Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Democrat-liberalii braileni nu-si fac probleme pentru costurile campaniei electorale

Democrat-liberalii interesati de o candidatura la alegerile parlamentare din toamna nu-si fac probleme cu privire la sumele necesare in campanie. Chiar daca inca nu se stie exact care vor fi candidatii, mare parte dintre cei interesati si-au facut planurile cu privire la posibilele cheltuieli personale, le-au evaluat la citeva zeci de milioane de lei vechi si au in portofoliu si o serie de posibili sponsori, care sa cotizeze la nevoie. Democrat-liberalii se declara scirbiti de declaratiile unora dintre candidatii altor partide, care se dau saraci si anunta au de gind sa apeleze la mila publica, pentru a aduna banii necesari. Liderii PDL cred ca acestia mint cu nerusinare cind se dau oameni sarmani, numai ca sa dea bine la electorat.
Liderul PDL Eugen Badalan, interesat de o candidatura la Camera Deputatilor, se arata cel mai strins la punga dintre candidatii organizatiei judetene, el declarind sus si tare ca nu este dispus sa renunte decit la veniturile sale pe trei luni, ca si contributie personala la cheltuielile de campanie. El a precizat ca nu se pune problema ca n-ar avea mai mult, dar nu este dispus in plus: "Fiecare dintre noi va participa cu propriii bani, in conformitate cu legea. Eu, personal, disponibil am sumele pe care le-am trecut in declaratia de avere, care sint publice. Eu imi propun sa contribui la campania electorala a PDL pentru alegerile generale, la filiala Braila, cu 3 venituri lunare personale. Asa am contribuit si la campania pentru alegerile locale, asa voi face si la generale. Asta inseamna cam vreo 300 de milioane lei vechi. Asta nu e tot ce pot aduce, asta este tot ce aduc. As putea sa aduc mai mult, dar am stabilit niste reguli comportamentale si atit aduc. La noi, cine are bani foarte multi, aduce cit trebuie, cine are bani, dar nu foarte multi, aduce atit cit aduce". Badalan ne-a explicat si cam care este, in opinia sa, necesarul de fonduri pentru o campanie eficienta, dar legala: " Din calculele mele, o campanie electorala decenta la Braila, care sa interzica asa-numita mita electorala, banii dati in ziua votului la alegatori, deci o campanie decenta la Braila se poate desfasura cu o suma de 150-200 de mii de euro. Cine foloseste mai mult decit atit, inseamna ca face si alte lucruri decit cele normale. Cine foloseste mai putin de 150.000 euro, in campania electorala, la Braila, inseamna ca va avea zone pe care nu va putea sa le acopere electoral. Deci, stim cam care este situatia si de aici incolo, putem sa discutam".
Presedintele PDL Braila, Nicolae Mitroi, un alt posibil candidat la parlamentare, a declarat si el ca are in vedere o contributie de citeva sute de milioane lei vechi: "Voi aduce cit trebuie si in limita permisa de lege. Vorbesc la o suma de ordinul citorva sute de milioane lei vechi, acesta este cuantumul. Acum, trebuie sa tinem cont ca noi nu vom alerga fiecare pe o pista separata in aceasta campanie electorala, pentru ca, dupa cum stiti, colegiile se suprapun si vom merge impreuna, pe grupe. Noi vom face o campanie unitara, pentru ca ne intereseaza sa obtinem un scor bun, sistemul de vot impune acest lucru". Intrebat daca are aceste sute de milioane de lei vechi la tescherea sau trebuie sa faca rost de ei, Mitroi a spus : "Am, am banii. Am banii mei, am si sustinere din partea unor sponsori, deocamdata, sub forma de declaratie de sustinere, pentru ca inca nu mi-au dat banii".

"Noi va intrebam pe dumneavoastra ce bani aveti acasa sau cum ii cheltuiti?"

Posibilul candidat Ion Stefan a intrat, pe clasificarea lui Badalan, la capitolul "cine are bani foarte multi" si se arata dispus sa deschida larg baierele pungii: "Am si banii mei, aduc si de la prieteni, si de la sponsori, si aduc cit trebuie pentru campania generala a partidului si pentru colegiu, daca voi fi desemnat drept candidat. Si cind spun ca aduc cit trebuie, nu ma gindesc doar la cele citeva sute de milioane de lei vechi, despre care se vorbea anterior, ma gindesc si la mai mult, de ce nu? Eu nu sint acela, cum sint pe la alte partide care au bani si spun ca n-au sau ca ii sponsorizeaza partidul. E o minciuna, eu stiu, ii cunosc pe fiecare in parte de ani de zile si nu cred ce spun ei. Aia este asa, pentru publicul larg, sa spui ca n-ai bani, esti sarac si vrei sa fii deputat sau senator. Te duci acolo sa te imbogatesti, sa faci trafic de influenta. Nu, eu n-am facut asta nici inainte si nu voi face nici de acum incolo. Am bani si voi aduce cit trebuie".
In ceea ce-l priveste pe posibilul candidat George Dragu, acesta a confimat si el ca are banii necesari contributiei pentru campanie: "Eu pot sa spun cum nu voi rezolva problema finantarii propriei campanii electorale, daca voi fi candidat. Daca se crede ca aceasta campanie va fi o nunta cu dar si cine da mai mult, sta mai aproape de masa nasului, atunci, eu unul nu ma voi implica. Daca evaluarea bugetului de campanie va fi una realista, evident ca voi cauta sa ma aliniez mediei eforturilor celorlalti colegi. Din ce s-a inteles acum, media ar fi citeva sute de milioane lei vechi, dar poate ca, la final, dupa ce se vor face calculele, va fi mai putin sau va fi mai mult. Eu am banii necesari, nu sintem nici foarte bogati, dar cu conturi ascunse, dar nici atit de saraci, sa nu putem contribui cu o suma la campanie partidului". Dragu a tinut insa sa precizeze ca, dupa opinia sa, intrebarile ziaristilor despre banii de campanie sint de fapt niste provocari, in cautare de subiecte de senzatie, pentru ca, de fapt, el este sigur ca opinia publica nu este interesata sa afle ce cheltuieli au candidatii, ci ce platforme politice au acestia: "Presa, ca de obicei, intreaba despre aceste lucruri, grav este ca partidele pun botul, ca sa spun asa, la aceste provocari. Mie nu mi se pare important sa discut despre buget, cind vine campania, eu discut despre platforme, despre oferta umana, cu ce trebuie sa iasa in fata partidele. Platforma este ceea ce trebuie sa le spui oamenilor, ca nu te duci sa faci strip-tease in fata lor. Bugetul este o alta problema".
Un alt posibil candidat al PDL-ului, Cristian Pricop, a preferat sa pastreze discretia in legatura cu cheltuielile de campanie pe care le va face: "Credeti ca este asa importanta partea materiala? Eu cred ca cel mai important este ceea ce face fiecare, participarea fiecaruia la aceasta campanie electorala este reprezentata si de prestatia personala, si de imaginea lui, si de ceea ce este dispus sa faca. Partea materiala este intr-adevar o problema, dar eu cred ca este problema noastra interna, nu trebuie afisata, sa o cunoasca toata lumea. Bineinteles ca se vor cheltui bani, dar este problema noastra interna. Noi va intrebam pe dvs. ce bani aveti acasa sau cum ii cheltuiti? Este totuna, pentru ca un partid este considerat o familie, da?".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii