Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deficitul bugetar şi deficitul de ipocrizie

Guvernarea PNL va trebui să fie capabilă de adevărate minuni pentru a nu lăsa economia românească să derapeze periculos spre criză. Şi asta nu din cauza măsurilor pe care Cabinetul Orban le-ar lua, ci din cauza iresponsabilităţii guvernului anterior PSD-ALDE. Era clar că deficitul bugetar nu avea cum să fie ţinut sub 3% în acest an, cu toate cheltuielile aberante şi populiste ale fostului guvern şi ale fostei puteri politice, cu mult peste sumele încasate la buget şi cu posibilităţile financiare reale ale statului român. Şi era de aşteptat ca, în lumina noilor previziuni economice privind deficitul bugetar pe acest an, de peste 4%, agenţiile de rating să înceapă să scadă calificativul de ţară al României.

Din păcate, acest lucru s-a întâmplat, agenţia de rating Standard & Poor's anunţând zilele trecute că a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă, unul dintre motive fiind tocmai depăşirea ţintei de deficit bugetar pentru acest an. Nu putea face miracole Guvernul Orban şi să menţină deficitul sub 3% în acest an. Cum nu va putea face un buget realist care să nu prevadă depăşirea deficitului în anul viitor şi nici în 2021.

Problema deficitului ţine însă de abordare. Un deficit mare, pe fondul unor investiţii foarte mari ale statului, nu este deloc la fel de periculos precum un deficit moderat, dar  obţinut cu preţul minimizării investiţiilor ca procent din PIB – ceea ce şi guvernul PNL este tentat să facă. Asta ar fi o greşeală. O a doua greşeală ar fi exagerarea privind estimările legate de încasările la buget şi nerealizarea sumelor preconizate, pe baza cărora se realizează bugetul – ceea ce iar guvernul PNL este tentat să facă. Este clar că PNL va trebui să scoată castanele încinse din marele foc în care le-a aruncat PSD. De fapt, să dezamorseze nişte bombe plasate haotic de guvernarea PSD-ALDE în economie, unele cu efect întârziat, pe care nu le poate, sub nicio formă, deconecta mai devreme – cum ar majorarea din nou a pensiilor, în septembrie anul viitor, fix când partidele se pregătesc de campania pentru alegerile parlamentare. Guvernarea PNL nu poate face miracole, dar trebuie să dezamorseze cu foarte mare grijă aceste bombe, fără a arunca economia în aer şi fără a se arunca pe sine în aer. Iar depăşirea deficitului bugetar, pe următorii 2 ani, este un preţ care trebuie asumat.

Prin urmare, în acest context, solicitarea USR, ca deficitul bugetar pe următorii 2 ani să se menţină neapărat sub 3%, este pur şi simplu fantezistă. Asta ca să nu spun de-a dreptul ipocrită.

 
Categorie articol: 

Comentarii