Mergi la conţinutul principal

Deţinutul Gorbi a scris «Povestiri din Infern»

Ieri, Dumitru Gîrbăcea, care se află în executarea unei pedepse privative de libertate la Penitenciarul Brăila, a lansat o carte menită să atragă atenţia celor care pică în patima drogurilor. Volumul "Povestiri din Infern" apărut la Casa Cărții de Știință reprezintă o colecţie de 15 povestiri adaptate după întâmplări reale ale consumatorilor de droguri. Prin rândurile aşternute pe hârtie, autorul încercă să tragă un semnal de alarmă şi să îi pună în gardă în special pe tineri, care, în momente de cumpănă, sunt tentați să consume droguri ajungând în acest fel "Infern".
Începând cu ora 10.00, la clubul Penitenciarului Brăila a avut loc lansarea cărţii, în prezenţa scriitorului Marian Coman, fostul redactor şef al cotidianului "Obiectiv Vocea Brailei", a coordonatorului Centrului Antidrog Brăila, Olga Condrat, şi a lui Toni Marţian, profesor socio - umane la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu". Activitatea a fost coordonată de cms. şef Didi Miler, şef Serviciu Educaţie din cadrul Penitenciarului Brăila.
Toţi cei prezenţi au făcut aprecieri asupra cărţii scrise de Dumitru Gîrbăcea. Printre invitaţi au fost şi deţinuţi din cadrul Peniteciarului Brăila.
La evenimentul de lansare, autorul a declarat că această carte reprezintă, la prima vedere, o colecţie de poveşti de viaţă ale unor consumatori de droguri pe care viciul i-a învins, iar plăcerea de a trăi s-a transformat în durere. Însă cautând în profunzimea povestirilor, a spus Gorbi, se vor descoperi mesaje atât pentru cei care vor fi curioşi să simtă falsa plăcere generată de droguri, cât şi pentru părinţii care inevitabil ar trebui să se preocupe de acest capitol al educaţiei copilului. "Nu ascund că dorinţa de a scrie această carte a fost determinată şi de desele manifestări de indiferenţă ale persoanelor care, aflate în faţa unui asemenea subiect - consumul de droguri - se exprimă sec, spunând că «mie nu are cum să mi se întâmple»". De aceea deţinutul Gîrbăcea a ajuns la concluzia că trebuie să transmită nişte mesaje, să aleagă experienţele care trezesc interes, şi să le prezinte în paginile cărţii sale. "Am găsit mai multe persoane care au fost doborâte, drogurile te pot îngenunchea. Am prezentat situaţia celor care s-au confruntat cu drogurile. Este o invitaţie să reflectăm, să ne gândim, totuşi ce vrem să facem în viaţa asta, pentru ca rezultatul vieţii noastre să fie cu zâmbet. Ce este bun, sigur ne scoate în evidenţă". Referind-se la propria persoană, Gorbi a ţinut să mărturisească public că egoismul a câştigat, în cazul lui, atunci când a comis infracţiunile pentru care a ajuns în spatele gratiilor.

Cartea lui Gorbi, un proces de exorcizare

Scriitorul Marian Coman a vorbit despre cartea "Povestiri din Infern", punând în balanţă binele şi răul. Un mare cercetător, a precizat scriitorul, spunea recent că este mai probabil ca rasa umană să fie distrusă de agresivitatea oamenilor decât de vreun cataclism natural. Că este mai probabil să ne autodistrugem datorită răutății din noi. Marian Coman susţine că l-a frământat întotdeauna întrebarea "Cum ajunge răul în oameni?" și dacă natura umană este, în esență, una pozitivă ori negativă. În acest context, cartea lui Dumitru Gârbăcea, a spus scriitorul, arată unul dintre locurile prin care răul se strecoară în lume și, în același timp, reușește un proces de exorcizare. "Ceea ce face foarte bine cartea lui Gorbi este că exorcizează răul, că îl scoate afară, aratând în același timp câteva dintre căile prin care intră în oameni. Arată cum se întâmplă acest lucru în cazul unor tineri, spre exemplu, care au alunecat şi au văzut ce este răul, la oameni care până atunci nu ştiau cum arată partea întunecată a vieții. (...) Vorbind despre aceste lucruri, fie că o facem în faţa unui psiholog, a unui preot, a unui prieten, exorcizăm răul, îl scoatem din noi. Cred că și Gorbi, scriind această carte, s-a lepădat cumva de o parte din răul din el. (...) Vă doresc tuturor o viaţă frumoasă (n.r.- adresându-se şi deţinuţilor prezenţi în sală) şi mi-ar plăcea să vă gândiţi la lucrul acesta: cum puteţi scoate răul din voi!?", a fost mesajul scriitorului.
Profesorul Toni Marţian a spus că, citind cartea "Povestiri din Infern", înţelegi durerea, întrucât sunt prezentate drame transpuse în urma unor mesaje. "Este o carte cu mesaje triste, este vorba despre descoperirea sinelui, este o carte a inimilor împietrite. Oameni cărora le-a lipsit puţină iubire. Uneori ajungi să faci rău, luându-l drept bine. Autorul cărţii m-a întrebat cum văd cartea din punct de vedere psihologic. Cartea te face să vibrezi sufleteşte, te marchează din punct de vedere al simţirii, te atinge la inimă. Poate avea efecte benefice", a fost mesajul profesorului.
Reamintim că autorul cărţii, Dumitru Gîrbăcea, se află în executarea unei pedepse privative de libertate pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cu o condamnare de 5 ani. Demn de menţionat este însă faptul că prejudiciul creat a fost acoperit în totalitate. Gîrbăcea a condus în perioada 2001 - 2004 Centrul de Consiliere şi Prevenire Antidrog Brăila, iar din anul 1997 a fost preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia şi a Consiliului Local al Tinerilor Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro