Mergi la conţinutul principal

De ce ne roadem unghiile? Ce reprezinta acest tic?

Daca faceti parte din categoria persoanelor care isi rod unghiile, ar trebui sa va intrebati ce aveti in comun cu Britney Spears, Jacqueline Onassis sau cu fostul premier britanic Gordon Brown. Desi este un obicei mult mai raspandit in randul copiilor, in mod surprinzator, o buna parte dintre ei continua sa faca acest lucru si la varsta adulta.

In Olanda, rosul unghiilor sau onicofagia reprezinta o problema foarte serioasa, motiv pentru care au infiintat un spital destinat acestei activitati compulsive. Rata de vindecare a pacientilor care ajung la Institutul de Onicofagie Patologica din Venlo este de 98%.

 

De unde provine acest tic?

 

Se pare ca nu exista o cauza universala a aparitiei onicofagiei, dar psihologii au incercat sa identifice cateva teorii.

Ar putea fi vina mamei? Sigmund Freud a indicat o tulburare a dezvoltarii psiho-sexuale din copilarie. In stadiul oral, responsabil cu hranirea si alaptarea, modul in care va reactiona mama la nevoile si cerintele copilului poate marca evolutia acestuia. Fixarea orala va genera o serie de simptome, cum ar fi rosul unghiilor, dependenta de mancare, de alcool sau de fumat, comportamente autoagresive. Fiind o teorie psihodinamica, nu ne ofera si solutii eficiente de tratament, in cel mai bun caz, o relationare mai buna cu mama.

Unii oameni de stiinta il asociaza cu tulburarea obsesiv-compulsiva. In anul 2012, Asociatia Americana de Psihiatrie a incadrat onicofagiain sfera patologica.Dar psihologii au intervenit, argumentand ca un obicei simplu de atenuare a stresului nu poate fi transformat intr-un esec grav in controlul impulsurilor.

Noi cercetari spun ca este un semn al perfectionismului. Se pare ca onicofagia apare mai frecvent la un anumit tip de personalitate, cu o inclinatie mai mare spre stres, plictiseala si anxietate. Perfectionistii sunt cei care se concentreaza pe performanta la un nivel ridicat si pe atingerea excelentei in tot ceea ce fac, deseori cu costuri psiho-emotionale severe. Frustrarea si tensiunea predispun la aparitia tulburarilor repetitive focalizate pe corp.

Obiectiv: rezistenta la stres

Daca nu va regasiti in niciuna dintre teoriile de mai sus, nu trebuie sa aveti motive de ingrijorare. Cauza se intoarce in copilarie, iar roaderea unghiilor este rezultatul unor factori aleatorii care, combinati, creeaza acest obicei. Crestem testand lumea inconjuratoare, iar punerea degetelor in gura este lucrul cel mai usor de facut. Este una dintre functiile de baza pentru hranire si ingrijire, fiind controlata de circuite neuronale importante. De aceea, este relativ usor sa se transforme intr-o reactie automata. Aducerea degetelor la gura este o modalitate imediata de a iti oferi un moment de placere, iar acest element de recompensa, asociat cu usurinta comportamentului, permite obiceiului sa se dezvolte.

Cititi mai departe pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro