Mergi la conţinutul principal

Deputatul Antoneta Ioniţă, critică dur sistemul educaţional din România

•  ea susţine că este inadmisibil ca la început de an şcolar, elevii să nu aibă manuale, şcolile să nu fie autorizate şi avizate ISU, iar profesorii să nu ştie dacă vor beneficia de măriri salariale sau nu • mai mult, deputatul a criticat faptul că Guvernul PSD nu se îngrijeşte de dezvoltarea şi promovarea şcolilor profesionale • moţiunea va fi susţinută, cel mai probabil, mâine, în Senatul României

 

Liberalii consideră că felul în care se prezintă situaţia sistemului educaţional în România, în pragul începerii noului an şcolar este total inacceptabil şi cer demisia ministrului Educaţiei, Liviu Pop. Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a participat, vineri, la o conferinţă de presă a partidului în care a încercat să prezinte motivele ce au stat în spatele deciziei parlamentarilor liberali de a depune în Senat o moţiune simplă pe Educaţie. Aceasta a criticat extrem de dur modul în care elevii şi profesorii sunt forţaţi să pornească în anul şcolar 2017 - 2018 cu stângul, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Brăila.

„Moţiunea simplă pe Educaţie se intitulează «România fără educaţie de calitate este o Românie săracă». Se vede clar că începutul de an şcolar este unul dezastruos. La clasa a V-a, 177.000 de elevi încep anul şcolar fără manuale pe bănci. Vorbim despre manuale esenţiale pentru educaţia elevilor la materii de căpătâi, care vor fi absente. Actualul ministru al Educaţiei a hotărât că este mai important acel manual de educaţie fizică. A invocat diferite motive, că era prins în planul de educaţie al Guvernului tehnocrat. Nu contează! Oricând se putea renunţa. Se ştie foarte bine, sunt lucruri mult mai importante decât un manual la educaţie fizică. Ca să ştim cum să ne târâm sau care este definiţia mersului?! Personal, ca medic, dar şi ca deputat am râs când am auzit de această invenţie năstruşnică. De ce s-a ajuns aici? Au fost programe finalizate târziu, licitaţii întârziate, un dezinteres total. Au preferat să cheltuie din banii noştri, ai tuturor, pe aceste inovaţii”, a declarat Ioniţă.

Pe scurt, potrivit parlamentarului, prin această moţiune simplă, liberalii cer Guvernului Tudose rezolvarea de urgenţă a problemelor manualelor şcolare, asigurarea tuturor resurselor financiare şi legale pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare în şcoli, finanţarea corectă a educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolilor, promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional, elaborarea unei legislaţii pentru înfiinţarea şcolilor doctorale şi, nu în ultimul rând, demisia ministrului Educaţiei.

 

Problema autorizaţiilor de funcţionare şi şcoli neigienice

Ioniţă a prezentat cu această ocazie o situaţie a şcolilor avizate ISU din ţară, dar şi din judeţul nostru, precizând că în Brăila există chiar şi o şcoală privată care îşi va deschide porţile odată cu noul an şcolar, însă nu are autorizaţie antiincendiu.

„Nu avem autorizaţii de funcţioanare în şcoli. Din cele peste 31.000 unităţi de învăţământ din ţara noastră, doar 6.500 au avize şi autorizaţii. An de an avem aceeaşi situaţie. Se ştie despre acest lucru. Nu sunt motive să stăm până în ultima clipă să aşteptăm să obţinem aceste avize. La nivelul judeţului nostru m-am interesat şi vă pot spune că în acest moment sunt 395 de corpuri de clădire la stat - întrucât o şcoală poate avea chiar două sau trei corupuri -, şi 4 la privat. Dintre aceste corpuri de clădire 205 nu necesită această autorizaţie, iar la privat lucrurile stau mai bine. Însă nu deţin autorizaţie pentru incendiu 129 de şcoli de la stat şi una din privat. Chiar mi-am pus un semn de întrebare. Cum se poate ca o şcoală privată să nu deţină autorizaţie de incendiu şi totuşi să poată fi deschisă la începutul anului şcolar? Deţin autorizaţii de la ISU - 57 de şcoli de la stat, 3 private. Şi până în data de 31 august au fost depuse cereri din partea a 55 de instituţii de învăţământ pentru această autorizaţie, dintre care 25 la Brăila, 5 la Făurei şi 25 în mediul rural. Întrucât suntem în data de 8 septembrie, acest proces se derulează în continuare”, a afirmat Ioniţă, care a precizat că trebuie luat foarte în serios în calcul şi subiectul igienizării şcolilor.

Aceasta a punctat că este inadmisibil ca elevii să nu beneficieze de apă caldă şi de toaletă sau ca aceasta să fie în curte şi nu în interiorul unităţii de învăţământ.

 

Ioniţă susţine că este imperios necesară reşaparea şcolilor profesionale

De asemenea, parlamentarul PNL Brăila a mai criticat modul în care Ministerul Educaţiei a demis o serie de inspectori şcolari în ultima perioadă, fără a oferi niciun fel de explicaţie, aşa cum a fost şi cazul celui din judeţul nostru.

„După ce au fost politizate concursurile de directori, acum au fost schimbaţi, tot politic, dar fără niciun temei legal, inspectorii şcolari. Dacă schimbările se vor face în continuare prin fax, fără motive temeinice legale, unde vom ajunge? Ca pe vremea răposatului, când şi un portar de la şcoală trebuia să deţină carnet de partid?! Acest lucru chiar trebuie să ne dea de gândit”, a apreciat Ioniţă.

Sursa citată s-a plâns şi pentru faptul că în ciuda promisiunilor făcute în campania electorală, PSD-iştii au cam uitat de mărirea salariilor cadrelor didactice. Deputatul s-a arătat destul de sceptic în legătură cu faptul că de la 1 ianuarie lefurile profesorilor vor creşte, aşa cum s-a vehiculat. De asemenea, o altă bilă neagră pentru Guvernarea social-democrată adusă de Ioniţă a făcut referire la ideea că în acest an nu s-au mai organizat cursuri de calificare pentru profesori. PNL-ista a atras atenţia şi că procesul didactic superior a rămas înţepenit în vechile practici şi că nu există nicio lege coerentă privind înfiinţarea de noi şcoli doctorale. Însă un alt aspect important criticat de liberali face referire la lipsa măsurilor privind readucerea la rampă a şcolilor profesionale.

„Şcoala este decuplată complet de piaţa muncii şi se continuă distrugerea învăţământului profesional. Se cunoaşte de către toată lumea că orientarea profesională trebuie să înceapă încă din ciclul gimnazial şi că trebuie făcută temeinic, cu ajutorul dascălilor, al părinţilor. Dacă nu ştim să îi orientăm corect pe aceşti copii vom ajunge să nu mai avem profesionişti în meseriile calificate. Toată lumea fuge după o diplomă universitară, dar în momentul în care te duci şi cauţi un tâmplar, un maistru, nu găseşti. Am ajuns acum în construcţii să nu mai avem profesionişti şi nu numai, sunt foarte multe domenii în care nu mai avem profesionişti”, a afirmat Ioniţă.

Deputatul a ţinut să sublinieze că moţiunea simplă ar putea fi prezentată cel mai probabil, marţi, în plenul Senatului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro