Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Datele despre buget, pentru cei care ştiu să citească

O informaţie publicată de Ministerul Finanţelor Publice abia vineri după-amiază târziu, deşi ar fi trebuit să o facă mai devreme cu cel puţin o zi, a trecut aproape neobservată, fiind umbrită cu totul de minivacanţa de 4 zile în care cei mai mulţi dintre români tocmai ce intraseră. O informaţie oricum îmbrăcată frumos, prezentată oficial cu totul altfel decât era practica de până acum.

Astfel, MFP a publicat ceea ce se numeşte „Execuţia bugetului general consolidat” pentru primul trimestru al anului în curs, din care rezultă că a fost înregistrat un deficit bugetar de 4,46 miliarde de lei, reprezentând 0,48% din PIB – şi aici vine partea prezentată frumos – „sub nivelul prognozat pentru perioada analizată, de 0,97% din PIB (8,96 miliarde lei)”.

De fapt, nimeni nu prognozase asta oficial şi nu aşa se prezentau până acum aceste date oficiale ale Finanţelor, ci prin comparaţie cu perioada similară din anul precedent. Dar, prezentată astfel, vestea pare una mai bună. De fapt, vestea este destul de proastă: statul a cheltuit în primele 3 luni cu 1 miliard de euro mai mult decât a încasat. Care era situaţia anul trecut pe primul trimestru? O spune tot MFP: se înregistra un excedent bugetar (adică un plus) de 1,5 miliarde de lei. În 2016, situaţia era şi mai bună: bugetul era „pe plus” cu 3 miliarde de lei. De aceea, Finanţele au şi renunţat la a mai compara situaţia cu cea din anul anterior, ci de a o compara cu o estimare exagerat negativă, despre care până acum nu se vorbise. Este ca şi cum un elev ar spune „o să iau nota 2 azi”, dar de fapt vine acasă cu un 4. Da, nota 4 este mai bună decât un 2, dar tot o notă proastă este. Ca să nu mai vorbim că este cel mai prost rezultat fiscal pe primul trimestru consemnat din 2013 încoace.

Prin urmare, pe parte economică, lucrurile nu stau grozav, iar asta trebuie să se ştie, dacă tot se fac publice (încă) datele reale. Dacă mai era cazul, se dovedeşte din nou că PSDragnea-ALDE în general şi premierul Viorica Vasilica Dăncilă în special nu au competenţa de a  guverna eficient ţara. Şi nici nu aveau cum să o aibă, din moment ce ţinta lor principală rămâne protejarea şi încurajarea infractorilor, pentru a-i scăpa pe câţiva infractori politici de puşcărie. Iar premierul cu atât mai mult cu cât nu-şi dovedeşte competenţa nici măcar în a vorbi limba română, pe care o ucide de fiecare dată când apare în public. Cum ar putea cineva să gestioneze soarta unei ţări când nu este în stare să-şi gestioneze propriile gânduri şi vorbe care-i ies pe gură? De fapt, cât de mult poate înţelege cineva cifrele pe care i le prezintă Ministerul Finanţelor Publice, când nu poate măcar citi corect ceea ce i se scrie pe o coală de hârtie?
Categorie articol: 

Comentarii