Mergi la conţinutul principal

Deţinuţii brăileni în greva foamei, Gorbi la Avocatul Poporului pentru a le susţine drepturile

După ce miercuri, nouă deţinuţi din Penitenciarul Brăila au intrat în greva foamei, ieri, Dumitru Gîrbăcea, care a executat şi el o pedeapsă în Penitenciarul Brăila, a avut o întâlnire cu Avocatul Poporului. În cursul după-amiezii, Gorbi (cum e cunoscut brăilenilor) a ieşit de la şedinţa în care a încercat să facă un prim pas spre respectarea drepturilor deţinuţilor şi ne-a oferit amănunte despre felul în care au decurs discuţiile. 

Prin demersul făcut, Gorbi a încercat să dea o mână de ajutor celor cu care şi-a împărţit suferinţa, fiind de părere că şi cei aflaţi în spatele gratiilor sunt oameni şi trebuie să fie trataţi ca atare. "În calitate de reprezentant al organizaţiei neguvernamentale Centrul de Consiliere Civică Brăila am participat, la invitaţia instituţiei Avocatul Poporului, la lucrările referitoare la Raportul privind condiţiile de detenţie. Ca o primă opinie, toţi invitaţii de la instituţiile publice direct implicate şi organizaţiile nonguvernamentale cu activitate în domeniul drepturilor omului au salutat şi apreciat initiaţiva de a se fi realizat o astfel de lucrare cu impact socio-educaţional. Această apreciere s-a construit, totuşi, pe un mare DAR. Eficienţa raportulului va fi condiţionată de implicarea Parlamentului României şi Guvernului în a iniţia proceduri legislative care să pună în valoare recomandările raportului", ne-a declarat Gîrbăcea.
Principalele probleme identificate prin raport, arată brăileanul, respectiv supraglomerarea, calitatea hranei, condiţiile de cazare, atitudinea represivă a unor lucrători, asistenţa medicală etc. , au fost agreate ca fiind aspecte ale disfuncţionalităţii sistemului, cu repercusiuni în procesul de reintegrare şi reabilitare a persoanelor deţinute. Dumitru Gîrbăcea a spus că ministrul Justiţiei a fost mult mai pertinent decât ceilalţi invitaţi, prin punctul de vedere exprimat, declarând că va acţiona doar transparent şi punctual pe fiecare problemă identificată. De asemenea, Instituţia Prezidenţială, reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi alte instituţii publice şi-au oferit concursul ca propunerile din raport să fie materializate în iniţiative legislative.

Atitudinea Administraţiei Penitenciarelor: nu sunt bani şi nici angajaţi suficienţi

Gorbi s-a arătat nemulţumit de ANP. Din păcate, a spus el, atitudinea conducerii ANP, prin directorul Bejan, a fost una cel puţin neutră, preferând să invoce doar lipsa unui buget generos şi numărul insuficient de lucrători în sistem. "Această neasumare de responsabilitate a venit în contextul în care dacă ANP, prin directorii de penitenciar, ar incuraja încadrarea în muncă a cel puţin jumătate din numărul persoanelor deţinute, ar putea, conform prevederilor Legii 254 /2013, să obţină venituri anuale de peste 20 milioane euro. Directorul ANP nu şi-a asumat disfuncţionalităţile generate de atittudinea represivă a unor ofiţeri, lipsa de profesionalism manifestată de unele cadre didactice şi lipsa de eficienţă a programelor de reintegrare şi reabilitare socială.
Şi nu în ultimul rând s-a pus un mare accent pe faptul că încă nu există un Regulament de aplicare a Legii 254 /2013 privind modul de executare a pedepsei". Gîrbăcea a ţinut să arate că acţiunea de joi s-a vrut a fi un prim pas de promovare a raportului în Parlamentul României, urmărindu-se astfel să se aducă la cunoştinţa opiniei publice deficienţele unui sistem care poate genera în timp alte probleme, cu o mare conotaţie socio-economică. "Cert este că, prin acest raport, s-au activat mult mai multe pârghii democratice pentru ca drepturile persoanelor deţinute să fie respectate, cu condiţia ca cele afirmate să nu rămână la stadiu declarativ".

Deţinuţii din Penitenciarul Brăila au ieşit din greva foamei

Ieri, reprezentanţii Penitenciarului Brăila ne-au transmis informaţia că, din cei 9 deţinuţi care au decis, miercuri, să nu mai mănânce, nemulţumiţi de spaţiul de cazare, opt au renunţat la acţiunea de protest. Unul dintre ei a rămas încă în grevă, însă nu se ştie pentru cât timp, mai ales că, în general, grupurile din spatele gratiilor sunt unite şi procedează cam toţi în acelaşi mod.
După cum v-am informat, de marţi, 15 decembrie, 9 persoane şi-au anunţat intenţia de a protesta prin refuz de hrană, fiind informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate. Directorul Penitenciarului Brăila, în cadrul unei întrevederi cu deţinuţii, le-a adus la cunoştinţă riscurile medicale la care se expun în cazul continuării acestei forme de protest. Efectiv, deţinuţii au intrat în grevă pe 16 decembrie, iar după o zi au renunţat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro