Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De la 1 martie, un bilet cu microbuzul pe ruta Braila-Galati, mai scump cu 20%

Pretul biletului pentru o calatorie cu microbuzul pe ruta Braila-Galati va fi majorat, incepind de saptamina viitoare. Cei doi operatori care presteaza servicii de transport public de persoane au anuntat ca vor majora cu 20% tariful pentru o calatorie, astfel incit, biletul va costa 30.000 lei vechi, comparativ cu 25.000 lei vechi in prezent. Conducerile "Aventin" si "Gebamy" au explicat ca modificarea de tarif se impune in conditiile in care costurile care greveaza pretul biletului au crescut, iar cea mai recenta majorare a avut loc in urma cu un an de zile. "Combustibilul, piesele de schimb, costurile cu verificarile tehnice si revizii pentru masini, plata rovignetei, toate acestea reprezinta cheltuieli care in ultimul an au crescut. Cu toate acestea, pretul a ramas neschimbat in acest rastimp", au subliniat conducerile celor doi operatori, adaugind ca ultima majorare de tarif a avut loc la data de 1 februarie 2005, cind pretul biletului a crescut de la 20.000 la 25.000 lei vechi.
Demn de remarcat este faptul ca atit Nicolae Zaharia, directorul general al "Aventin", cit si administratorul "Gebamy", George Baba, au recunoscut ca decizia de majorare si cuantumul acesteia nu au fost stabilite individual, ci in urma unor discutii intre cei doi. Practic, in conditiile in care firmele sint concurente pe aceeasi piata, detinind procentual o cota, s-ar parea ca sint incalcate prevederile in vigoare in domeniul concurentei.
Concret, Legea concurentei nr. 21/1996 prevede in mod expres la articolul nr. 5 litera a) ca sint interzise orice Intelegeri exprese sau tacite Intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restringerea, Impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, In special cele care urmaresc fixarea concertata, In mod direct sau indirect, a preturilor de vinzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale. Mai departe, o incalcare in acest sens a Legii concurentei reprezinta contraventie si se sanctioneaza in functie de gravitatea efectelor in piata ca procent din cifra de afaceri a agentilor economici gasiti vinovati.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii