Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De la 28 la 26 și 24! Se micșorează numărul de elevi din clasele de liceu

* este vorba despre clasele de a IX-a început de ciclu liceal de la filiera teoretică, tehnologică, învățământ profesional și vocational * decizia a fost luată de Ministerul Educației și urmează să fie aplicată din anul școlar viitor * măsura adoptată ”stinge” astfel conflictul din ultimele zile dintre primarul Marian Dragomir și inspectorul școlar general Cătălin Canciu

 

 

Anul școlar viitor vine cu o schimbare pentru elevii care vor intra la liceu. Este vorba despre reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, conform unei ordin al Ministerului Educației. Astfel, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învăţământul liceal cu frecvență - zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională - profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă. În ceea ce privește filiera teoretică, numărul elevilor în clasă se va reduce de la 28 la 26.

”Joi, 21 ianuarie 2021, a fost transmis la Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022”, a transmis Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.

Inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021, la Ministerul Educaţiei, proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. Astfel, e posbili ca la Brăila să se înființeze mai multe clase decât cele propuse initial pentru anul școlar 2021-2022.

Decizia adoptată de Ministerul Educației ”stinge” astfel conflictul din ultima săptămână dintre primarul Marian Dragomir și noul inspector școlar general, Cătălin Canciu. Reamintim că la începutul acestei săptămâni primarul a transmis un comunicat de presă în care se arăta revolta de decizia lui Canciu de a tăia din clasele de a IX-a de la liceele de elită ce se vor forma anul școlar viitor, numit demersal său ”abuziv și imoral”. În replică, inspectorul școlar general a organizat o conferință de presă în care a explicat toată această poveste, insistând asupra faptului că nu a fost vorba de nicio decizie, ci doar de o propunere. Acesta a motivat că numărul de clase propus pentru anul școlar viitor de fostul șef al ISJ Brăila, Viorel Botea, este mult mai mare față de numărul elevilor care învață acum în clasa a VIII-a și trebuia intrat în legalitate. De asemenea, Canciu a declarat atunci că primarul își dă cu părerea pe subiecte pe care nu le stăpânește. Vineri, după apariția ordinului de ministru, primarul Marian Dragomir a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu titlul ”Victorie! Nu se mai clase la liceele din Brăila” și a cerut demisia lui Canciu.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii