Mergi la conţinutul principal

#dedataastavotez! Doi tineri brăileni, promotori pentru democraţia europeană

• este vorba despre Vlad Alexandru Istrate şi Gabriel Florinel Ion, cei doi fiind aleşi în urma unui concurs organizat de Biroul Parlamentului European în România • în perioada următoare, cei doi vor organiza mai multe activităţi pe plan local pentru promovarea importanţei alegerilor europene din 26 mai 2019 şi a participării la vot • o primă acţiune în acest sens va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, în Grădina Mare

 

Doi tineri din Brăila au fost aleşi să facă parte din comunitatea promotorilor democraţiei la nivel european, în urma Concursului “Promotori pentru democraţia europeană”, organizat de Biroul Parlamentului European în România, alături de partenerii săi - Asociaţia “Pro Democraţia”, Group of the European Youth for Change, Institutul European din România şi Ministerul Tineretului şi Sportului din România. Proiectul se află deja la a cincea ediţie şi tema din acest an se concentrează pe importanţa alegerilor europene din 26 mai 2019 şi participarea la vot, dar şi pe promovarea democraţiei şi a valorilor care îi unesc pe cetăţenii Uniunii Europene.

Cei doi brăileni sunt Vlad Alexandru Istrate şi Gabriel Florin Ion, numele lor fiind legate de Forumul Tinerilor din România - Brăila. Alexandru are 17 ani şi este elev la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din Brăila. După ce în copilărie a fost campion la şah, odată cu admiterea la liceu Vlad a realizat că e nevoie de implicare şi s-a alăturat Forumului Tinerilor din România, lucru despre care susţine că l-a ajutat să iasă din zona de confort în care sunt majoritatea tinerilor din ziua de azi. Gabriel are 20 de ani şi în prezent studiază la Katholieke Universiteit Leuven din Belgia, el fiind la al doilea mandat de promotor al democraţiei europene. Tânărul “mănâncă voluntariat pe pâine”, încă din liceu dorind să ajute tinerii, implicându-se în organizaţii locale, naţionale şi internaţionale. El este cel care a pus bazele filialei de la Brăila a Forumului Tinerilor din România, reuşind să unească aproape 200 de tineri într-o “mare familie”.

Prin proiectul “Promotor al democraţiei europene”, Vlad şi Gabriel vor participa în cadrul Biroului Parlamentului European în România la diferite programe şi activităţi, prin care vor face cunoscută campania de informare www.dedataasatvotez.eu, campanie prin care îşi doresc să genereze un impact în rândul comunităţii din Brăila.
“Pe plan local, în următoarele luni vom desfăşura mai multe evenimente ce vor avea drept scop informarea corectă în rândul tinerilor în ceea ce priveşte Parlamentul European şi a instituţiilor Uniunii Europene, dar şi implicarea tinerilor în societate. În primă fază, proiectele pe care le vom propune vor cuprinde atât seminarii prin liceele din municipiul Brăila, unde tinerii vor avea şansa să descopere mai multe despre oportunităţile şi drepturile pe care le au la nivel naţional şi european, dar vom avea şi dezbateri publice/conferinţe cu diferiţi decidenţi locali/regionali/naţionali, prin care tinerii vor înţelege mai bine sistemul decizional şi cum sunt reprezentaţi la cel mai înalt nivel al societăţii, importanţa votului şi implicarea în societate. Ne dorim să promovăm în rândul tinerilor aceste lucruri şi să dezvoltăm o comunitate informată şi puternică”, ne-au spus cei doi tineri.

 

“Votul nostru e important pentru generaţiile viitoare”

 

Pentru că alegerile europarlamentare se apropie şi auzim tot mai des că tinerii nu ies la vot, i-am întrebat pe cei doi promotori ai democraţiei europene de ce este important ca cei din generaţia lor să nu mai stea să privească de pe margine.

“Chiar dacă unii vor spune poate că sună clişeic şi încă nu sunt major, cred cu tărie faptul că noi suntem o generaţie puternică care poate construi un cadru sustenabil pentru generaţiile următoare. Doar trebuie să începem să ne implicăm. Da, am 17 ani, dar de abia aştept să pot fi major şi să ştiu că un singur vot, şi anume al meu, poate schimba «istoria». Îmi doresc ca tinerii să aibă un viitor în România şi nu în alte state. Doar respectându-ne datoriile civice şi devenind cetăţeni implicaţi putem dezvolta ceva durabil. Degeaba ne plângem că e România cum e pentru că până la urmă e efectul neimplicării noastre. Pentru că am ales să stăm în faţa televizoarelor acasă să vedem cine va fi ales în loc să mergem să votăm”, este de părere Vlad Istrate.

La rândul său, Gabriel Ion susţine că acum este momentul ca tinerii să îşi facă vocea auzită, în condiţiile în care la ultimele alegeri europarlamentare doar 2 din 10 tineri români cu vârsta între 18-24 de ani au mers la vot.

“Alegerile de orice tip - naţional sau european, ne pot schimba viaţa. Votul meu, alături de votul altor tineri, contează enorm. Atunci când am împlinit 18 ani chiar urmau alegerile locale şi ţin minte că am fost la vot şi am trimis tuturor prietenilor poza cu stickerul acela de la vot, lansând o provocare către ei să meargă la vot. Iar în acea zi aproape tot grupul de prieteni fusese la vot. Da, cred cu tărie în orice tânăr. Avem putere să facem orice ne dorim atât timp cât ne înconjurăm de oameni la fel de buni sau mai buni decât noi, fiindcă numai aşa putem să ne dezvoltăm şi să creştem pe toate planurile. Votul nostru e important pentru educaţia viitoare, pentru democraţia viitoare, pentru dezvoltarea ţării şi pentru generaţiile viitoare”, susţine şi Gabriel Ion.

Şi pentru că tot am discutat cu cei doi despre importanţa votului, nu am putut să nu-i întrebăm ce le răspund tinerilor care spun că nu le pasă de alegeri.

“Politica nu e doar a părinţilor şi bunicilor noştri, ci e şi a noastră, a tinerilor. Cine ar putea să vorbească şi să acţioneze benefic pentru tineri dacă nu ar începe să se implice chiar tinerii? Schimbările nu au loc doar când se întâmplă ceva măreţ, ci au loc şi atunci când un om, şi alt om, şi apoi alţi oameni încep să se schimbe şi să le pese de comunitate, fiindcă fiecare pune «o piatră de temelie» viitoarelor generaţii”, suţin cei doi.

Primul eveniment organizat de Vlad şi Gabriel în calitate de promotori ai democraţiei europene va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, în Grădina Mare. Sub genericul “De data asta votez”, brăilenii sunt aşteptaţi între orele 9.00-15.00 să îşi exprime opinia în vederea importanţei votului şi a impactului acestuia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro