Mergi la conţinutul principal

Deţinuţi în libertate!

peste 170 de persoane încarcerate în Penitenciarul Brăila, s-ar putea bucura de libertate, în curând, acestea fiind deja trecute pe lista cu liberări condiţionate • după intrarea în vigoare a legii, care le dă un câştig de 6 zile la fiecare lună executată (din cauza condiţiilor de detenţie), 7 deţinuţi brăileni au ieşit imediat din închisoare • faţă de alţi 171, decizia urmează să fie luată de instanţă • deţinuţii eliberaţi deja au fost condamnaţi pentru infracţiuni de tâlhărie, înşelăciune, furt, trafic de droguri • la nivel naţional însă, au fost puşi în libertate şi criminali sau violatori, iar unii au recidivat la scurt timp

 

Hoţi, tâlhari, ţepari şi traficanţi de droguri din Penitenciarul Brăila au ieşit din închisoare, iar alţii sunt trecuţi pe lista de liberare condiţionată, după ce a intrat în vigoare legea care îi eliberează mai repede pe deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare. Aproape 200 de încarceraţi, din totalul de 519, ar putea fi, în curând, liberi ca pasărea cerului, asta dacă instanţa va dispune liberarea. Oricum, imediat după punerea în aplicare a legii graţierii, din Penitenciarul Brăila au plecat acasă 4 deţinuţi, cărora li s-au mai alăturat apoi alţi 3. Acestea sunt datele care ne-au fost transmise de reprezentanţii Penitenciarului Brăila. Chiar dacă nu au ieşit pe poarta închisorii criminali sau violatori, după cum ni s-a transmis de la unitatea de detenţie, riscul pentru cetăţeni este la fel de mare. Asta pentru că tâlharii şi hoţii vor recidiva, cu siguranţă. Ei pot oricând să dea în cap, pentru a fura, iar de la o tâlhărie se poate ajunge uşor la o crimă. Trăim totuşi cu speranţa că nu vom avea parte de astfel de incidente negative.

Potrivit informaţiilor transmise de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, cms. şef Simona Kober, referitor la situaţia numerică a persoanelor condamnate puse în libertate la termen, până la data de 2 noiembrie (data la care s-a transmis răspunsul la solicitarea redactorilor noştri), au fost liberaţi pe cale administrativă 7 deţinuţi. În plus, un număr de 171 deţinuţi au fost analizaţi în Comisia de liberare Condiţionată, propunerile de liberare fiind transmise către instanţa competentă. “Numărul deţinuţilor care vor împlini această vocaţie în viitor nu poate fi estimat, întrucât în situaţia juridică a fiecărei persoane private de libertate pot interveni modificări ale pedepsei aplicate de către instanţa de judecată. Infracţiunile pentru care au fost condamnaţi deţinuţii puşi în libertate sunt : tâlhărie, înşelăciune, furt, conducere fără permis, distrugere, trafic de substanţe interzise”, se arată în răspunsul transmis de la penitenciar.

Totuşi, trebuie menţionat faptul că deţinuţii au avut posibilitatea de a scăpa mai repede de închisoare, în baza unei prevederi legale. Mai exact, după cum a precizat şi conducerea penitenciarului Brăila, toate persoanele condamnate au intrat în aria de reglementare a Legii nr. 169/2017, conform “Art. 55 (1) - Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare. În lege se precizează clar: “La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”.

Încă din data de 19 octombrie, la penitenciarele din ţară a început nebunia liberărilor. La cele două penitenciare din judeţul Brăila a fost totuşi linişte, mai ales că la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti nu a fost pus în libertate niciun încarcerat, urmând să se facă analiza în cadrul comisiilor a 8 deţinuţi care îndeplinesc condiţiile de liberare condiţionată, în timp ce de la Penitenciarul Brăila au plecat doar 4 deţinuţi, apoi alţi 3. Totuşi, la Penitenciarele din Craiova, Focşani, Botoşani, Iaşi au fost puşi în libertate zeci de condamnaţi. Comisiile din închisori trebuie să analizeze cazurile a peste 30.000 de deţinuţi. Fiecare în parte este evaluat şi i se scad din pedeapsa totală 6 zile la fiecare 30 de zile în care a trăit în condiţii improprii după gratii.

În total, din data de 19 octombrie şi până în 23, au fost eliberaţi aproape 530 de deţinuţi. Iar numărul lor va fi şi mai mare. Cifrele arată că este vorba despre 184 de hoţi, 135 de tâlhari, 33 de criminali şi 47 de violatori care au ieşit în cele patru zile din spatele gratiilor, potrivit unei statistici făcută de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Digi24. Din cauza recursului compensatoriu au ieşit din puşcării cei mai periculoşi infractori din România. În top se află criminali, hoţi, tâlhari şi violatori. Deţinuţii puşi în libertate trebuie să urmeze un program de reintegrare socială sau să desfăşoare muncă în folosul comunităţii. Sunt mulţi însă care după ce ies pe porţile închisorii se apucă din nou de comiterea unor infracţiuni iar un astfel de caz chiar s-a întâmplat.

 

A mai comis un viol după ce a fost pus în libertate

La trei zile după ce a fost eliberat din închisoare, unde a stat 9 ani pentru viol, un bărbat a fost arestat în Capitală, fiind acuzat că a violat şi tâlhărit o femeie pe Calea Moşilor. El ieşise din închisoare întrucât a beneficiat de legea recursului compensatoriu. Fusese însă condamnat în 2008 pentru violarea unei fetiţe de 13 ani. Potrivit informaţiilor transmise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, în data de 22 octombrie 2017, în jurul orei 3 dimineaţa, în timp ce se afla pe Calea Moşilor, nr. 292, prin constrângere fizică şi morală, inculpatul a întreţinut un raport sexual şi un act sexual oral cu persoana vătămată, după care, prin ameninţarea cu acte de violeţă, i-a sustras acesteia un telefon mobil şi suma de 50 de lei.
Procurorii susţin că bărbatul a fost condamnat, în cursul anului 2008, la 10 ani închisoare cu executare pentru comiterea unei infracţiuni de viol şi a fost eliberat în data de 19 octombrie 2017, beneficiind de prevederile Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu. Bărbatul a fost reţinut de procurori, iar pe 1 noiembrie, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi tâlhărie calificată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro