Mergi la conţinutul principal

De la Caruz pute!

Garda de Mediu detine dovada: concentratia de amoniac in atmosfera depaseste de citeva ori limita legala, linga gardul "Complexului de Porci" Braila SA, explicind astfel mirosul insuportabil care vine peste oras. In conformitate cu autorizatia integrata de mediu in baza careia functioneaza unitatea, administratia "Complexului de Porci" are obligatia sa efectueze, anual, pe propria cheltuiala, o analiza de laborator. Daca situatia o impune, autoritatile de mediu pot pretinde sa se faca analiza respectiva de mai multe ori in acelasi an. Asa s-a intimplat in luna iulie a.c. cind, ca urmare a doua sesizari primite de la cetateni, Garda de Mediu Braila i-au impus "Complexului de Porci" sa angajeze o firma specializata pentru prelevarea de probe. Firma omului de afaceri Gheorghe Caruz s-a conformat si a incheiat un contract cu laboratorul "Uzinsider Engeneering" Galati, iar expertii acestui laborator, insotiti de cite un reprezentant al Agentiei pentru Protectia Mediului Braila si Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Braila, au luat mostre de aer de pe toate cele patru laturi ale complexului. Interpretarea datelor a durat citeva saptamini, dar la inceputul acestei saptamini, rezultatele finale au ajuns pe biroul comisarului sef al Garzii de Mediu Braila, Daniela Agache. "Se constata ca pe latura de nord a unitatii, in dreptul halei de ingrasare a porcinelor, concentratia de amoniac este de 1 ppm (parti per milion n.n.), iar pe latura de sud-est, linga paturile de uscare si tratare a dejectiilor, exista o valoare a amoniacului de 2 ppm. In conformitate cu STAS-ul 12574, din 1987, pe latura de nord valoarea limita admisa de amoniac in atmosfera este depasita de 2,5 ori, iar pe latura de sud-est de 5 ori. Se confirma ca acolo unde sint depozitate dejectii, apare fenomenul de fermentatie si de emisie in atmosfera a amoniacului. In aceasta ultima analiza, nu s-a evidentiat si prezenta hidrogenului sulfurat. Este posibil ca mirosul sa fie provocat de alti compusi ai sulfului care, desi au valori mari, nu au fost depistati, fiindca, in conformitate cu prevederile autorizatiei de mediu, laboratorul a urmarit strict prezenta hidrogenului sulfurat", ne-a explicat comisarul sef Daniela Agache. In aceste circumstante, prima masura pe care o va lua Garda de Mediu Braila va fi impunerea unor masuri de igienizare a obiectivelor din cadrul "Complexului de Porci" linga care s-a depistat concentratia marita a amoniacului urit mirositor. Comisarul sef Agache a evitat, ieri, sa se pronunte daca se va aplica si o sanctiune. "Vom analiza datele problemei si urmeaza sa luam o decizie", ne-a declarat Daniela Agache. Legea prevede amenzi cuprinse intre 30.000 si 60.000 lei (300-600 milioane de lei vechi), pentru depasirea concentratiei maxime admise de amoniac sau hidrogen sulfurat.
Ca de obicei, Gheorghe Caruz, patronul "Complexului de Porci" Braila SA, neaga ca mirosul pestilential vine dinspre unitatea sa. Chiar si aceste rezultate de laborator constituie pentru Caruz o dovada ca emanatiile de amoniac ale crescatoriei nu sint responsabile de disconfortul olfactiv provocat brailenilor. "E normal sa iasa valori mai mari de amoniac linga un grajd, dar depasirile se afla, totusi, in limite acceptabile. Din cite am inteles de la specialisti, concentratia de amoniac ar trebui sa fie de 20-30 de ori peste limitele normale, ca sa apara probleme. La depasiri de-astea, de pina la 5 ori, se dovedeste ca nu are cum sa fie afectat tot orasul din cauza mirosului de la halele noastre", ne-a declarat, ieri, Gheorghe Caruz. Acesta ramine consecvent convingerii personale, exprimate in nenumarate ocazii, potrivit careia mirosul ce-i streseaza aproape in fiecare seara pe braileni are trei surse mari si late: combinatul de la Galati, sistemul de canalizare al Brailei si animalele crescute in gospodariile cetatenilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro