Mergi la conţinutul principal

De la „Ciuma” lui Albert Camus la Covid-19

Trăim vremuri din ce în ce mai complicate. Odată cu venirea toamnei şi răcirea vremii, pandemia de Covid-19 a intrat într-o fază ascendentă, numărul de persoane infectate a explodat în toată lumea, paturile din spitale sunt insuficiente, medicii şi personalul medical nu mai fac faţă solicitărilor, iar perspectiva devine dramatică. Pe de altă parte, de la începutul lunii octombrie, în România au avut loc zeci de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 grade pe scara Richter, iar vineri, pe 30 octombrie, un seism cu magnitudinea de aproape 7 grade s-a produs în Marea Egee, fiind resimţit puternic în Grecia şi Turcia, unde s-au înregistrat zeci de morţi şi sute de răniţi, cât şi importante pierderi materiale. 

De teama carantinei totale, mii de parizieni fug din Oraşul Luminilor şi se retrag în zone îndepărtate, în Franţa înregistrându-se în aceste zile scene apocaliptice, imagini dezolante ale unei lumi civilizate, îngenuncheată de virusul ucigaş. Pe ici pe colo, au existat şi încă mai există protestatari, care contestă deciziile luate de autorităţi pentru prevenirea extinderii pandemiei, deşi numărul persoanelor infectate cu Covid 19 creşte alarmant de la o zi la alta. Specialiştii avertizează că al doilea val al pandemiei va fi mai greu decât primul şi că, în contextul de răcire a vremii, virusul devine mai contagios, poate căpăta mutaţii şi poate deveni mai agresiv faţă de perioada din primăvară.

în plină pandemie, în timp ce medicii din România se luptă cu boala şi solicită dotarea secţiilor de terapie intensivă cu paturi complet echipate, pentru salvarea miilor de muribunzi care se zbat în spitale, există mai multe categorii de angajaţi care solicită încă diverse sporuri sau politicieni care ţin cu dinţii de pensiile speciale. Asta, în condiţiile în care peste o treime din copiii de la noi din ţară trăiesc sub pragul sărăciei şi se culcă seara flămânzi.

Se pare că goana nebună după bani şi după un trai confortabil ne-a dezumanizat pe mulţi dintre noi. Se pare că, din când în când, Cineva, acolo, Sus, ne contorizează faptele şi încearcă să ne trezească la realitate, prin diverse mesaje sau semne, pe care noi, nu le mai înţelegem.

Celebru şi controversat,  Malraux spunea că „Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc”. Nu ştiu dacă  Andre Berger zis şi Malraux a spus celebra frază ca o profeţie, sau dacă s-a gândit la  posibilitatea unui eveniment spiritual la scară planetară. Știu însă că multe dintre nenorocirile care ne pândesc acum sau pandemiile care vor deveni tot mai frecvente şi se vor răspândi din ce în ce mai rapid, bolile care ucid şi vor ucide vieţi omeneşti producând pagube economice sunt produsul experimentelor, al activităţilor noastre şi al nepăsării faţă de natură şi mediul înconjurător. 

Oamenii de ştiinţă spun că noul coronavirus provine de la lilieci şi că oamenii s-ar fi putut infecta de la animalele sălbatice comercializate într-o piaţă din Wuhan, China. Acolo, în pieţele cu animale vii, animalele sunt deseori ţinute pentru lungi perioade în condiţii supraaglomerate, cu practici precare de igienă, amestecate cu specii diverse şi în contact apropiat cu grupuri mari de oameni care călătoresc dintr-o regiune într-alta... Dar, dacă mulţi dintre noi nu se gândesc nici măcar la semenii lor, de ce s-ar gândi la nişte biete necuvântătoare, pe care se fac zi de zi mii de experimente?

Trăim vremuri din ce în ce mai grele, iar perspectiva este sumbră. De la „Ciuma” lui Albert Camus la pandemia de Covid-19 nu este decât un pas...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro