Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deţinuţii au început anul şcolar

Ieri, la Penitenciarul Brăila a avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2009 - 2010, cursuri pentru care au fost selecţionaţi să le urmeze peste 100 de deţinuţi. La eveniment au fost prezenţi, pe lângă membrii Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială a penitenciarului, şi preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene, directorul adjunct al Grupului Industrial "CD Neniţescu", Cristina Cursaru, directorul Şcolii nr.5, Marcela Palade Nedelcu.

Pentru a urma cursuri de şcolarizare pe perioada executării pedepsei privative de libertate au fost selecţionaţi 111 deţinuţi, care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. Dintre aceştia, cei mai mulţi vor urma cursurile învăţământului liceal, 56 persoane, şi doar un singur deţinut pe cele universitare. Alţi 37 au fost selecţionaţi pentru învăţământul gimnazial, iar 17 pentru cel primar. "Şcolarizarea organizată şi desfăşurată în penitenciar constituie o componentă principală a normalizării şi încurajează independenţa şi responsabilitatea deţinuţilor. Adaptarea şcolară, şi pe această cale integrarea socială, sunt în măsură să prevină comportamentele deviante. Pe lângă a le inspira o atitudine pozitivă, scopul şcolarizării este şi acela de a le da persoanelor private de libertate posibilitatea să promoveze într-o meserie şi să presteze o muncă utilă în societate", a precizat subcomisar Simona Cioară, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila.

De precizat că, pe lângă faptul că învaţă o meserie, deţinuţii au şi alte câştiguri dacă urmează aceste cursuri. Ei primesc în jur de 350 lei/lună şi, la un semestru absolvit, li se scad 30 de zile din pedeapsă.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii