Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De câte ori au voie pieţarii să meargă gratis la WC? Maxim de două ori pe zi

• cam asta ar fi contra-oferta pe care este pregătită să o facă Administraţia Pieţelor pentru a pune capăt supărării comercianţilor revoltaţi de faptul că li se percepe taxă de intrare la toaletele din pieţe • subiectul a fost abordat ieri, în cadrul conferinţei săptămânale de presă a primarului Marian Dragomir, iar rezoluţia a fost aceea de a solicita APT să le ofere totuşi o gratuitate pieţarilor • tot ieri, Dragomir a solicitat APT Brăila să renunţe la perceperea taxei de intrare în piaţa de păsări

 

Primarul Marian Dragormir a tranşat, ieri, problema taxei de utilizare a toaletelor din pieţe de către comercianţi. Scandalul pe această temă a izbucnit la începutul acestui an, iar problema taxei pe WC a ajuns să fie dezbătută aprins inclusiv pe reţelele de socializare, după ce o parte dintre pieţari au relatat faptul că au fost puşi să plătească 1 leu pentru fiecare intrare la toaletă. “Este revoltător în contextul în care noi plătim totuşi APT milioane bune cu titlu de chirii, concesiuni. În primul rând e o chestiune de principiu: oare de banii pe care deja îi plătim lună de lună nu merităm acces gratuit la toalete? În al doilea rând e şi o chestiune de bani în sensul că poate cineva are probleme medicale şi trebuie să folosească toaleta mai des. Păi ce face, ajunge să mai plătească încă o jumătate de chirie doar ca să intre la toaletă?”, s-au plâns comercianţii, mai cu seamă cei din Piaţa Halelor. Într-un final, subiectul a fost tranşat de Marian Dragomir în cadrul celei mai recente conferinţe de presă, acesta solicitând telefonic, de faţă cu jurnaliştii, conducerii APT Brăila să vină cu o soluţie de compromis. “Am avut o discuţie şi pe acest subiect cu doamna director (Meluţa Drăguţ - n.r.) şi am înţeles că înainte ca dânsa să fie în conducerea societăţii cei care foloseau toaleta pieţei, inclusiv comercianţii, trebuia să achite 1,5 lei de intrare. În mandatul doamnei, suma a scăzut la 1 leu, dar a început pentru prima dată după mulţi ani să se şi încaseze, lucru care a dus la nemulţumirea comercianţilor. APT a făcut investiţii şi a modernizat toate grupurile sanitare de la pieţe. Ele trebuie menţinute la un anumit grad de curăţenie, şi de către vizitatorii lor, dar şi de către personalul de la piaţă care trebuie periodic să facă acolo curăţenie şi să le întreţină. Aici am avut o discuţie cu doamna şi, la începutul lunii martie, dumneaei va propune ca fiecare comerciant care are contract cu piaţa să poată intra în mod gratuit de două ori pe zi la toaletă şi să se modifice în consecinţă regulamentul actual. (...) Este o primă discuţie şi consider că acei comercianţi trebuie să aibă o facilitate pentru că ei plătesc la piaţă acele chirii, redevenţe şi taxe, dar şi piaţa trebuie să le ofere la schimb ceva”, a punctat sursa citată, explicând că, procedural, APT va face documentele pentru suplimentarea ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal, astfel încât în această primăvară să se pună punct acestui subiect.

 

Va fi scoasă şi taxa de intrare în piaţa de păsări

O altă problemă ce ţine de administraţia pieţelor a mai fost abordată în conferinţa de ieri, şi anume eliminarea taxei de 1 leu pentru intrarea în zona pieţei de păsări. “Când am venit la primărie nu exista o piaţă de păsări. Cei care comercializau păsări şi animale de companie îşi întindeau cuştile pe o stradă. Am avut atunci o discuţie cu noua conducere de la piaţă şi am reuşit să facem o piaţă de păsări într-un spaţiu delimitat mult mai modern, am dus acolo tarabe şi vor fi suplimentate. Consider că nu trebuie limitat în vreun fel intrarea în această zonă şi că ar trebui eliminată taxa de intrare pentru vizitatori la piaţa de păsări astfel încât toţi copiii şi însoţitorii acestora să poată intra acolo, iar comercianţii să aibă mai mulţi vizitatori şi potenţiali clienţi”, a comentat Dragomir. “Probabil cei de la Administraţia Pieţelor au considerat, la un moment dat, că trebuie să îşi crească veniturile şi aceasta, probabil, este una dintre acele măsuri”, le-a găsit scuza edilul şef.

Reamintim că, la finele lunii decembrie anul trecut, consilierii municipali şi-au dat votul pe un proiect de HCLM privind “Aprobarea preţurilor şi tarifelor percepute de societatea Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila, începând cu anul 2018”, proiect care stabileşte inclusiv cele două taxe contestate de comercianţi, cea de acces la toalete şi cea pentru intrarea în piaţa de păsări.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii