Mergi la conţinutul principal

Deputatul Vasile Varga: «PNL susţine recuperarea prejudiciilor din dosarele penale»

Deputatul liberal Vasile Varga a emis un comunicat de presă prin care a anunţat că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, cu 221 voturi "pentru", nouă abţineri şi un vot "împotrivă".
"Efortul PNL de a contribui şi îmbunătăţi această iniţiativă a Ministerului Justiţiei a fost consistent şi de substanţă, însumând un număr total de 249 de amendamente, o serie de observaţii pertinente care reflectă tocmai preocuparea permanentă a liberalilor pentru recuperarea prejudiciilor în cazul săvârşirii oricărei infracţiuni. Demersul liberal şi votul dat de parlamentarii liberali în favoarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate au vizat reglementarea rolului şi atribuţiilor, precum şi asigurarea condiţiilor legale pentru folosirea sumelor şi bunurilor intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului pentru obiective de natură socială", a precizat Vasile Varga.
Bunurile şi imobilele confiscate în urma unei hotărâri definitive vor fi valorificate, iar banii rezultaţi din această acţiune vor merge la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (20%), la Ministerul Sănătăţii (20%), la Ministerul Afacerilor Interne (15%), la Ministerul Public (15%), la Ministerul Justiţiei (15%), la asociaţii şi fundaţii cu activitate în domeniul social, dar şi la academii de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale (15%).
"Prin adoptarea acestei legi, PNL a dat un vot pentru interesele cetăţenilor României şi pentru a elimina dificultăţile existente în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate", se mai arată în comunicatul de presă al deputatului liberal de Brăila, Vasile Varga.

"Declaraţia de la Paris", întărirea luptei împotriva corupţiei

Demersul PNL şi adoptarea înfiinţării unei agenţii care să poată recupera prejudiciile din dosarele penale vin în contextul în care, pe 20 noiembrie 2015, a fost adoptată "Declaraţia de la Paris", prin care Autorităţile Anticorupţie Europene şi Structurile de Supraveghere a Poliţiei au solicitat întărirea luptei împotriva corupţiei, potrivit unui comunicat emis marţi de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Declaraţia a fost adoptată de Adunarea Generală a Reţelei Partenerilor Europeni împotriva Corupţiei (EPAC) şi Reţelei Europene a Punctelor de Contact Naţionale (EACN). La evenimentul din 20 noiembrie au participat 84 de membri ai delegaţiilor din statele membre UE şi ale consiliului Europei, între care şi un reprezentant din partea DNA - Anca Jurma, procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe, care a fost realeasă vicepreşedinte al EPAC/EACN pentru un mandat de 2 ani.
"Declaraţia de la Paris" solicită introducerea unor pedepse cu caracter descurajator pentru infracţiunile de corupţie, atât prin condamnarea la închisoare, cât şi prin pedepse financiare şi implementarea unor sisteme efective de recuperare a produselor infracţiunii, dar şi stabilirea unui instrument corespunzător atât la nivel naţional, cât şi transnaţional, pentru protejarea martorilor cheie ameninţaţi şi a celor care denunţă infracţiuni de corupţie - cele două fiind printre cele mai importante solicitări. Pe lângă acestea se adaugă introducerea unui schimb automat transfrontalier de informaţii financiare pentru investigarea faptelor de corupţie, accesibil agenţiilor şi instituţiilor de aplicare a legii şi intensificarea cooperării şi a schimbului de informaţii dintre autorităţile anticorupţie şi structurile de supraveghere a poliţiei din Europa, prin utilizarea noului instrument de comunicare EPAC/EACN din cadrul Platformei pentru Experţi Europol.
"«Declaraţia de la Paris» reprezintă conştientizarea faptului că fenomenul corupţiei reprezintă o serioasă ameninţare pentru dezvoltare şi stabilitate, are consecinţe negative la toate nivelurile de guvernare şi subminează încrederea publică în democraţie şi instituţiile acesteia. De asemenea, este un răspuns la aşteptările înalte ale publicului de a oferi remedii eficiente împotriva corupţiei", se arată în comunicatul emis de DNA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro