Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De voie, de nevoie, Primăria Chiscani trebuie să strângă gunoaiele de pe malul Lacului Sărat

* obligația a venit la pachet cu dreptul câștigat în instanță de a administra Stațiunea Lacu Sărat, spun reprezentanții Gărzii de Mediu * în urma articolului publicat de cotidianul nostru pe tema deșeurilor aruncate pe mal și în cuveta lacului, autoritățile chiscănene au reacționat, mai ales că pe fir au intrat și comisarii Gărzii de Mediu * până acum s-au strâns cam 60-70% din gunoaiele existente, iar operațiunea va continua și săptămâna viitoare

 

 

 

Articolul publicat de cotidianul nostru în urmă cu câteva zile, pe tema deșeurilor împrăștiate de-a lungul malurilor și în cuveta Lacului Sărat, nu a rămas fără urmări. Primăria Chiscani, cea care are obligația de a menține curățenia în zonă după ce a câștigat în instanță dreptul de a administra stațiunea Lacu Sărat, s-a sesizat și a început să strângă gunoaiele. Pe fir a intrat și Garda de Mediu Brăila, care la jumătatea acestei săptămâni a făcut un control la fața locului, constatând că Primăria Chiscani s-a apucat deja de treabă. Drept urmare, comisarii de mediu nu au mai aplicat nicio sancțiune ci doar au avertizat autoritățile chiscănene că trebuie să continue acțiunea până când toată porțiunea de mal va fi eliberată de deșeuri, iar mai apoi să monitorizeze zona și să intervină din nou ori de câte ori va fi nevoie. ”Până la ora actuală, cei de la Chiscani au făcut curățenie în proporție de 60 – 70% pe porțiunea de mal dinspre Drumul Comunal 8 și de pe fosta plajă a taberei pentru copii, din apropierea solarului. Au adunat deșeurile ușoare, gen PET-uri, pungi, ambalaje din plastic, dar mai au de strâns și deșeuri mai grele, cum ar fi resturi vegetale, depunerile adunate sub podețul de acces spre stațiune și pe șanțurile de colectare ape pluviale de pe marginea DC 8, precum și cele câteva grămezi de spărtură asfaltică de lângă drumul de acces din spatele stațiunii. Au spus că vor face aceste operațiuni începând de luni, 29 iunie, pentru că atunci vor avea la dispoziție forța de muncă și utilajele necesare”, ne-a declarat comisarul de mediu Valentin Costea.

Potrivit Gărzii de Mediu, obligația de a menține curățenia pe malul lacului sărat aparține Unității Administrativ Teritoriale Chiscani. Asta în contextul în care concesionarii nămolului sapropelic – firmele Unita Turism și TBRCM – au competențe până la limita apei, iar zona împădurită de pe mal ține de Direcția Silvică. Primăria Chiscani trebuie, așadar, să facă curat pe toată fâșia înierbată dintre luciul de apă și pădure, ceea ce include și plaja neamenajată dinspre linia de tramvai, acolo unde se adună, de asemenea, foarte multe deșeuri în perioada sezonului estival. Reprezentanții Gărzii de Mediu ne-au declarat că vor monitoriza și acea zonă și, dacă va fi nevoie, vor soma Primăria Chiscani să își facă datoria și acolo.

În altă ordine de idei, cu ocazia operațiunii de igienizare derulate zilele trecute pe partea de lac dinspre drumul comunal 8, au fost adunate și deșeurile aruncate într-o cabină WC situată undeva pe câmp, dincolo de șosea, spre lacul sărat 2. Este un WC construit din cărămidă, cu flise în interior, pe care însă nimeni nu mai știe cine l-a făcut în acel loc și de ce. Cert este că, în nedorita tradiție locală, cineva a furat ușa acelei toalete din mijlocul câmpului, iar altcineva s-a muncit să care până acolo o grămadă de gunoaie pe care a depozitat-o fix în acea cușetă, ca și cum ar fi fost vorba despre un tomberon.

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii