Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Democratii promit din nou ca vor retrage trupele din Irak

Noul lider al majoritatii democrate din Senatul american, Harry Reid, a promis ca va face eforturi pentru retragerea trupelor din Irak si a apreciat ca presedintele George W. Bush nu a luat in considerare nevoia urgenta de schimbare a strategiei in aceasta tara.
"Trei americani, patru britanici ucisi ieri; 150 de irakieni scosi din acea cladire si rapiti; peste 1.800 de cadavre au ajuns la morga din Bagdad, insa aceste date nu insumeaza toate decesele", a precizat democratul din Nevada.
"Nemultumirea mea in legatura cu presedintele Bush este ca el nu intelege urgenta in acest caz. Pentru el conteaza numai victoria, dar nu stiu ce insemnatate mai are acest lucru in Irak. Stiu doar ca ceea ce facem acum nu functioneaza", a explicat Reid.
Reid, care a fost ales marti ales la conducere, a promis o retragere sistematica si rapida a trupelor din Irak si o abordare internationala pentru a rezolva problemele din aceasta tara, precizeaza cotidianul american.
Reid a declarat ca nemultumirile electoratului cu privire la razboiul din Irak au determinat victoria partidului sau la alegerile pentru Congres organizate saptamina trecuta.

Liderii al-Qaida isi pierd din influenta asupra militantilor islamisti

Un grup de clerici arabi ar putea influenta miscarea islamista intr-o masura mai mare decit insusi Osama ben Laden si alti lideri ai al-Qaida, apreciaza un grup de cercetatori din cadrul Academiei Militare a Statelor Unite.
Potrivit unui studiu considerat a fi "prima configurare sistematica" a unei ideologii numita uneori jihadism, realizat de Centrul de Combatere a Terorismului din cadrul Academiei West Point, ben Laden si deputatul sau, Ayman al-Zawahiri, au avut o influenta relativ minora asupra constituirii intelectuale a miscarii. Ei sint considerati, de ideologii gruparii, mai degraba propagandisti decit strategici.
Desi Ben Laden si al-Zawahiri au transmis, anul trecut, numeroase mesaje video si audio catre adeptii miscarii, studiul arata ca activitatea unui grup format din clerici iordanieni si sauditi - printre care si iordanianul Abu Muhammad al-Maqdisi - pare sa fi avut o influenta covirsitoare asupra viitoarei generatii de militanti islamisti.
Autorii studiului au descoperit ca moartea sau capturarea lui ben Laden si a lui Zawahri nu ar afecta prea mult raspandirea ideologiei militante.
Raportul de 382 de pagini, un fel de enciclopedie a miscarii jihadiste, studiaza cele mai citite si influente texte, dintre miile de astfel de carti din biblioteca online al-Qaida, cunoscuta sub denumirea de Tawhed.
Oficialii americani considera ca in viitor, atacurile teroriste ar putea fi comise nu de militanti antrenati in taberele al-Qiada, ci de combatanti influentati de textele radicale online.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii