Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deficit bugetar de 2% din PIB in 2009 si crestere economica de 6,5%

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, va prezenta miercuri, 24 septembrie, in Guvern, indicatorii bugetului pentru 2009, iar potrivit draftului aflat inca in discutii tinta de deficit pentru anul viitor este de 2% din PIB, iar cresterea economica este estimata la 6,5%.
Vosganian a mai spus ca bugetul pentru anul viitor va fi depus la Parlament in 10 octombrie.
Ministrul Economiei si Finantelor a declarat vineri ca a treia rectificare bugetara din acest an va fi aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului si va presupune o majorare a veniturilor cu 6,4 miliarde lei, precum si o suplimentare concomitenta a cheltuielilor cu sapte miliarde lei, deficitul urmind sa ramina la echivalentul a 2,3% din PIB.
Dupa primele sapte luni, deficitul bugetului general consolidat s-a plasat la la 0,64% din PIB, indicatorul fiind inferior celui din primul semestru, de 1,18% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 2,33% din PIB conform metodologiei romanesti de calcul si de 2,53% dupa regulile Comisiei Europene.
In ceea ce priveste ritmul de dezvoltare a economiei, cresterea PIB din primul semestru a accelerat semnficativ comparativ cu perioada similara din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele procente reprezentind niveluri record pentru Romania. Anul trecut cresterea economica a fost de 6%.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat luni, vorbind despre efectele crizei financiare din SUA, ca Romania va inregistra, probabil, in a doua parte a anului un ritm de dezvoltare economica de 10%, dar rata de crestere a PIB ar putea scadea anul viitor la un nivel inferior rezultatelor estimate pentru 2008. Proiectiile Guvernului indica pentru intregul an o crestere a PIB situata intre 8,5% si 9,1%.
Fondului Monetar International estimeaza ca avansul PIB va incetini de la cel putin 8% in acest an la 5-6% in 2009, in timp ce BNR anticipeaza la 8-9% cresterea economica din 2008. Banca centrala se asteapta ca ritmul de dezvoltare economica sa coboare spre 6% in urmatorii ani.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii