfel, au fost împrăştiate substanţe pentru combaterea insectelor atât în curtea cetăţeanului respectiv, domiciliat pe strada Ardealului, din cartierul Islaz, cât şi în curţile învecinate. Brăileanul în cauză a fost internat la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, unde a primit tratament de specialitate, fiind externat în data de 19 septembrie, cu starea de sănătate ameliorată, conform informaţiilor primite de la SUPAGL.

Direcţia de Sănătate Publică precizează că, din luna mai până în prezent, în judeţul şi municipiul Brăila au fost înregistrate 13 suspiciuni de infectare cu virusul West Nile. Dintre acestea, 6 au fost confirmate de analizele efectuate la Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti, 5 au fost infirmate, iar 2 sunt încă în lucru, aşteptându-se rezultatul analizelor. Din păcate, a fost înregistrat şi un deces provocat de virusul West Nile în judeţul Brăila. După cum precizează DSP, este vorba despre o persoană în vârstă de 79 de ani, din mediul rural, care a decedat pe 14 septembrie. S-a confirmat faptul că această persoană contactase virusul West Nile, având deja organismul slăbit de alte afecţiuni preexistente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro