Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Depozitele bancare in valuta devin mai avantajoase decit cele in lei

Dobinzile pentru leii depusi de populatie in depozite bancare au ajuns sa fie mai mici nu doar in raport cu rata inflatiei, de 8% in acest an, ci chiar si in comparatie cu economiile in valuta. O serie de banci importante precum HVB, UniCredit, ING sau ABN Amro ofera dobinzi pentru depozitele in lei identice sau chiar mai mici decit dobinzile pentru economiile in valuta practicate de alte banci. Astfel, la HVB dobinda pentru economiile in lei pe o perioada de un an este de numai 4 procente, iar la ING de 5 procente, identica cu dobinda pentru depozitele in euro constituite la Banca Transilvania.
Daca pina mai ieri, bancherii si analistii financiari recomandau fara sa clipeasca economiile in lei ca fiind cea mai avantajoasa varianta de cistiguri sigure din depozitele bancare, astazi situatia nu pare a fi la fel de sigura. De o buna bucata de vreme, chiar de la inceputul acestui an, banci importante din Romania scad intr-un ritm accelerat dobinzile la depozitele in lei, acestea coborind sub rata de depreciere a preturilor prognozata pentru acest an, iar unele dintre ele chiar sub cele oferite pentru valuta! Astfel, HVB ofera pentru depozitele in lei constitute pe o perioada de un an o dobinda de numai 4 procente, in timp ce la ING, pe aceeasi perioada, cistigul este de 5%. In schimb, exista banci care practica dobinzi mai avantajoase chiar si la economiile in valuta: Banca Transilvania (5% dobinda la depozitele in euro pe un an) sau Finansbank (4,25% dobinda la depozitele in euro pe o perioada de 12 luni). Alte doua banci importante de pe piata romaneasca, UniCredit si Banca Romaneasca au scazut dramatic dobinzile la depozitele in lei, pina la 6,5%.
Dobinzile la depozitele in lei, pe o perioada de un an, percepute de bancile comerciale sint de 9% la BCR, BRD - 7,75%, Raiffeisen- 7%, Banca Transilvania - 8%, ING - 5%, HVB - 4%. In privinta dobinzilor la depozitele in euro, pe o perioada de un an, BCR bonifica o dobinda de 3,5%, BRD - 2,7%, Raiffeisen - 2,5%, Banca Transilvania -5%, ING - 1,3%, HVB - 1,85%
E bine de precizat ca depozitele bancare sint garantate de catre stat in limita echivalentului a 10.000 de euro in acest an si 15.000 de euro incepind de anul viitor, indiferent de banca la care sint depusi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii