Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Daruri pentru copiii din Racovita

Aflata la 60 km departare de municipiul Braila, Racovita este comuna cu cel mai mic numar de locuitori din judet: 1400, in mare parte populatia fiind imbatrinita. Asemenea multor alte localitati in care nimeni nu se prea inghesuie sa investeasca, Racovita pare un esantion al anilor '60-'70, in care satenii isi duc viata de pe o zi pe alta fara schimbari majore. O comuna izolata, imbatrinita, cu foarte putini copii, care provin din familii modeste. Acest tablou i-a fost descris de autoritatile locale conf. dr. Daniela Bartos in urma cu putin timp, cind si-a manifestat intentia de a face o donatie pentru copiii dintr-un sat brailean.
Ieri, am insotit-o pe Daniela Bartos, fost ministru al Sanatatii, intr-o actiune caritabila desfasurata la gradinitele din Racovita si Custura, si am citit pe chipurile celor 36 de copii bucuria. Bucuria de a primi daruri, dulciuri, jocuri noi, de a invata intr-o clasa moderna, dotata cu mobilier elegant.
Daca, pina in urma cu doua zile, copiii se obisnuisera cu bancile si scaunelele vechi, pe care erau scrijelite numele parintilor sau bunicilor lor, ieri, o zina buna transformase totul intr-un mobilier nou, modern, de care micutii nu se mai indurau sa se dezlipeasca. In jurul prinzului, cind din masina fostului ministru al Sanatatii au inceput sa se descarce zeci de pachete cu diverse jocuri tematice, jucarii, dulciuri, micutii erau coplesiti de emotie. Alaturi de ei, cele doua educatoare, directorul scolii, primarul, cit si un sponsor brailean - care a dorit sa-si pastreze anonimatul, desi a muncit temeinic la asamblarea mobilierului, au facut din vizita conf. dr. Daniela Bartos o adevarata sarbatoare atit la Racovita, cit si la Custura.
S-au impartit daruri, s-au schimbat impresii, s-au rostit cuvinte de multumire. Dupa ce a descarcat toate pachetele si le-a oferit copiilor darurile, Daniela Bartos ne-a spus, cu modestia caracteristica: "Iepurasul a venit pentru copiii de la Racovita mai tirziu, dupa vacanta, pentru a-i gasi pe toti la gradinita. Am venit la Racovita pentru ca am considerat ca este o comuna mai izolata, pentru ca l-am intrebat pe domnul primar daca oamenii sint instariti sau mai putin instariti si, pentru ca mi-a spus ca sint mai putin instariti, mi-am zis sa vina iepurasul si la acesti copii".
Cu siguranta, nici un alt iepuras nu putea fi mai darnic pentru cei 17 copii de la gradinita din Racovita si 19 de la cea din satul Custura: masute si scaune pentru fiecare copil, catedra si tabla pentru ambele unitati, jucarii tematice pentru colectivitati, cu jocuri de litere, jocuri de cifre si constructii ingenioase inspirate din povestile literaturii clasice si universale, incluse in programa de gradinita, mingi etc. si dulciuri, pachete cu dulciuri pentru toti copiii.
Vizibil marcat de schimbarea din clasele de gradinita, primarul Ion Margarit ne-a spus cu sinceritate ca s-a bucurat mai mult decit copiii pentru toate darurile primite.
"Noi, la nivel de comuna, nu am avut posibilitatea sa facem aceste daruri pentru copii, mai ales acum, de Paste. Este prima donatie de acest fel, dar doamna Bartos ne-a asigurat ca ne va ajuta si pe viitor, atit copiii cit si comuna, si sper sa realizam multe lucruri frumoase cu ajutorul doamnei doctor Bartos".
Fericita ca a putut imparti bucurie copiilor de la cele doua gradinite, conf. dr. Daniela Bartos ne-a spus ca pentru copiii din judetul nostru a inceput deja sa se gindeasca la o noua surpriza.
"De 1 Iunie vor fi tot la Braila, in mijlocul copiilor din judet. Inca nu pot spune in ce localitate anume, dar va fi o surpriza placuta pentru copii", a concluzionat conf. dr. Daniela Bartos.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii