Mergi la conţinutul principal
A absolvit cu 10 Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti

De trei ori şefă de promoţie

• Monica Gabriela Tache este probabil prima studentă din Brăila care a absolvit cu media 10 specializarea Ştiinţe Politice în Limba Franceză din cadrul Universităţii din Bucureşti • performanţa Monicăi nu este întâmplătoare, acesta fiind cel de-al treilea titlu de “şef de promoţie” pe care îl primeşte, după cel din gimnaziu, respectiv liceu • de asemenea, ea este tânăra care în urmă cu trei ani obţinea cea mai mare medie la bacalaureat din judeţul Brăila • dacă în urmă cu trei ani, Monica declara redactorilor “Obiectiv” că vrea să plece din ţară, astăzi este mai hotărâtă ca niciodată să lupte din interior, pentru ca România să devină “o ţară ca afară”

 

O brăileancă a fost desemnată şefa de promoţie a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti. Monica Gabriela Tache a absolvit cu media 10 specializarea Ştiinţe Politice în Limba Franceză, devenind probabil prima studentă din Brăila care obţine această titulatură. Iar performanţa ei nu este deloc întâmplătoare, ea fiind şefă de promoţie şi în gimnaziu şi liceu. Despre Monica aţi putut citi şi în paginile cotidianului “Obiectiv” în iulie 2016, anul în care devenea absolventa cu cea mai mare medie la BAC din judeţul Brăila. Iar dacă în urmă cu trei ani Monica păşea timidă în redacţia noastră, când am reîntâlnit-o zilele trecute am descoperit o tânără încrezătoare şi curajoasă, o tânără liberă care încă visează să schimbe lumea. Însă, dacă în 2016 schimbarea însemna să plece din ţară, acum Monica vrea să rămână aici şi să demonstreze că şi România poate fi “o ţară ca afară”.

 

Şefă de promoţie pentru a treia oară

 

Primul titlu de şefă de promoţie pe care Monica Gabriela Tache l-a obţinut a fost în gimnaziu (2012), în cadrul Liceului Teoretic “Panait Cerna”. Patru ani mai târziu, în 2016, la terminarea liceului, aceasta era din nou desemnată şefă de promoţie, tot în cadrul Liceului “Cerna”. Iar acum, în 2019, Monica este probabil prima studentă din Brăila care devine şefă de promoţie la Ştiinţe Politice în Limba Franceză, specializare a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. Aceasta ne-a spus că facultatea şi tot ce a însemnat viaţa de studentă i-a depăşit cu mult aşteptările.

“La început îmi era foarte frică pentru că era în franceză şi mi-am zis că ori nu o s-o termin, ori o să o termin şi o să îmi placă la nebunie. Şi mi-a plăcut la nebunie!”, ne-a mărturisit tânăra.

Monica a avut aproape 40 de examene în cei trei ani de facultate şi a primit 10 la toate, cu o singură excepţie. La un singur examen a primit nota 8, însă cum este o fire ambiţioasă, tânăra a mers la mărire şi a primit în final 10 de la profesoara Caterina Preda, care i-a mărturisit că a fost prima oară în cariera ei când oferă nota maximă unui student care vine la mărire. Şi, deşi este mândră de tot parcursul ei de până acum, Monica susţine că cel mai mare câştig în urma absolvirii acestei facultăţăţi este faptul că a fost încurajată să gândească liber.

“Încă de la început am fost impresionată de o profesoară care ne-a spus că cel mai important este ca după trei ani noi să gândim liber, să nu acceptăm ideile pe care alţii încearcă să ni le impună şi să criticăm. Şi cumva asta chiar m-a motivat pe parcursul celor trei ani, că aici nu ne-a spus nimeni ce să facem, să învăţăm pe de rost ceva şi să reproducem a doua zi ca să luăm o notă. Nu, aici pur şi simplu, cu informaţiile pe care ţi le dau profesorii, tu trebuie să îţi creezi propriul punct de vedere despre ceea ce se întâmplă şi să argumentezi dacă eşti sau nu de acord. Şi faptul că vocea studenţilor este luată în considerare mi se pare ceva fantastic pentru sistemul de învăţământ din România”, ne-a declarat aceasta.

Pe perioada studenţiei, Monica nu s-a remarcat doar la cursuri şi seminarii, ci şi prin implicarea ei în mai multe stagii de practică şi proiecte de voluntariat. Rând pe rând, tânăra a fost stagiar la Senat, Camera Deputaţilor, Institutul Francez şi Administraţia Prezidenţială, ba chiar a fost şi jurnalist o perioadă în redacţia cotidianului “Obiectiv”, experienţe care au ajutat-o să evolueze.

“Am învăţat foarte multe lucruri în aceşti trei ani. Lucrurile au evoluat în bine pentru că îmi dau seama că cel mai important e să am punctul meu de vedere, să îl susţin şi să nu fiu dezamăgită atunci când derajez pe cineva cu părerea mea atât timp cât am spus ceea ce am gândit în momentul respectiv. Şi poate, da, am deranjat diferite persoane cu postările mele din ultima perioadă, de exemplu, dar asta e părerea mea şi fiecare e liber să spună ce gândeşte”, susţine Monica.

 

“În momentul de faţă, politica este o dezamăgire pentru mine”

 

Monica ne-a declarat că i-ar fi plăcut să ne ofere alt răspuns la întrebarea “Cum se vede politica românească prin ochii unui şef de promoţie de Ştiinţe Politice?”, însă, din păcate, aceasta este realitatea.

“Oamenii au tot dreptul să fie revoltaţi când văd atacuri la adresa justiţiei, când văd că în funcţiile cele mai importante din stat sunt oameni care nu ne fac neaparat cinste, că în instituţiile europene, la fel, avem oameni care se exprimă cu greu într-o limbă străină şi aşa mai departe. E dezămăgitor să vezi că liderii dintr-un anumit partid îşi urmăresc în continuare interesele personale şi nu au conştientizat rezultatul votului din 26 mai. E dezamăgitor să vezi că un ministru al Afacerilor Externe nu îşi asumă vina pentru faptul că românii din diaspora nu au putut să voteze în timp util. Şi pe lângă toate acestea, e dezamăgitor, mai ales pentru feministe, să ai un prim-ministru femeie, îmi pare rău să o spun, care s-a remarcat doar prin gafele de proporţii şi prin asumarea unor opinii pe partea de politică externă fără să fie în acord neaparat cu tendinţele generale ale ţării. Opinii care produc la rândul lor nişte probleme diplomatice. Mi se pare groaznic în 2019, în România, după 30 ani de când a căzut regimul comunist, să se întâmple aşa ceva. Încă nu ne-am maturizat şi clasa politică nu şi-a dat seama că ideea democraţiei e să acţionezi în folosul oamenilor”, consideră Monica.

Educată să gândească liber, e de înţeles de ce o deranjează şi faptul că încă nu s-au găsit vinovaţii pentru incidentele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, atunci când zeci de mii de români din diasporă au fost “întâmpinaţi” cu gaze lacrimogene de jandarmi: “Ce s-a întâmplat pe 10 august a fost groaznic. Mi se pare trist ca oamenii să ajungă la spital în urma gazelor lacrimogene date de Jandarmerie pe propriii cetăţeni, care protestau paşnic. Nici nu găsesc cuvinte să exprim cât de revoltătoare este această situaţie. Cum să nu fie nimeni vinovat, nimeni care să  îşi asume, nimeni judecat, niciun ministru demis pentru asta? Cum poţi să vorbeşti de dreptate şi justiţie în acest context? Nu ai cum să îngrădeşti dreptul oamenilor de a se exprima liber!”.

Dar, dincolo de toate aceste probleme, Monica susţine că există o luminiţă la capătul tunelului: “Oamenii încep să realizeze importanţa votului lor. Mereu am făcut legătura asta cu ce s-a întâmplat în '89, când părinţii şi bunicii noştri s-au luptat ca noi să avem drepturi şi să ne putem exprima liber. Şi atunci, de ce să ne batem joc de ele acum? De ce să nu ne ducem să votăm, să lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru. Şi cumva alegerile acestea au dat o speranţă. Faptul că oamenii au fost de acord cu referendumul preşedintelui, au fost de acord ca justiţia să rămână independentă, iar lupta împotriva corupţiei să continue, toate acestea pun o  presiune pe clasa politică să acţioneze în direcţia bună”.

 

“Vreau să rămân în ţară!”

 

În 2016, Monica le declara redactorilor “Obiectiv” că vrea să schimbe lumea, iar pentru asta îşi dorea să plece din ţară, visul ei fiind să urmeze o carieră într-o instituţie europeană. Acum, în 2019, dorinţa ei a rămas aceeaşi, însă schimbarea de care vorbeşte vrea să o facă de aici, din ţara ei.

“În aceşti trei ani mi-am dat seama că soluţia nu e să pleci neaparat. Soluţia e să rămâi aici şi să încerci să mobilizezi oamenii şi să îi faci să înţeleagă că lucrurile nu merg în direcţia corespunzătoare. Sunt entuziasmată de ce s-a întâmplat la ultimele alegeri, pentru că oamenii s-au mobilizat, iar acest lucru mi-a dat o speranţă că dacă rămân aici poate reuşesc să schimb ceva. Chiar cred că încă mai există o şansă pentru noi să mergem în direcţia bună”, ne-a spus şefa de promoţie.

Monica este de părere că ar fi mult mai uşor să găsim direcţia bună şi să avem o democraţie mai puternică, dacă încă de pe băncile şcolii elevii ar conştientiza importanţa votului.

“Ar trebui ca din şcoală să ni se spună care sunt funcţiile principalelor instituţii din România, dar nu la nivelul să facem politică în şcoală pentru că nu e ok. Dar să ni se spună ce face Parlamentul, ce face Guvernul, ce face Preşedintele, ce are dreptul să facă fiecare instituţie a statului. Dacă s-ar şti aceste lucruri ar fi un pas înainte pentru că în momentul în care împlineşti 18 ani ţi se spune: «Du-te şi votează!». Ok, ce votez? Pe cine votez? Pentru ce votez, în primul rând? O mai bună informare cred că ar fi foarte benefică pe termen lung”, ne-a spus aceasta.

Iar pentru că am adus în discuţie subiectul “şcoală”, în final, am întrebat-o pe cea care a fost şefă de promoţie în gimnaziu, liceu şi acum în facultate, cum vede sistemul de educaţie din România.

“Ar fi atâtea schimbări de făcut... În primul rând, să nu mai fim obligaţi să învăţăm nişte lucruri pe de rost. Să fim încurajaţi să gândim noi înşine şi să interpretăm după bagajul fiecăruia de cunoştinţe. Să am libertatea de a mă exprima şi de a spune, argumentat, ce fel mi se pare mie, fără ca la bacalaureat să mi se scadă puncte pentru că nu e varianta din barem. Şi cred că ar trebui să încurajăm cât mai mult creativitatea pentru că informaţiile şi cunoştinţele teoretice putem să le obţinem şi stând singuri acasă şi citind 10 cărţi. La şcoală învăţăm, şi învăţăm, şi învăţăm, fără să ne dăm seama cum ne vor folosi lucrurile acelea. Avem nevoie şi de practică, nu doar de teorie”, este de părere tânăra.

Însă chiar dacă sistemul de învăţământ nu este perfect, Monica spune că tot ceea ceea ce a reuşit se datorează şi profesorilor pe care i-a întâlnit de-a lungul anilor, cadre didactice cărora a dorit să le mulţumească: “Până la profesori, ţin să le mulţumesc părinţilor, familiei şi prietenilor pentru tot sprijinul acordat, pentru susţinerea necondiţionată şi pentru faptul că m-au încurajat să îmi urmez mereu visul. Le mulţumesc doamnelor şi domnilor profesori de la Liceul Teoretic «Panait Cerna», pentru dedicarea de care au dat dovadă în conturarea parcursului meu profesional şi, în mod deosebit, doamnei profesor Teodorina Nazâru, al cărei devotament m-a inspirat în alegerile pe care le-am făcut. Aş dori să le mulţumesc şi profesorilor de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, care mi-au oferit unul dintre cele mai importante sfaturi : «Gândeşte liber!»“.

Pentru brăileanca noastră facultatea s-a încheiat, însă emoţiile nu se opresc aici. Monica urmează să susţină examenul de licenţă, tema ei fiind “Influenţa liderilor politici în procesele de justiţie de tranziţie din Argentina (1983-2007)”. Apoi, în toamnă, tânara vrea să urmeze un master tot pe Ştiinţe Politice şi tot în limba franceză, specializarea Politică în Europa: Stat, frontiere, societăţi.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Monica nu exclude să intre la un moment dat în politică, însă spune că până atunci vrea să lucreze într-un ONG al societăţii civile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro