Mergi la conţinutul principal

Datele amăgitoare ale guvernării

Bugetul de stat pe anul în curs, încă nefuncţional, se bazează pe o creştere teoretică a Produsului Intern Brut de 5,5%. O creştere din pix, enormă, total nerealistă şi, prin urmare, nerealizabilă. Ca tot ceea ce se bazează pe această creştere. De fapt, toate măririle de pensii şi salarii la stat, de investiţii, de cheltuieli ale statului nu se vor încadra în deficitul bugetar de 2,76% din PIB, aşa cum visează guvernarea PSD-ALDE-UDMR. Cum, de altfel, este greu spre imposibil de realizat nivelul de încasări la bugetul de stat, prevăzut pentru acest an, fără noi majorări de impozite şi taxe ori fără introducerea unora noi – că la „taxe pe lăcomie”, pe care să le plătească, de fapt, tot contribuabilul simplu, se pricepe de minune Guvernul.

Prin urmare, România stă pe un butoi cu pulbere, care stă gata să explodeze oricând pe parcursul anului în curs şi care să arunce în aer şi aşa fragila economie românească. Asta dacă nu cumva explozia se va declanşa mai devreme, când Eurostat-ul, adică biroul de statistică al UE, va anunţa deficitul bugetar real al României pentru anul 2018 – adică undeva spre finele lunii aprilie. Subliniez: real, nu cel dorit de PSD-ALDE-UDMR. Nu de alta, dar sunt destule elemente care să sugereze că Guvernul a palmat câteva informaţii esenţiale în calcularea deficitului bugetar (prin amânarea unor plăţi din 2018 în 2019, prin omisiunea unor cheltuieli, prin exagerarea unor încasări), pentru a se încadra, aparent, în ţinta de 3% pe care România şi guvernarea trebuie să o respecte.

Însă elementul cel mai concret al inexactităţii deficitului bugetar anunţat pentru anul 2018 de Ministerul Finanţelor, de 2,88% din PIB, este chiar nivelul creşterii economice pe anul trecut. Dacă Finanţele s-au raportat la o creştere a PIB pe 2018 de 4,5%, Institutul Naţional de Statistică a anunţat, săptămâna trecută, un avans al PIB de 4,1% (o informaţie trecută foarte uşor cu vederea) - ceea ce înseamnă, din start, o diferenţă de câteva miliarde de lei. Ca să nu mai vorbim că, în proiectul de buget pentru anul trecut se vehicula, ca şi în proiectul pentru 2019, o creştere a PIB de 5,5%, iar prin primăvara anului trecut fusese urcată de „deştepţii” de la Comisia Naţională de Prognoză la 6,1%! Or, realitatea a demonstrat un avans al economiei de doar 4,1% pe anul trecut. Şi asta pentru că motorul principal al creşterii, respectiv consumul susţinut de măririle artificiale şi nejustificate de pensii, mai ales pensii speciale, şi de salarii la stat, a început să reducă din viteză - aşa cum era de aşteptat. Iar fără investiţii ale statului şi fără investiţii străine directe importante, o economie nu poate avea o creştere sănătoasă şi reală – apropo, unde sunt sutele de kilometri de autostradă promise de guvernarea PSD-ALDE-UDMR, unde sunt spitalele regionale, unde sunt grădiniţele, creşele, căile ferate promise de actuala Putere?

Aşadar, puneţi-vă centurile de siguranţă: s-ar putea să frânăm brusc prin aprilie şi nu cumva să dăm cu capul de parbriz! Sau poate ar fi bine să dăm, că poate ne trezim cu toţii la realitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro