Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dacian Cioloş premier. O numire fără surprize

Preşedintele Klaus Iohannis nu a surprins prin desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. Numele fostului comisar european pentru agricultură a fost vehiculat de mai multe zile. Rămâne de văzut ce vor face acum partidele politice, deşi majoritatea păreau de acord cu această nominalizare.
„Îl desemnez pentru funcţia de prim-ministru al României pe dl Dacian Cioloş", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. El a subliniat că soluţia pentru această perioadă este un guvern tehnocrat, scrie agerpres.ro.

Un prim-ministru independent sau tehnocrat

„După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării şi a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a clasei politice, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicat în niciun fel de scandal, o persoană integră, care a dovedit practic că ştie să gestioneze sisteme şi situaţii complicate. Este nevoie să fie promovaţi miniştri care să fie performanţi, care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu", a arătat Iohannis.
şeful statului a subliniat şi că este nevoie de partide fără corupţi.
„Este nevoie ca partidele politice să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze în poziţii publice persoane care sunt suspectate de corupţie sau au fost vreodată implicate în acte de corupţie", a precizat Iohannis. El a indicat că alegerile locale şi parlamentare de anul viitor trebuie să fie corecte, iar statul de drept să fie întărit.
„Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept - asta tradus pentru partidele politice înseamnă, de exemplu, că atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament să primească aceste încuviinţări. Este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o îmbunătăţire, o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este nevoie şi de oameni noi. (...) Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece, cei care sunt buni e nevoie să rămână, dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem", a mai spus Iohannis.

Prima declaraţie a premierului desemnat

Premierul desemnat Dacian Cioloş a dat asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a se ridica la înălţimea încrederii acordate, el spunând că intenţionează să deschidă Guvernul spre societate. „Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi şi doresc să îi asigur pe cei care ne privesc de faptul că voi face tot ce îmi stă în putinţă de a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească, perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului", a afirmat Cioloş, la Palatul Cotroceni, după anunţul preşedintelui Iohannis privind desemnarea sa în această funcţie.

 
Categorie articol: 

Comentarii