Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De ce s-a trezit PSD

PSD a dezgropat securea razboiului. Sau cel putin a anuntat data cind va face asta intr-adevar: peste o luna, la congresul partidului. Atunci vor fi (re)alesi liderii care vor conduce PSD in lupta pentru scoaterea la liman a compromisei democratii sociale romanesti. Desteptarea supusilor lui Geoana a avut loc la Tirgu Mures, un loc destul de inteligent ales, aproape de "grupul de la Cluj" si in mijlocul electoratului pe care PSD l-a pierdut de mai bine de zece ani - cel transilvanean. Pe scena discursurilor au urcat aceleasi figuri pe care le stim de mult, dar noutatea a fost virulenta cuvintelor aruncate de la tribuna. Liderii pesedisti si-au concentrat atacul asupra Aliantei DA. Trebuie ca le-a ajuns cutitul la os, ultimul sondaj turnindu-le din belsug sare pe rana: 46% Alianta, 22% PSD. Nici cit jumatate de PNL-PD, asta da lovitura. Geoana a constatat cu amaraciune ca el si ai lui au tacut din gura vreme de doi ani, cit au trecut de la alegeri, iar PSD a pierdut astfel si timp, si teren. E drept ca unii lideri au deschis totusi gura, dar asta s-a intimplat doar in fata procurorilor, iar citiva vor continua sa tina discursuri si in fata judecatorilor. Asadar, PSD nu mai are nimic de pierdut si a decis sa sarjeze impotriva inamicului nr.1, Alianta DA, despre ai carei guvernanti Vanghelie spunea ca nu stiu nici sa conduca, nu stiu nici sa fure. Gura pacatosului adevar graieste. E bine de stiut ca inca mai e de furat, altfel la ce-ar mai rivni Vanghelie si ai lui?
Iesirea pesedistilor la atac ar mai putea avea un motiv, dincolo de sondaje, iar acest motiv este raspunsul la intrebarea: vor fi sau nu alegeri anticipate la anul? Ei spun ca da. La rindul lui, Basescu ar vrea sa fie. Cum aschia nu sare departe de trunchi, e clar ca si PD vrea alegeri. Doar liberalii se opun. Oponentii ar putea fi insa mult mai numerosi. Citi alesi ar fi de acord sa-si ridice fundurile din jilturile parlamentare inainte de a se ghiftui cu un mandat intreg? Asta este si temerea social-democratilor, dar chiar si asa ei au ales sa stringa rindurile ca sa nu-i prinda eventualele alegeri anticipate cu nadragii-n vine.
Congresul PSD va fi ultimul eveniment politic inainte de momentul aderarii. Dupa 1 ianuarie, ne vor trebui citeva saptamini, poate luni, ca sa ne dezmeticim cu totii. Plebea - sa vada ce si cum va fi viata in UE, politicienii - sa se adapteze cit mai repede la jocul politic european si sa descopere portitele prin care se pot eschiva in stil balcanic. Printr-o asemenea eschiva s-ar putea organiza alegeri inainte de termen, cu tot riscul de a pica prost in Europa convocarea electoratului romanesc la urne. PSD si-a asumat oficial riscul. Cine urmeaza?
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii