Mergi la conţinutul principal

Debandada de 2 milioane de euro in Programul "Lapte-corn"

La inceput de an scolar, Programul "Lapte- corn" se deruleaza mult mai prost decit in anii precedenti. Aceasta a fost concluzia Colegiului prefectural desfasurat ieri, in cadrul caruia reprezentantii mai multor institutii judetene au reclamat o serie de nereguli grave ale acestui program.
Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a precizat ca in urma controlului tematic ce tocmai se desfasoara in scolile brailene, inspectorii au constatat multe nereguli. La Dudesti, Stancuta, Bertestii de Jos si Tataru, untul nu e consumat de elevi. La Corbu Nou brinza topita nu se potriveste cu napolitanele. La Chiscani, care este foarte aproape de oras, aprovizionarea se face o data pe saptamina, in timp ce la Stancuta, sat aflat la citeva zeci de kilometri, se face aprovizionarea de doua ori pe saptamina. In mediul urban sint scoli, precum "Ion Creanga", unde multi copii ar dona aceste produse altor elevi din medii defavorizate, pentru ca nu le consuma si la sfirsitul programului unele produse ajung la cateii sau pisicile de pe strada.

La Marasu, aprovizionarea se face de doua ori pe luna

Probleme cu derularea Programului "Lapte-corn" au ridicat si primarii localitatilor din mediul rural, cele mai multe vizind calitatea, combinatiile ciudate de produse, dar si aprovizionarea. Ba, chiar prefectul judetului, Mihaela Marcu, a avut de comentat pe tema frecventei aprovizionarii, ea exemplificind cu localitatea Marasu, unde produsele sint aduse o data la doua saptamini. "Am discutat cu directorul scolii, dar nu se poate face mai des aprovizionarea. Firma care se ocupa a spus ca nu poate face mai des acest lucru din cauza starii drumului judetean", a explicat primarul din Marasu.
Referitor la acest subiect, Florin Ionascu, inspectorul sef adjunct al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC), a precizat ca aceste probleme au fost sesizate Consiliului Judetean inca de anul trecut, in special cele legate de discrepantele intre frecventa de aprovizionare si incompatibilitatea dintre produsele lactate si cele de panificatie oferite. Ionascu a spus ca nu intelege de ce nu se rezolva aceste probleme, mai ales ca reprezentantii Oficiului au verificat scolile si au constatat ca in toate sint conditii optime de pastrare a produselor. La aceste probleme se mai poate adauga si faptul ca produsele traditionale, corn si lapte, nu sint intotdeauna de foarte buna calitate, asa cum ar trebui. Produse foarte proaste din punct de vedere calitativ s-au distribuit si la scolile din Visani, directorul Tudorica Tudorel spunind ca multi copii nu le maninca tocmai din aceasta cauza.

Unii invatatori nici nu mai aduc produsele in clasa

Anul trecut au beneficiat de Programul "Lapte-corn" 21.045 de copii, dintre care 8.234 prescolari si 13.171 scolari mici. Dintre acestia, cei mai multi sint in mediul rural, 5.468 prescolari si 6.902 scolari.
Referitor la problemele Programului "Lapte - corn", prefectul Mihaela Marcu a mai pus in discutie faptul ca unele cadre didactice isi aroga mai multe drepturi decit au. Concret, unii invatatori nici nu mai aduc produsele in clasa, pentru ca stiu ca elevii nu le-ar lua. Prefectul Mihaela Marcu a subliniat ca invatatorii nu au voie sa hotarasca in numele copiilor. Invatatorul trebuie sa discute cu elevii, sa-i constientizeze de faptul ca alti elevi mai saraci au nevoie de produse si ca ei nu trebuie sa-si bata joc de ele, ci sa le doneze. La finalul discutiilor s-a propus realizarea unui proiect legislativ prin care sa se reglementeze problema acceptarii sau neacceptarii de catre elevi a gustarii oferite de Guvern. In acest sens, Prefectura asteapta solutii viabile de la toti cei implicati.

"Risk", vesnicul cistigator

In vreme ce plingerile privind modul in care se deruleaza Programul "Lapte - Corn" la Braila se inmultesc, si anul acesta licitatia a fost cistigata de aceeasi societate "Risk Com SRL" Braila, societatea patronata de noul director al "Electrica", Stefan Radulescu, vesnicul cistigator al licitatiilor organizate de CJ, pe acest segment. Numai ca, in acest an, licitatia initiala a fost contestata de cealalta fima participanta, "Dorna", astfel incit in acest moment, CJ pune la punct detaliile pentru organizarea unei alte licitatii. Iar pina atunci, pentru a se asigura alimentele copiilor, i-a prelungit contractul firmei care a distribuit si anul trecut, adica "Risk". Mai precis, lucrurile s-au desfasurat in felul urmator. Pe data de 15 iulie 2008 s-a publicat in SEAP anuntul de participare la licitatia deschisa ce are ca obiect furnizarea pachetului de produse lactate (lapte UHT sau pasteurizat 200 ml/unitate) si panificatie (corn 80g/unitate) pentru elevii claselor I - VIII si prescolarii din unitatile de invatamint preuniversitar de stat din municipiul si judetul Braila. Termenul de depunere a ofertelor a fost 26 august 2008, data pina la care au depus SC "Dorna" SA Vatra - Dornei in asociere cu SC "Velpitar" SA Rimnicu Vilcea si SC "Risk Com" SRL Braila in asociere cu SC "Lacta Prod" SRL Braila. Deschiderea ofertelor a avut loc tot pe data de 26 august, dar la ora 12.00, iar in aceeasi zi au fost transmise ofertantilor solicitari de clarificari. "Dorna" a fost informata ca nu corespunde cerintelor, insa nu a dat nici un semn de viata, asa ca, pe data de 1 septembrie, s-a finalizat evaluarea ofertelor, s-a stabilit oferta admisibila si s-a comunicat rezultatul evaluarii catre ofertanti. Tot atunci, s-au transmis in SEAP datele singurului ofertant calificat, si anume SC "Risk Com" SRL Braila, in asociere cu SC "Lacta Prod" SRL Braila. Etapa de licitatie s-a finalizat pe data de 04 septembrie, orele 14.00, cu pretul de 0,98 de lei /pachet fara TVA, iar ofertantul cistigator a fost invitat sa semneze contractul de achizitie publica pe data de 14 septembrie.

"Dorna" a contestat licitatia de la Braila

Numai ca, in data de 8 septembrie, la sediul CJ Braila s-a inregistrat notificarea SC "Dorna" SA Vatra Dornei, privind depunerea unei contestatii la CNSC Bucuresti. In urma analizei facute, CNSC a dispus anularea licitatiei si organizarea unei alte proceduri. Si cum elevii si prescolarii nu puteau fi lasati fara laptele si cornul guvernamental, CJ a dispus prelungirea contractului cu firma care a asigurat pina acum acest serviciu, deci tot cu "Risk Com", pina la finalizarea noii licitatii.
Precizam ca, anul acesta, beneficiaza de lapte si corn un numar de 33.675 elevi si prescolari braileni. Daca "Risk" va participa din nou la licitatie si va cistiga, presupunind ca va merge cu acelasi pret, de 1,17 lei/pachet (inclusiv TVA), "Risk" ar incasa si anul acesta 39.399 lei/zi, ceea ce inseamna 6.894.956,3 lei/ an. In euro, asta inseamna 1.915.265.6 euro din bani publici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro