Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Depozite europene la Muzeul Brăilei

Muzeul Brăilei a investit în acest an o sumă importantă pentru a moderniza depozitele existente. Directorul Ionel Cândea a precizat că este nevoie de aceste investiţii ca să se protejeze obiectele colecţionate, să nu se deterioreze şi să se piardă. Deocamdată, cu 150.000 de lei s-au modernizat trei depozite, însă muzeul mai are încă multe săli destinate depozitării ce trebuie modernizate.
Sistemul vechi era construit din suporturi din cornier cu placaj din PAL. Acum, în cele trei încăperi s-au achiziţionat stelaje speciale, ce permit valorificarea maximă a spaţiului, dar care asigură şi protecţia obiectelor depozitate. Stelajele sunt realizate din metale speciale acoperite cu o vopsea ce nu permite transmiterea ciupercilor, bacteriilor, de la un tablou la altul. În special tablourile dacă sunt aşezate unele lângă altele, la distanţe foarte mici, substanţele chimice ale vopselelor folosite interacţionează şi se deteriorează, iar recondiţionarea tablourilor sau protejarea individuală costă mai mult decât dacă s-ar investi în sistemele potrivite de depozitare, a mai explicat prof. univ. dr. Ionel Cândea. Stelajele sunt şi ele ordonate în corpuri care pot culisa dintr-o parte în alta pentru a se ajunge cât mai comod la lucrări şi acestea să nu se deterioreze în timpul manipulării. Mai mult, pereţii sunt tapetaţi şi ei cu caroiaje metalice speciale, pe care pot fi aşezate, una lângă alta lucrările de mari dimensiuni ce nu au loc în stelaje. Aceste dispozitive de depozitare au fost comandate în Olanda. Urmează ca lucrările din depozite să fie aşezate şi clasificate în următoarea perioadă.
Muzeul mai are încă 20 de asemenea spaţii care au nevoie de acelaşi sistem de depozitare, însă mai este nevoie de ceva pentru a fi cu adevărat europene: controlarea asistată a temperaturii şi umidităţii. "Nu se pot pune clasicele instalaţii de aer condiţionat, trebuie instalaţii speciale care controlează atmosfera, temperatura şi umiditatea, în toată clădirea. Sunt foarte costisitoare, însă facem ceea ce putem. Deocamdată am investit în aceste trei spaţii de depozitare şi urmează ca şi celelalte să fie modernizate la fel. Abia apoi putem să vedem ce se poate face în privinţa atmosferei controlate. Ne gândim chiar şi la un proiect european, dar nu în viitorul apropiat", a mai spus directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea.

 
Categorie articol: 

Comentarii