Mergi la conţinutul principal

De ce au fost eliberați suspecții crimei de la Gradiștea. Motivarea instanței

În fața instanței de la Curtea de de Apel Galați, tinerii acuzați de crimă au susținut că nu mai suportă să stea în arest preventiv, dar și că au fost amenințați și bătuți de organele de poliție, pentru a-i determina să recunoască omorul. Suspecții au spus că nu au făcut nimic și că au aflat despre comiterea faptei și posibilul autor din zvon public. Potrivit motivării puse la dispoziție de CA Galați, câinele polițist care i-ar fi depistat pe criminali ar fi putut lua greșit urmele. S-a folosit câinele pentru verificarea urmei de miros găsită pe o șipcă de lemn, la locul faptei. "Această probă prezintă însă unele limite. În primul rând, se constată că luarea urmei s-a făcut în condiții de burniță la temperatură de 4-6 grade C. Aceste împrejurări puteau conduce la dispariția mirosului adevăraților făptași și puteau genera unele erori din partea câinelui de urmă . În al doilea rând, se constată că la a doua preluare, câinelui de urmă i s-a dat să miroasă gardul din care organele de urmărire penală au presupus că a fost smulsă șipca folosită la comiterea infracțiunii, nu șipca propriu zisă, găsită în câmpul infracțional, așa cum ar fi fost corect. (...) Celelalte probe, reprezintă, în fapt, probe indirecte sau simple suspiciuni care nu pot căpăta forță probantă decât coroborate cu alte probe directe, științifice, certe. Niciunul din martorii audiați până în prezent nu îi indică în mod concret pe inculpații ca autori ai faptei". Singura probă științifică, certă, indubitabilă și relevantă cauzei este reprezentată de efectuarea expertizei biocriminalistice genetice având ca obiect stabilirea probelor ADN ale victimelor și inculpaților, însă rezultatele nu s-au primit încă, find trimise probele la Institutul de Medicină Legală Iași.
În cauză, inculpații se află în stare de arest preventiv de 3 luni ( 90 zile),adică exact jumătatea duratei maxime a arestării preventive în cursul urmării penale. Dacă cele două probe administrate inițial cu ocazia cercetării la fața locului ( proces-verbal de preluare a urmei de miros, și proces-verbal de identificare și cercetare criminalistică a poșetei ce a aparținut victimei) au constituit indicii temeinice, care au justificat în opinia Curții menținerea în stare de arest preventiv de 3 luni, a inculpaților. Totuși ele nu pot justifica la nesfârșit menținerea inculpaților în stare de arest preventiv, fără ca acuzarea să producă noi probe care să susțină prezumția că inculpații sunt autorii faptelor imputate.
Vom reveni cu detalii.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro