Mergi la conţinutul principal

De ce politica românească are nevoie de MAR

 

Stimate Domnule Preşedinte,

Împărtăşim cu toată convingerea opinia dumneavoastră cu privire la necesitatea primenirii clasei politice din România, cu precizarea că v-aţi oprit doar la PMP, ca un exemplu de început al acestui proces.
Vă informăm că tot recent a fost constituită o altă formaţiune politică, Mişcarea Agricultorilor din România - MAR, destinată promovării şi susţinerii politicilor în domeniul agriculturii şi spaţiului rural, dar şi îmbunătăţirii climatului politic în România, prin promovarea omului politic decent, incorupt şi incoruptibil, departe de mediul actual, dominat de corupţie şi infracţionalitate la cel mai înalt nivel.
De ce am considerat că este necesar un asemenea proiect politic, în care s-au implicat foarte mulţi români fără experienţă politică?
Pentru că populaţia rurală trece prin una din cele mai negre perioade din existenţa sa. Mare parte a ales să plece la muncă în străinătate, abandonându-şi familiile, din lipsa oricărei posibilităţi de existenţă decentă. Tineretul rural recurge la abandonul şcolar şi nu are posibilităţi de a parcurge etape medii şi superioare în învăţământ: doar 16% ajung la studii liceale şi doar 2% ajung să termine studii superioare - un adevărat dezastru educaţional naţional. Populaţia rurală, îmbătrânită, nu beneficiază de asistenţă sanitară decentă, iar situaţia aceasta convine clasei politice actuale, în manevrele de manipulare electorală cu mici, sacoşe, găleţi şi alte asemenea.
Pentru că agricultura la nivel naţional nu a progresat ca productivitate, în ultimii 25 de ani, decât cu circa 15%, ceea ce înseamnă că mai avem nevoie de încă 100 de ani în acest ritm, pentru a atinge nivelurile europene, dacă europenii nu mai progresează.
Pentru că politicile iresponsabile ale ultimilor 25 de ani s-au caracterizat prin distrugeri, nu prin reforme, prin fărâmiţări funciare, nu prin exploataţii performante. Sistemele de irigat, care acopereau peste 3 milioane de hectare, nu mai asigură irigarea decât a puţin peste 200 de mii de hectare. Marile complexe şi ferme zootehnice, care asigurau prima verigă de integrare a producţiei primare, au fost distruse în totalitate. Evaluarea distrugerilor şi a costurilor nejustificate pe sistemele de irigaţii, în perioada postdecembristă, stabilită de o comisie parlamentară, depăşeşte 16 miliarde de euro. Dacă mai adăugăm şi circa 10 miliarde de euro distrugerile din zootehnie, avem o imagine a dezastrului naţional, doar în agricultură.
Pentru că potenţialul agricol al României, după unele studii, poate asigura hrana a peste 80 milioane de oameni, iar România importă în prezent peste jumătate din principalele alimente necesare asigurării hranei populaţiei.
Pentru că întreaga industrie constructoare de maşini şi echipamente destinate agriculturii româneşti a fost distrusă, iar banii europeni pentru investiţii româneşti se întorc în industria europeană, pentru a susţine locuri de muncă şi nu într-o industrie specializată în România.
Pentru că opiniile organizaţiilor profesionale şi patronale din agricultură privind programele, reglementările legale şi politicile din agricultură sunt ignorate cu nonşalanţă şi iresponsabilitate de "aleşii" noştri, desemnaţi să gestioneze acest domeniu.
Pentru că infracţionalitatea şi corupţia la vârful clasei politice actuale este mai mult decât îngrijorătoare. Pentru că preocuparea esenţială a politicienilor români, la cel mai înalt nivel, o reprezintă răfuiala politică şi nu politica de dezvoltare şi progres a României.
Pentru că nicio formaţiune politică nu a înţeles până acum că agricultura, ca segment economic naţional de importanţă strategică, şi populaţia rurală au nevoie de reprezentare în Parlamentul European. În precedentul mandat reprezentarea în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, din partea României, a fost una mai mult decât penibilă. La aceste alegeri nicio altă formaţiune politică participantă nu are, pe locuri eligibile, astfel de candidaţi.
Iată, d-le Preşedinte, doar câteva din motivele care au stat la baza demarării acestui proiect politic.
Prezenta scrisoare este una informală, pentru a completa, cu voia Dvs., argumentaţia utilizată în susţinerea opiniei de primenire a clasei politice româneşti.

Cu stimă,
Marcel Cucu - Secretar general MAR

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro