Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De Ziua Tatălui

Ziua Tatălui a fost instituită prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei Tatălui semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009 şi publicat în M.O. nr.694/15 octombrie 2009. Prin acelaşi Decret, a fost promulgată şi Legea privind instituirea Zilei Mamei, care se sărbătoreşte, începând cu anul 2010, în prima duminică a lunii mai.
Legea a fost dezbătută şi aprobată în Camera Deputaţilor la 29 septembrie 2009. Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum şi un grup de opt parlamentari.

Tradiţie bine conturată

În acest mod, iniţiatorii legii au dorit să sublinieze rolul jucat de un tată în viaţa copilului său, în familie, dar şi în societate, iar România era printre puţinele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiţie în mod oficial. Ziua Tatălui are o semnificaţie importantă, deoarece ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre cei doi părinţi la viaţa de familie, în particular, şi la construirea societăţii, în general.
Pe plan mondial, nu există o tradiţie bine conturată în cazul celebrării zilei tatălui în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial diferă de la ţară la ţară. În România, Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată, la 9 mai 2010.
Potrivit OUG nr. 111/2010, de indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare prevăzute în această Ordonanţă. Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

 
Categorie articol: 

Comentarii