Mergi la conţinutul principal
Verdict: Boală, Ţone şi Andreicuţ, interzis la Serviciul de Expertiză Medicală

Departe de şpagă

zilele trecute, Curtea de Apel Galaţi a dat soluţia definitivă în dosarul “Şpagă pentru pensia de boală”, pedepsele cu suspendare aplicate în primă instanţă, doctoriţelor Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ fiind menţinute •  instanţa superioară a dat însă unele dispoziţii care le ţin la distanţă, pentru câţiva ani, pe doctoriţele acuzate că au luat mită • acestea au primit interdicţia de a mai desfăşura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală (SEM), Boală şi Ţone pentru 4 ani, iar Andreicuţ pentru 2 anicei care vor avea de suferit, în această situaţie, sunt oamenii care ajung cu dosarele la serviciul de expertiză şi care vor avea de aşteptat mult şi bine • directorul Casei Judeţene de Pensii, Sorin Enache, a vorbit despre o situaţie critică, la acest moment SEM neavând niciun medic, asta pentru că şi dr. Victoria Anghelescu, singura rămasă, a ieşit la pensie •

 

Fără şpagă pentru pensia de boală, dar şi fără medici. O decizie a instanţei a dus la o nouă blocare a activităţii Serviciului de Expertiză Medicală, unde îşi desfăşurau activitatea cele trei doctoriţe cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul “Şpagă pentru pensia de boală”. Curtea de Apel Galaţi a dat sentinţa definitivă în această cauză, fiind menţinute pedepsele cu suspendare, aplicate de prima instanţă. În data de 17 octombrie 2016, la Tribunalul Brăila, şeful Serviciului de Expertiză Medicală (SEM), dr. Ana Boală, precum şi dr. Rodica Ţone, au primit câte 3 ani închisoare, în timp ce dr. Andreicuţ Cristinel avea 2 ani şi 4 luni închisoare, toate fiind acuzate de luare de mită, în formă continuată.

Decizia care avea să pună, cel puţin la acest moment, lacătul pe uşa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, este legată de impunerea interdicţiei faţă de doctoriţele Boală, Ţone şi Andreicuţ, de a mai lucra în cadrul instituţiei, ca medici de medicina muncii.

Problema este gravă, mai ales că sunt mii de dosare care aşteaptă să fie rezolvate, după cum ne-a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila, Sorin Enache, instituţie de care aparţine SEM şi unde nu mai există niciun medic. Dacă până acum s-a lucrat cu doctoriţele cercetate de DNA, acum nu mai este posibil acest lucru. Şi, mai grav, singurul medic care rămăsese la serviciul respectiv, dr. Victoria Anghelescu, după “atacul” DNA, a ieşit la pensie. La acest moment, directorul CJP nu ştie cum va rezolva situaţia critică, mai ales că de suferit au brăilenii, el urmând să meargă la Bucureşti pentru a discuta problema cu şefii mari şi a găsi o soluţie.

 

Câţi ani vor sta doctoriţele şpăgare la distanţă de Serviciul de Expertiză Medicală?

Condamnare cu bune şi rele. În sentinţa dată de Curtea de Apel Galaţi, la data de 25 aprilie, judecătorii au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA Galaţi şi de inculpatele Boală Ana şi Ţone Rodica, privind sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Brăila. S-a desfiinţat, în parte, sentinţa apelată şi s-a făcut rejudecarea cauzei, aplicându-se pedepse complementare, fiind vorba aici de interdicţia desfăşurării activităţii de medic de medicina muncii. Inculpatele au rămas şi cu sechestru asigurator pe unele bunuri, asta până la achitarea sumelor ce reprezintă despăgubiri. “Aplică inculpatei Boală Ana şi pedeapsa complementară constând în interdicţia de a desfăşura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, pe o durată de 4 ani. Aplică inculpatei Ţone Rodica pedeapsa complementară constând în interdicţia de a desfăşura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul SEM, pe o durată de 4 ani. Aplică inculpatei Andreicuţ Cristinel şi pedeapsa complementară constând în interdicţia de a desfăşura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul SEM, pe o durată de 2 ani. (...) Menţine măsura sechestrului asigurător, în ceea ce o priveşte pe inculpata Boală Ana, până la concurenţa sumei totale de 10.885 lei, din care 3.885 lei reprezintă despăgubiri civile şi 7.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare. Menţine măsura sechestrului asigurător, în ceea ce o priveşte pe inculpata Ţone Rodica, până la concurenţa sumei totale de 11.810 lei şi 100 euro, din care 4.810 lei şi 100 euro reprezintă despăgubiri civile şi 7.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare. Dispune restituirea către inculpatele Boală Ana şi Ţone Rodica a celorlalte sume de bani sechestrate prin ordonanţă”, se arată în soluţia instanţei.

Judecătorii CA Galaţi au dispus însă restituirea către inculpata Ţone Rodica a bunurilor sechestrate prin Ordonanţa de instituire a unor măsuri asiguratorii, din data de 23 noiembrie 2015, fiind vorba despre un număr total de 228 obiecte din aur, cu greutatea totală de 1.124,96 grame, expertizate tehnic şi depuse la Trezoreria municipiului Galaţi. “Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, mai arată judecătorii.

Astfel, în final, după decizia instanţei superioare, cele trei doctoriţe pot sta liniştite acasă, întrucât nu mai au ce căuta la Serviciul de Expertiză Medicală, unde şi-au desfăşurat anterior activitatea şi şi-au umplut buzunarele cu bani, după cum au stabilit procurorii DNA. Inculpatele au scăpat şi de închisoare, deci au timp să cheltuie banii încasaţi de la pacienţi, care cu singuranţă au fost puşi deoparte.

În primă instanţă, judecătorii au dispus ca inculpatele să efectueze şi muncă în folosul comunităţii. Inculpatei Boală Ana i s-a impus ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul şcolii Postliceale Sanitare “Doctor Luca” Brăila sau la Liceul Teoretic “Panait Cerna”, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Şi inculpata Ţone Rodica trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul şcolii Postliceale Sanitare “Doctor Luca” Brăila sau la Colegiul Naţional “Ana Aslan”, tot pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Dr. Andreicuţ Cristinel are şi ea de executat muncă în folosul comunităţii pentru 90 de zile.

Când a dat sentinţa din octombrie 2016, Tribunalul Brăila le-a pus la plată pe cele trei doctoriţe acuzate de luare de mită, fiind vorba despre 125 de pacienţi care au dat bani ca să îşi rezolve problemele. Atunci, judecătorii au menţinut măsura asiguratorie a sechestrului, dispusă la data de 03 septembrie 2015, la solicitarea DNA. Era vorba despre sumele de 600 ron, 215.100 ron şi 400 euro, ridicate de la inculpata Boală Ana, la care se adăugau sumele de 872 ron, 880 USD, 350 lire sterline, 9.400 euro şi 32.300 ron ridicate de la inculpata Ţone Rodica şi suma de 1.250 ron, ridicată de la inculpata Andreicuţ Cristinel, plus sumele de 18.700 ron şi 650 euro ridicate de la numita Georgeta M. Judecătorii au menţinut atunci sechestrul şi asupra celor 228 bucăţi din aur, însă acum, în urma sentinţei CA Galaţi, aceste bunuri au fost scoase de sub sechestru.

 

Serviciul de de Expertiză Medicală, pus pe “chituci”

Sentinţa dată de Curtea de Apel Galaţi şi interdicţia impusă doctoriţelor, nu i-a picat prea bine directorului Casei Judeţene de Pensii Brăila, Sorin Enache. Contactat telefonic, acesta a spus că, cel puţin la acest moment, nu ştie cum va rezolva situaţia de la Serviciul de Expertiză Medicală. “Trebuie să merg, zilele acestea, la Bucureşti, pentru a discuta problema. O să fac tot ce depinde de noi. Eu lucram oricum cu aceste doctoriţe care erau judecate în dosar dar acum nu mai este posibil acest lucru. Trebuie să găsim soluţii, este o situaţie care ne afectează pe noi, brăilenii şi avem de suferit. Dr. Anghelescu s-a pensionat. Dosarele curg în fiecare zi, se adună în fiecare lună, sunt de ordinul miilor şi trebuie rezolvate. Astept răspuns de la Bucureşti. Problema este că nu mă pot baza nici pe judeţele limitrofe, colegii din ţară sunt reticenţi în a ne sprijini. Din categoria celor tineri, nu prea sunt, deci situaţia chiar este critică”, a declarat, îngrijorat, directorul CJP.

Oricum, de când procurorii DNA au “măturat” sediul Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, acesta a funcţionat pe avarie, cu un singur medic, respectiv dr. Victoria Anghelescu, şi două asistente. Activitatea se desfăşura greoi, dr. Anghelescu preluând toţi pacienţii din municipiu şi judeţ, asta pentru că celelalte doctoriţe fuseseră reţinute şi nu îşi mai puteau desfăşura activitatea în cadrul instituţiei. În ciuda eforturilor depuse de conducerea CJP Brăila, de a aduce măcar un doctor care să preia din atribuţiile doctoriţelor arestate, nu s-a găsit niciun înlocuitor. Cadrele medicale intrate în vizorul DNA au fost atunci suspendate din funcţie. Un eventual înlocuitor urma să fie angajat pe o perioadă determinată, lucru care, cel mai probabil, i-a cam alungat pe cei care se încadrau în profilul candidatului.

Reamintim că, în decembrie 2015, după ce au obţinut câştig de cauză în instanţă, doctoriţele Ţone şi Andreicuţ şi-au reluat lucrul la Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, dar lucrau într-un birou amenajat la parterul clădirii în care funcţionează şi Casa de Pensii. În acest fel, inculpatele au putut sta la distanţă de martorii în dosar, obligaţia fiind impusă la măsura controlului judiciar.

 

Aproape doi ani de la flagrantul de la Serviciul de Expertiză Medicală

În ziua de 16 iunie 2015, în jurul prânzului, procurori însoţiţi de jandarmi mascaţi au descins la sediul serviciului din subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila. Pacienţii suferinzi aşteptau liniştiţi, unii fiind pregătiţi să dea banii necesari pentru a reuşi să obţină pensia de boală, însă totul s-a dat peste cap. Medicii care îşi desfăşurau activitatea la sediul de pe strada Grădinii Publice, respectiv şefa serviciului, dr. Ana Boală, şi celalalte doctoriţe aflate în activitate, Rodica Ţone, Cristinel Andreicuţ şi Victoria Anghelescu au fost conduse la sediul DNA Galaţi. Singura care a scăpat de reţinere şi arestare, putând desfăşura activitatea medicală la Serviciul de Expertiză Medicală, a fost dr. Anghelescu.

Dosarul «Şpagă pentru pensia de boală” a fost înregistrat pe rolul instanţei la data de 3 mai 2016. Atunci, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată. Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală, Ana Boală, a acordat grade de handicap, în schimbul unor sume de bani, persoanelor care nu se încadrau în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată obţine pensii de handicap. Concret, în perioada 27 aprilie – 16 iunie, dr. Boală a primit de la 69 de pacienţi, pe care i-a consultat, diferite sume de bani cuprinse între 50 şi 500 lei. Per total, suma s-a ridicat la 3.885 lei, pe lângă micile “atenţii” care au constat în diverse produse. Rodica Ţone a primit şi ea bani de la 68 de pacienţi pe care i-a consultat, iar uneori s-a mulţumit chiar cu suma de 10 lei primită de la un pacient, aşa cum se arată în documentul procurorilor. În total s-a adunat suma de 4.810 lei, plus 100 euro.

Dr. Cristinel Andreicuţ a fost prinsă cu suma de 1.250 lei, încasată chiar în ziua percheziţiilor de la 8 pacienţi examinaţi, înainte de vizita procurorilor în cabinetul său. Medicii primeau banii fie direct, fie ascunşi printre înscrisurile aflate în dosarele medicale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro