Mergi la conţinutul principal
Lecţia de 10 a unei fete din Movila Miresii

Dascăl pentru viitor

• şi-a dorit de mică să devină învăţătoare, iar acum visul ei s-a împlinit • Georgiana Ionela Vîju, o tânără de doar 18 ani din Movila Miresii, proaspăt absolventă de liceu, s-a înscris să susţină vara aceasta examenul de Titularizare pentru a obţine un post în învăţământ • şi a reuşit! • performanţa ei este cu atât mai mare cu cât anul acesta a avut de dat două examene importante: Bacalaureat şi Titularizare • unde mai punem că Georgiana a fost desemnată şi şefa promoţiei 2018 a Liceului Pedagogic “Perpessicius” • “Îmi doresc să pot modela frumos caracterele elevilor ce-i voi avea, ca să rămân în sufletele lor învăţătoarea pe care să şi-o amintească mereu cu drag”, ne-a spus tânăra

 

Se numeşte Georgiana Ionela Vîju şi are doar 18 ani. A fost desemnată şefă de promoţie a Liceului Pedagogic “D. P. Perpessicius”, ea absolvind vara aceasta profilul învăţător-educator cu media 9.97. A promovat examenul de bacalaureat cu media 9.40 şi a fost prima admisă la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, specializarea română-franceză. Însă cireaşa de pe tort abia acum vine. Nici bine nu s-a uscat cerneala pe diploma de liceu, că Georgiana a mai bifat o performanţă: nota 9.35 la proba scrisă a examenului de Titularizare, examen pe care, în final, cumulat cu inspecţia la clasă, l-a promovat cu media 9.51. Nu are puteri speciale şi nici vreo formulă magică prin care reuşeşte să fie în top. Pur şi simplu e ambiţioasă, muncitoare, modestă şi optimistă. Astăzi vă prezentăm povestea ei, o poveste de 10 a unei fete din Movila Miresii care a reuşit să-şi îndeplinească visul de a deveni învăţătoare, pentru ea cea mai nobilă şi frumoasă meserie din lume.

 

 

“Încă din copilărie îmi plăcea să mă joc de-a doamna învăţătoare”

“Ce vrei să te faci când o să fii mare?” Întrebarea asta am primit-o cu toţii în copilărie şi fiecare am avut un răspuns. Însă la câţi dintre noi răspunsul pe care l-am dat în urmă cu ani buni coincide cu meseria pe care o avem astăzi? Nu vă putem oferi o cifră, însă vă putem oferi un exemplu. Numele ei este Georgiana Ionela Vîju şi şi-a dorit încă de mică să devină învăţătoare. Dorinţa ei a crescut de la an la an, iar când a venit momentul să îşi aleagă liceul, opţiunea ei a fost clară: Liceul “Perpessicius”, profilul învăţător-educator, de unde patru ani mai târziu a ieşit şefă de promoţie. Însă drumul nu a fost chiar aşa de uşor, mai ales că, după ce a fost admisă, adolescenta de atunci a lăsat în urmă confortul căminului pentru a-şi urma chemarea, ea fiind din comuna Movila Miresii.

“Perioada liceului a fost una frumoasă. Fiecare elev de şcoală generală visează această perioadă din viaţa sa. Deşi eram nerăbdătoare să mă numesc liceană, recunosc că mi-a fost un pic dificil din punctul de vedere al plecării de acasă. Dintr-odată, eram singură într-un oraş nou pentru mine, eu fiind de la ţară, din Movila Miresii. Dar, cu răbdare, am reuşit să mă adaptez noii mele locuinţe din oraş. Recunosc că foarte des comunicam cu mama, chiar şi de mai multe ori pe zi o sunam la început. Iar ea găsea întotdeauna cuvintele potrivite să mă încurajeze. Despre profilul ales, trebuie să vă mărturisesc că încă din copilărie îmi plăcea să mă joc «de-a doamna învăţătoare». Am fost un copil energic şi-mi plăcea să coordonez întotdeauna jocul. Eram un fel de lider al grupului meu de joacă. Aceste abilităţi ale mele s-au pliat perfect pe dorinţa de a deveni dascăl. Ca orice profil vocaţional, în perioada liceală am studiat, pe lângă disciplinele de bază, două domenii esenţiale pentru meseria aleasă: pedagogie şi psihologie. Toţi profesorii mei din liceu au fost extraordinari şi profit de această ocazie să le mulţumesc încă o dată tuturor. La fel şi conducerii şcolii, pentru tot ceea ce a făcut pentru noi, elevii. În toată perioada studiilor liceale am beneficiat de bursă de merit şi pentru aceasta le sunt recunoscătoare”, ne-a povestit Georgiana.

Aceasta trăieşte şi acum emoţiile primei sale interacţiuni cu copiii, momentul în care s-a aflat pentru prima oară la catedră. S-a întâmplat în cadrul activităţilor didactice din perioada practicii pedagogice, însă învăţătorii-metodişti au ajutat-o să le depăşească. La fiecare întâlnire cu cei mici, tânăra învăţa ceva nou şi punea încă o cărămidă la construirea visului ei.

“Dacă ne gândim un pic, în fiecare adult se ascunde un copil. Iar eu, deşi am trecut puţin de vârsta majoratului, cred că tot copil mă simt. Deşi am dublă specializare, am descoperit încă din perioada liceului că mă simt atrasă mai mult de şcolarii mici. Şi preşcolarii îmi sunt tare dragi, însă simt că munca alături de elevii de şcoală primară mă defineşte. De la copii învăţăm mereu. Inocenţa şi surâsul copiilor cred că sunt sursa de energie pentru fiecare om. Iubesc copiii, mă simt bine în mijlocul lor şi cred că aceasta este una din trăsăturile ce-ar trebui să caracterizeze orice dascăl”, susţine tânăra.

La rândul ei, Georgiana recunoaşte că a avut parte de-a lungul anilor de dascăli foarte buni, profesori care au inspirat-o şi care au ajutat-o. “Toţi profesorii ne inspiră. Unii mai mult, alţii mai puţin. Eu am fost norocoasă să am profesori deosebiţi, atât în perioada gimnaziului, cât şi-n liceu. Din respect pentru toţi nu voi menţiona niciun nume deoarece fiecare în parte a contribuit la cizelarea caracterului meu şi, bineînţeles, la acumularea unui volum de cunoştinţe teoretice. În inima mea fiecare are un loc special. Sfaturile unora dintre ei vor continua să mă orienteze din umbră”, declară sursa citată.

 

În topul celor mai mari note la Titularizare

Cu fiecare an petrecut la Liceul “Perpessicius”, cu fiecare nouă lecţie şi cu fiecare oră de practică, Georgiana era tot mai convinsă că menirea ei este să fie învăţătoare. Aşa că anul acesta, când încă era clasa a XII-a, ea s-a înscris la examenul de Titularizare la disciplina “Limba şi literatura română, elemente de pedagogie şcolară şi elemente de didactică generală aplicate disciplinelor din învăţământul primar”. Nu o să intrăm acum în detalii despre câţi candidaţi au picat în 2018 acest examen sau câţi au “fugit” atunci când au văzut subiectele. O să ne rezumăm la a spune doar că Georgiana a obţinut una dintre cele mai mari note la proba scrisă ce s-a desfăşurat în luna iulie: 9.35. Iar cumulat cu nota 10 la inspecţia la clasă, proaspăta absolventă de liceu a obţinut la Titularizare media 9.51.

“Nu pot afirma că examenul de Titularizare a fost foarte greu. Toată lumea cunoaşte structura unui subiect de examen. Partea de limbă şi literatură română am stăpânit-o foarte bine deoarece am susţinut bacalaureatul anul acesta. Iar partea de pedagogie nu mi s-a părut grea deoarece am fost o elevă conştiincioasă şi am învăţat permanent. Nu am avut lacune în învăţare şi cred că acesta este  secretul. Înaintea examenelor trebuie doar să recapitulezi ceea ce, de fapt, ai învăţat în perioada şcolii. Mai mult, în timpul liceului eu am participat la olimpiadele de pedagogie-psihologie şi, probabil, m-a ajutat lucrul acesta. Important este să parcurgi toată bibliografia de examen ca să nu ai de ce să te temi. O altă mărturisire pe care îndrăznesc să v-o fac este faptul că în toată perioada mea şcolară, I-XII, am participat la majoritatea concursurilor care se organizau la nivel de şcoală. Îmi plăceau competiţiile, mă motivau. Am acasă chiar un biblioraft plin cu diplome şi cred că în felul acesta am reuşit să-mi stăpânesc întotdeauna emoţiile care se întâmplă uneori să ne tulbure”, susţine aceasta.

Performanţa Georgianei este una cu adevărat remarcabilă mai ales că anul acesta a fost unul foarte greu, ea având de dat două examene importante la nici trei săptămâni distanţă: Bacalaureat (25-28 iunie, probele scrise) şi Titularizare (11 iulie, proba scrisă). Cum a reuşit? Prin muncă şi disciplină.

“Imediat ce am luat vacanţa mi-am dedicat timpul procesului de învăţare. Am luat pe rând toate disciplinele: limba şi literatura română, matematica şi psihologia. Mi-am programat zilnic anumite teme şi am respectat acest grafic. Astfel am trecut cu brio examenul de bacalaureat. Apoi, m-am ocupat doar de materia pentru titularizare, pe care tot aşa mi-am planificat-o riguros”, ne-a povestit tânăra.

Iar pentru că nota la examenul scris a fost una mare, nu a avut emoţii nici la repartizarea posturilor în şedinţa publică organizată de Inspectoratul Şcolar pe 25 iulie. Cumulat cu nota 10 de la inspecţia la clasă, Georgiana a avut media finală la Titularizare 9.51, medie care i-a asigurat un post de titular la una dintre cele mai bune unităţi de învăţământ din municipiu.

 

“În viaţă este de ajuns să îţi doreşti ceva şi totul se poate îndeplini cu ajutorul voinţei”

Dacă până mai ieri Georgiana era elevă, din septembrie rolurile se schimbă şi ea va fi cea care va striga catalogul. Tânăra spune că este entuziasmată să înceapă o nouă etapă şi că vrea să fie o învăţătoare dedicată.

“Îmi doresc să pot modela frumos caracterele elevilor ce-i voi avea, ca să rămân în sufletele lor învăţătoarea pe care să şi-o amintească mereu cu drag. Pe lângă tot ce-i voi învăţa conform Curriculumului, aş vrea să înţeleagă cât de importantă este voinţa. În viaţă este de ajuns să-şi dorească ceva şi totul se poate îndeplini cu ajutorul voinţei. Motivaţia interioară se află în ei, iar eu îmi doresc să-i ajut să şi-o descopere”, este de părere aceasta.

Georgiana susţine că menirea unui dascăl este să îşi ajute elevii să înveţe, să-i iubească, să-i motiveze, să descopere în ei propriul diamant pe care să-l cizeleze fiecare în ritmul său, prin educaţie şi autoeducaţie. Iar din punctul ei de vedere, un profesor modern este acela care este creativ şi receptiv la nevoile elevilor săi.

În final, am întrebat-o pe Georgiana dacă tinerii ar trebui să mai aleagă meseria de dascăl în ziua de azi. “Doar dacă descoperă în ei pasiunea pentru această minunată meserie. Şi dacă într-adevăr simt că au chemare, da”, ne-a răspuns aceasta.

 

O performanţă nu vine niciodată singură

După ce a primit titlul de şefă de promoţie a Liceului Pedagogic “D.P. Perpessicius”, după ce a obţinut o medie foarte mare la bacalaureat şi la Titularizare, Georgiana a continuat seria succeselor.  A aplicat la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi a fost prima admisă pe listă la specializarea română-franceză.

Noi îi dorim mult succes!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro