Mergi la conţinutul principal

Demolare prin explozie controlată, pe platforma fostului combinat de la Chiscani

• a fost pusă la pământ fosta fabrică de celofibră • operaţiunea a fost executată de o firmă specializată din Brăila, la comanda firmei “Mioriţa Com”, actualul proprietar al terenului • firma familiei Cloşcă intenţionează să elibereze terenul de ruinele fostelor hale, pentru a-l valorifica unui investitor interesat

 

Fosta hală unde a funcţionat pe vremuri fabrica de celofibră a Combinatului de la Chiscani a fost pusă la pământ, miercuri seară, printr-o implozie controlată executată de firma pirotehnică “Granit Artficii” Brăila. După cum ne-a explicat pirotehnistul Ion Ţârdea, în cadrul operaţiunii s-au folosit 125 kilograme de explozibil şi 550 de capse electrice. Transportul materialelor explozive a fost asigurat de o grupă de jandarmi brăileni. Aceştia au asigurat şi perimetrul, în timpul executării detonării.

Cei 49 de piloni de susţinere, cu latura de 1,1 - 1,2 metri, au fost doborâţi prin cinci trepte de explozie, la diferenţe de milisecunde una de alta. “Complexitatea acţiunii nu a constat în necesitatea de a proteja clădiri învecinate sau alte obiective economice, din simplul motiv că hala respectivă se afla practic în câmp, printre buruieni. A fost greu de doborât, însă, deoarece vorbim despre o clădire pătrată, în astfel de situaţii fiind foarte dificil să dai centrul de greutate în afara bazei de susţinere”, ne-a explicat pirotehnistul Ion Ţârdea. Cert este că cele 125 kg de material exploziv şi-au făcut treaba, iar în prezent din clădirea masivă, de 7 etaje, a mai rămas doar o grămadă de moloz.

Lucrarea de demolare a fost comandată de firma “Mioriţa Com”, actualul proprietar al spaţiului respectiv. Reprezentantul firmei în cauză, Gigi Cloşcă, ne-a declarat că s-a urmărit eliberarea terenului de clădirile aflate pe el, în vederea vânzării ulterioare către un investitor interesat. “Terenul va fi vândut, dar mai înainte trebuie să îl eliberăm de ruinele fostelor hale. E o muncă destul de dificilă să îndepărtezi molozul după o astfel de demolare. De altfel, operaţiunea s-a derulat în două etape. O parte din clădire a fost dărâmată în urmă cu un an, iar ceea ce mai rămăsese în picioare s-a demolat acum”, ne-a declarat Gigi Cloşcă. Cantitatea de fier beton existentă în armăturile pilonilor demolaţi nu este deloc de neglijat. Aceasta urmează să fie recuperată şi valorificată de proprietarul terenului, în cadrul operaţiunii de îndepărtare a molozului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro