Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Delir" alternative cu Alternosfera

Sâmbătă, cu începere de la ora 22.00, pe scena Clubului Zodiar, din Galaţi, cunoscuta formaţie de rock alternativ Alternosfera, din Chişinău, a susţinut un concert cu ocazia lansării ultimului lor album, "Virgula". Deschiderea evenimentului a fost marcată de trupele Addiction (Brăila) şi Headstuck (Galaţi).
16addic2
Addiction a depăşit o primă probă de foc, dobândirea expresivităţii

Fondată în 1998, la Chişinău, Alternosfera (Mircea Bostan - voce; Eugen Berdea - tobe; Victor Coşparmac - bass; Sergiu Aladin - chitară/clape; Marin Nicoară - chitară/clape) pare a fi, la ora actuală, una dintre cele mai interesante trupe de pe harta rockului alternativ românesc, exemplară sub orice raport. Cu un sound de o forţă copleşitoare, marcat de un ambient în subtextul căruia se simt influenţele dark wave-ului britanic, "armamentul" instrumental al celor de la Alternosfera face front comun, ca identitate lirică, cu "tematica" angoasantă a unor formaţii precum Radiohead sau, la limită, New Order. Ca dovadă, inflexiunile depresive ale vocii lui Mircea Bostan, în care se simte "şcoala" de mare rafinament a lui Tom Yorke. De fapt, în cazul trupei Alternosfera, orice demers analitic se dovedeşte din start a fi necuprinzător. Nu e nevoie decât să observaţi, preţ de câteva secunde, reacţia publicului (de pildă, delirul care s-a dezlănţuit în Zodiar), pentru a realiza că te afli în faţa unei formaţii de mare talent.
16addic3
Rockăreală old school

Despre Headstuck, prima trupă care a deschis evenimentul, nu sunt prea multe de spus: o formaţie tânără, în plină formare, aflată la etapa acumulării de influenţe, cu intuiţii spre zona alternative-ului aflat la graniţa dintre The Subways şi RATM (Rage Against The Machine).
În ceea ce-i priveşte pe rockerii de la Addiction, ne-am aflat în faţa unei formaţii care a câştigat o primă probă de foc - dobândirea expresivităţii. Silviu Paraschiv (chitară solo), Alex Muşat (tobe), Bogdan Iftode (chitară bass), Andrei Văsii (voce) şi Răzvan Popa (clape) au oferit o mostră excelentă de rock exploziv, primind din partea publicului o reacţie mai mult decât entuziastă. Schimbările survenite în "felul de-a fi" al trupei Addiction pot fi depistate cu ochiul liber: virilitatea Ibanez-ului manevrat de Silviu Paraschiv a ieşit din zona afirmării dexterităţii, făcând un prim pas spre formarea unui limbaj propriu; bătăile lui Alex Muşat nu mai "sună" pentru ele însele, ci coordonează restul instrumentelor;
16addic4
Formaţia gălăţeană Headstuck

bass-ul lui Bogdan Iftode se ocupă cu "administrarea" infuziilor de metall; vocea lui Andrei Văsii s-a curăţat de imprecizii, afişând un timbru vocal percutant şi, mai ales, provocator. Un aport semnificativ, ba chiar decisiv, sub raportul stilisticii, îl reprezintă orga lui Răzvan Popa, un clăpar extrem de talentat, acesta furnizând trupei acel vibe neo-romantic, pe linia Joy Division, care lipsea, până în prezent, formaţiei Addiction.
Per total, Clubul Zodiar a oferit publicului o seară memorabilă.
Categorie articol: 

Comentarii