Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Definitia matematica a ghinionului de a trai in Braila

Un brailean atacat de ciinii din Gradina Publica in luna martie, se zbate acum intre viata si moarte pe patul unui spital din Bucuresti. Familia innebunita de durere acuza atit societatea care ar fi trebuit sa se ocupe de prinderea ciinilor comunitari, Primaria cit si spitalul in care acesta a primit ingrijirile medicale la momentul respectiv. Din nefericire pentru brailean, sirul de evenimente tragice care au condus la starea lui de acum a pornit cu o haita de ciini din Gradina publica, si a continuat, spune familia, cu neprofesionalismul unor angajati ai Spitalului de Urgenta Braila.
In luna martie a acestui an, prezentam cazul unui recunoscut profesor de matematica din Braila, Victor Gagu, care, fiind atacat de o haita de ciini in Gradina Publica, a cazut si si-a fracturat soldul. Fostul profesor ne declara la momentul respectiv: "Pe data de 9 martie, in jurul orei 10.30, mergeam pe aleea principala a Gradinei Mari, cind, in dreptul fintinii arteziene, au inceput sa latre si sa vina spre mine vreo 10 - 12 ciini. Au inceput sa ma inconjoare si sa se dea la mine, iar eu am incercat sa ma feresc, insa am cazut. Noroc cu doi cetateni care treceau pe acolo intimplator si care au inceput sa dea cu pietre in ciini, sa ii goneasca ca altfel se repezeau sa ma si muste, ca deja ma inconjurasera". Barbatul ne-a povestit atunci prin ce chinuri a trebuit sa treaca mai departe: "Dupa ce ciinii s-au indepartat am incercat sa ma ridic, dar piciorul sting nu ma mai asculta. Iarasi spun noroc cu cei doi barbati, carora tin sa le multumesc din tot sufletul, care au venit, m-au ridicat si m-au asezat pe o banca. Unul dintre ei a sunat la salvare, care a venit....dupa 35 de minute. Am fost internat, dar pentru ca din cauza socului de a fi atacat si a spaimei, am avut vreo 3 zile tensiunea 20, nu m-au putut opera imediat. In plus, a fost necesar sa se faca masuratorile pentru proteza si sa vina comanda. Am fost operat intr-un final miercuri, 14 martie, si acum incerc sa imi revin".
Din pacate lucrurile nu au stat asa cum spera acesta. Asa cum ne-a declarat sotia profesorului, Nela Gagu, in spital acesta s-a infectat cu stafilococul auriu. Precizam ca Victor Gagu de abia isi revenise dupa o alta interventie chirurgicala suferita in urma unei boli de cancer, si sufera si de inima. Infectia provocata de stafilococ, favorizata de organismul mult prea slabit al barbatului, a dus la o serie de complicatii ce s-au soldat cu inrautatirea starii acestuia de sanatate.

Familia acuza incompetenta medicala a celor care l-au tratat pe bolnav

"Incompetenta medicala de la Braila ne-a costat o groaza de bani si poate o sa ne coste si o viata. Cind a ajuns la spital la Braila si a facut operatia pentru fractura de sold, s-a infectat cu stafilococul auriu. Apoi a dezvoltat o infectie la nivelul protezei. Dar in loc sa rezolve problema asta, medicii au inceput sa se lege de cancer...ba ca are la vezica urinara, ba ca a revenit cel de rect. Lucru care s-a dovedit a fi neadevarat. Asistenta medicala pe care a primit-o a fost la pamint deoarece s-a ajuns la supuratie. In acest hal a ajus la Bucuresti, la Spitalul Clinic de Urgenta. La Braila m-am rugat de ei sa ii dea o punga de glucoza, deoarece o saptamina a sughitat, insa de abia s-au induplecat in final. La Bucuresti ii dau 12 pungi pe zi..." Sotia inlacrimata ne-a povestiti uluita ca nu ii venea sa creada cum se lucreaza in spitalul brailean: "In fata lui se storcea un cancer supurat, se stergea pe jos ca se facea mizerie si aceeasi infirmiera care nu avusese timp sa isi schimbe manusile ii schimba si sotului sonda....Se poate asa ceva? Astea sint conditii? Acum, pentru noi, fiecare zi care trece, este o lupta pentru viata... Are 68 de ani, dar arata ca de 80. In plus, din cauza faptului ca nu se poate misca, a facut escare pe spate, iar la piciorul cu proteza a facut infectie, apoi tromboza, ceea ce inseamna ca il pot taia..."
Cel mai tare o doare pe femeie faptul ca s-ar putea ca sotul ei sa nu supravietuiasca: "Bine ca nu a revenit cancerul...Dar ce folos, e posibil sa nu mai reziste 10 saptamini, pina la urmatoarea operatie...", a adaugat, cu glasul inecat in lacrimi, sotia.

Primaria se simte responsabila

Constienta de faptul ca sotul ei s-ar putea sfirsi dintr-o zi in alta, Nela Gagu nu isi doreste decit sa stie ca cei de la care a pornit totul, ciinii comunitari din Gradina Mare, vor fi prinsi si eutanasiati: "Nici macar acum nu au fost ridicati de acolo. Sint in continuare in gradina si pot musca oricind pe oricine. Am vorbit cu directorul societatii care ar trebui sa se ocupe de asta, Horez, dar mi-a zis ca nu il priveste. Nu stiu unde sa ma mai duc, cheltuielile deja ne depasesc...Nu stiu ce sa mai facem".
Nela Gagu a vorbit ieri cu viceprimarul Lucian Tilea si i-a explicat situatia. Acesta i-a prezentat cazul primarului Cibu care a dispus ca Directia de Asistenta Sociala sa ii acorde un ajutor de urgenta. Tilea a precizat ca in astfel de cazuri, Primaria are o resonsabilitate pentru cetatenii care au suferit diferite pagube sau accidente, din cauza lipsei de organizare a municipalitatii: "Desi serviciul de ecarisaj este concesionat, responsabilitatea este in continuare si a Primariei. Desigur ca familia are dreptul de a ne da in judecata, dar s-ar tergiversa lucrurile la nesfirsit. Eu zic ca e mai bine sa ii ajutam acum, cind au nevoie si se mai poate face ceva".
Am solicitat un punct de vedere si Directiei pentru Sanatate Publica, insa directorul Lucica Scutaru ne-a precizat ca nu stie nimic despre un asemenea caz: "In contextul in care nu exista nici o sesizare a familiei respective, noi nu stim nimic despre acest caz. Oricum, stafilococul auriu este prezent peste tot si e posibil ca pacientul respectiv sa fi fost purtatorul unei asemenea bacterii si din cauza traumei suferite, aceasta sa fi declansat infectia. Daca se depune o sesizare la autoritatea de sanatate publica in legatura cu imprejurarile in care s-a intimplat evenimentul, se vor face investigatii pe sectorul epidemiologic".
In ceea ce il priveste pe concesionarul serviciului de ecarisaj, Vasile Horez, acesta nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri in vederea obtinerii unui punct de vedere.
Categorie articol: 

Comentarii