Mergi la conţinutul principal

Delia Râşnoveanu, favorită sau favorizată pentru postul de manager al Spitalului Judeţean?

• dr. Delia Râşnoveanu este, printre altele, medic epidemiolog, membru al Partidului Social Democrat, dar şi fost director medical al Spitalului de Psihiatrie Brăila • printre membrii comisiei de concurs se numără un social-democrat, un medic epidemiolog, dar şi ing. Florentin Crăciun, cel care a fost managerul Spitalului de Psihiatrie în perioada în care şi Râşnoveanu şi-a desfăşurat activitatea profesională în aceeaşi unitate sanitară • preşedintele comisiei este dr. Marian Căpăţînă care ne-a declarat că ar fi ideal ca un manager să fie medic epidemiolog, în condiţiile în care “durerea spitalelor din România o reprezintă infecţiile nosocomiale”

 

Comisia de concurs care va examina candidaţii pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Judeţean Brăila are o componenţă cel puţin interesantă. Prima şi singura în acest moment care şi-a exprimat dorinţa de a se înscrie la concurs pentru şefia spitalului este dr. Delia Râşnoveanu, cea care asigură interimatul funcţiei din luna mai, când mandatul dr. Mihai Iugulescu s-a încheiat.

Comisia de concurs a fost stabilită de către Consiliul de Administraţie al spitalului. Componenţa este următoarea: dr. Marian Căpăţînă - preşedinte (medic veterinar în municipiu şi consilier judeţean independent), dr. Mihaela Debiţa - membru (medic epidemiolog, actualmente managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Galaţi), ing. Florin Crăciun - membru (fost manager al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”), reprezentantul Asociaţiilor de Pacienţi – observator şi secretarul judeţului Dumitrel Priceputu.

Aşa cum am precizat şi în articolul de vineri, regulamentul pentru organizarea concursului de manager al spitalului s-a schimbat, fiind eliminată proba scrisă. Candidaţii vor fi triaţi, iniţial, în funcţie de dosarele depuse, urmând apoi ca cei care au trecut de această probă să susţină un proiect de management în faţa comisiei de concurs. Proiectul trebuie să cuprindă atât problemele cu care se confruntă Spitalul Judeţean, cât şi o posibilă rezolvare a acestora, potrivit anunţului publicat pe site-ul unităţii sanitare.

 

Legături între Râşnoveanu şi membrii comisiei de concurs

Dr. Delia Râşnoveanu este membru al PSD Brăila. Aceasta a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj, urmând apoi două specializări: epidemiologie şi boli infecţioase, activând ca medic primar în ambele specialităţi, potrivit CV-ului acesteia. Râşnoveanu a ocupat funcţia de medic epidemiolog la DSP Brăila, apoi a fost director adjunct şi director executiv al aceleiaşi instituţii. În 2011, s-a angajat ca medic epidemiolog la Spitalul Judeţean Brăila, unde a activat până în 2014.

Aşa cum am precizat mai sus, unul dintre membrii comisiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de manager al SJU Brăila este dr. Mihaela Debiţa, tot medic epidemiolog şi managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.

În anul 2014, dr. Râşnoveanu a devenit director medical la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” din municipiu, şi a rămas pe funcţie până în luna mai a acestui an când a fost numită de către social-democratul Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, manager interimar al SJU. În vremea în care Delia Râşnoveanu şi-a desfăşurat activitatea ca director medical la Psihiatrie, managerul nu era nimeni altul decât ing. Florin Crăciun, membru în comisia de concurs!

În ceea ce priveşte reprezentantul Asociaţiilor de Pacienţi, care va fi observator în cadrul concursului, PSD-istul Mircea Florin şi membru al Consiliului de Administraţie al spitalului ne-a declarat că asociaţia nu a venit cu o propunere până în acest moment.

Nici dr. Marian Căpăţînă, preşedintele comisiei, nu este străin social-democraţilor. Acesta a semnat un protocol de colaborare cu PSD Brăila valabil pentru doi ani de zile imediat după alegerile locale din iunie 2016, la fel ca reprezentanţii celorlalte partide membre în Consiliul Judeţean, cu excepţia PNL.

 

Căpăţînă: «Este de preferat ca un manager de spital să fie epidemiolog, mai ales că durerea spitalelor de stat din România o reprezintă infecţiile nosocomiale»

Contactat de reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei”, dr. Marian Căpăţînă, preşedintele comisiei de concurs, ne-a confirmat componenţa comisiei, însă are şi o explicaţie pentru fiecare membru ales.

Marian Căpăţînă: Doamna doctor Mihaela Debiţă este medic epidemiolog şi managerul spitalului de la Galaţi. Aşa este legea, trebuie un alt manager de la un alt spital.

Reporter: Cum s-a ales tocmai de la Galaţi?

Căpăţînă: Vă daţi seama că nu stăm să alegem tocmai de la Tulcea, ci mai de aproape. Dar asta are mai puţină importanţă. Trebuie să fie un manager în funcţie.

Reporter: Un manager al unui spital din Brăila nu ar fi putut fi membru în comisie?

Căpăţînă: Nu, nu se poate, pentru că sunt unităţi monoprofil şi managerul n-ar înţelege un proiect de management al unei unităţi cu 34 de specializări. N-ar înţelege care este legătura între secţii, care sunt problemele de ansamblu.

Reporter: Inginerul Florentin Crăciun a fost managerul Spitalului de Psihiatrie Brăila.

Căpăţînă: Da. Ne-am gândit la el pentru că este de profesie inginer. Pe partea investiţională, este un om care înţelege lucrurile, chiar dacă nu mai este manager. Este un om cu experienţă. Nu o să putem să înţelegem cu toţii partea asta de dezvoltare.

Reporter: În aceste condiţii, ne punem întrebarea dacă nu cumva devin dubioase aceste legături între Delia Râşnoveanu şi membrii comisiei de concurs.

Căpăţînă: Se poate pune o întrebare de genul ăsta, dar ne putem gândi şi altfel. Brăila are doar doi medici epidemiologi, atât! O are pe doamna Delia Rânoveanu şi pe o doamnă doctor de la Spitalul TBC.

Reporter: Dar nu spuneaţi că legislaţia prevede ca din comisie să facă parte un manager de spital, nu un medic epidemiolog?

Căpăţînă: Da, dar este de preferat ca şi un manager să fie epidemiolog, mai ales că durerea spitalelor de stat din România o reprezintă infecţiile nosocomiale.

Reporter: Să înţeleg că Delia Râşnoveanu e favorită pentru postul de manager pentru că este epidemiolog?

Căpăţînă: Ei, ferească Dumnezeu! Nu este favorită! Dar dacă discutăm profesional, este unul dintre medicii care înţelege problemele în ansamblu.

Un medic cu această specializare este primul care înţelege ce înseamnă circulaţia pacienţilor şi a aparţinătorilor, servitul mesei şi utilizarea unor reţete pe partea de regim alimentar, înţelege circulaţia şi acreditarea medicamentului, are nişte atu-uri, faţă de un medic specialist chirurg sau ortoped sau, eu ştiu, internist, ginecolog etc.

Membrii comisiei au fost stabiliţi în data de 18 iulie 2017, de către Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean, al cărui preşedinte este tot dr. Marian Căpăţînă. Trebuie menţionat faptul că Marian Căpăţînă a lipsit de la acea şedinţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro