Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De lunea viitoare se încasează taxele şi impozitele locale

Brăilenii care vor să scape încă din primele zile ale noului an de povara fiscală vor putea să plătească începând de luni, 11 ianuarie, taxele şi impozitele locale. Confirmarea a venit din partea Direcţiei Economice a Primăriei Brăila care, zilele acestea, face ultimele verificări ale sistemului informatic cu ajutorul căruia operează la stabilirea şi colectarea obligaţiilor fiscale locale. 

Cu titlu de noutate, impozitul pe clădiri este diferenţiat în cazul proprietarilor persoane fizice, în sensul că pentru proprietăţi deţinute în clădiri rezidenţiale, dar unde se desfăşoară un business, impozitul datorat este ceva mai mare faţă de anul trecut.
După cum v-am informat, în acest an modificările aduse Codului fiscal, aplicabile din 2016, îşi propun o echilibrare a situaţiei în care afacerile derulate pe persoane fizice beneficiau de un regim de impozitare net avantajos faţă ce cazurile în care proprietăţile sunt deţinute de persoane juridice, adică de firme. Astfel, impozitul datorat bugetelor locale de către persoanele fizice pentru proprietăţi deţinute în clădiri rezidenţiale, dar unde se desfăşoară un business era chiar şi de 10 - 15 ori mai mic decât o proprietate similară deţinută însă de o persoană juridică. Plus că s-a lăsat la latitudinea autorităţilor locale să-şi stabilească o cotă de impozitare. În cazul municipiului nostru, cota stabilită încă din toamna trecută a fost de 1,3%. Pe final de an, însă, s-a revenit asupra acestei valori după ce mai mulţi consilieri municipali liberali au sesizat că la o cotă de 1,3% impozitul datorat de un patron care-şi derulează, de exemplu, afacerea la parterul unui bloc sau în camera din faţă a propriei case, ajungea sau chiar depăşea pragul de 2.000 lei anual, faţă de câteva sute de lei cât au plătit până acum. Aşa că în ultima şedinţă a CLM, din 2015, consilierii municipali au stabilit o nouă cotă, redusă la 0,5%. Trebuie avut în vedere faptul că se aplică noua cotă de 0,5% doar în cazul în care proprietatea impozitată a fost evaluată sau achiziţionată în ultimii 5 ani. Dacă nu este îndeplinită această ultimă condiţie, cota aplicată la calculul impozitului pe clădire este de 2%, context în care obligaţia fiscală urcă la câteva mii de lei anual.
O altă noutate ţine de vânzarea mijloacelor de transport. Din acest an este obligatorie întocmirea în cinci exemplare a înţelegerii scrise dintre cumpărător şi vânzător, cu menţiunea că acesta din urmă este obligat să se prezinte la ghişeele primăriei cu toate actele în original, pentru a se înregistra tranzacţia.
Revenind la plata efectivă a taxelor şi impozitelor locale, este de menţionat faptul că, în continuare, contribuabilii "harnici" sunt răsplătiţi cu o bonificaţie, dacă achită integral obligaţiile fiscale, până la finalul primului trimestru. Astfel, plata cu anticipaţie a impozitului pe case şi clădiri este răsplătită cu o reducere de 10%, iar pentru mijloacele de transport reducerea este de 5%.
Ghişeele la care se achită obligaţiile fiscale către bugetul local sunt cele cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din Bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Cultural Chercea. Pentru cei care nu vor să-şi piardă timpul pe la ghişee, taxele şi impozitele locale se pot achita şi online, de pe platforma www.ghiseul.ro, după ce, în prealabil, contribuabilul obţine un username şi o parolă de acces, de la sediul din Bulevardul AL. I. Cuza al Direcţiei Finanţelor Publice Locale, instituţie aflată în subordinea Primăriei.

 
Categorie articol: 

Comentarii