Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dacia Unirea Brăila, în insolvenţă

• “Este singura cale legală de protejare a intereselor clubului”, susţin conducătorii grupării fotbalistice brăilene • decizia i-a luat prin surprindere pe jucătorii care aşteptau să-şi recupereze salariile restante • primele măsuri după anunţul privind intrarea în insolvenţă: a fost demis directorul sportiv şi urmează să se rezilieze contractele cu jucătorii de care clubul nu este mulţumit 

 

Aflată de ani buni într-o continuă stare de incertitudine financiară, Dacia Unirea a intrat în insolvenţă, această variană fiind în opinia conducerii: “singura cale legală de protejare a intereselor clubului”.

După ce a fost declarată intrarea în insolvenţă, miercuri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliul Director al Asociaţiei Club Sportiv Dacia Unirea Brăila, s-au anunţat şi primele măsuri pentru readucerea echipei pe linia de plutire. Cu acest prilej s-a hotărât rezilierea contractului cu directorul sportiv, Cristian Ionuţ Hossu. De asemenea, în această săptămână se vor rezilia şi contractele jucătorilor care nu corespund nivelului minim valoric. În plus, transmit reprezentanţii clubului, se vor analiza şi alte măsuri pentru eficientizarea activităţii, măsuri ce vor fi propuse administratorului judiciar desemnat în acest dosar de insolvenţă.

Decizia anunţată i-a luat prin surprindere pe fotbaliştii care şi-au câştigat la comisii litigiile financiare cu Dacia Unirea. De exemplu, Ştefan Leu şi Bogdan Olaru se declară dezamăgiţi şi spun că se vor înscrie la masa credală, chiar dacă nu au mari speranţe că-şi vor vedea vreodată toţi banii care li se cuvin, echivalentul a apoape 6.800 euro.

 

Insolvenţa a început pe 1 octombrie 2018

Anunţul intrării în insolvenţă a fost făcut printr-un comunicat de presă pe site-ul grupării fotbalistice care, la acest moment, se află pe ultimul loc în Liga a II-a.

“Având în vedere multiplele semnale de alarmă privind subfinanţarea clubului nostru pe care le-am transmis în ultima perioadă, semnale care, din păcate, nu au condus până acum la o rezolvare a problemei, Consiliul Director al ACS Dacia Unirea Brăila a hotărât să apeleze la calea legală de protejare a intereselor clubului, prin depunerea, săptămâna trecută, către Tribunalul Brăila a unei cereri de intrare în insolvenţă. Pe cale de consecinţă, Tribunalul Brăila în şedinţa din 01.10.2018, a admis cererea de intrare în insolvenţă, cu administrator judiciar CII Lazăr Mihaela, urmând ca în termenul prevăzut de legea 85/2014 să depunem spre aprobarea judecătorului sindic un plan de reorganizare, fezabil şi realist”. După acest anunţ, conducerea clubului de fotbal a luat şi primele măsuri menite să readucă echipa pe linia de plutire.

“Consiliul Director al Asociaţiei Club Sportiv Dacia Unirea Brăila, întrunit în şedinţă extraordinară pe 03.10.2018, constată următoarele aspecte:

- după parcurgerea a 9 etape din campionatul Ligii a II-a (50% din tur), rezultatele sportive la echipa de seniori sunt total nesatisfăcătoare, echipa fiind în afara obiectivului minim sportiv impus pentru acest campionat, acumulând în 9 etape doar 4 puncte, ocupând locul 20 în clasament (ultimul);

- principala cauză identificată este managementul sportiv defectuos exercitat – lotul de jucători foarte «subţire» din punct de vedere valoric, majoritatea jucătorilor aduşi în această perioadă fiind necorespunzători, la un nivel minim de performanţă.

Pe cale de consecinţă, analizând toate aspectele menţionate mai sus, precum şi măsurile stabilite prin precedenta decizie nr. 619/20.09.2018 – mare parte neîndeplinite, Consiliul Director, ţinând cont şi de intrarea în insolvenţă a clubului, (...) decide următoarele:

- (...) începând cu data de 03.10.2018 se reziliează contractul nr.377/ 11.07.2018 al directorului sportiv Hossu Ionuţ Cristian, căruia i se va propune o colaborare viitoare pe bază de parteneriat; începând cu data de 03.10.2018 activitatea sportivă a clubului va fi coordonată direct de Consiliul Director al clubului, postul de director sportiv rămânând momentan vacant;

- pentru reducerea cheltuielilor, de comun acord cu antrenorul principal, se va trece la rezilierea de îndată a contractelor jucătorilor care nu corespund nivelului minim valoric;

- se vor analiza şi alte măsuri pentru eficientizarea activităţii, măsuri ce vor fi propuse administratorului judiciar desemnat”.

 

Ştefan Leu: “La acest club din Brăila se întâmplă «fenomene paranormale»“

Pe jucătorii care şi-au depus memorii această decizie a clubului i-a luat prin surprindere, ei considerând că le anulează aproape toate şansele de a-şi mai recupera restanţele salariale din sezonul competiţional 2016 - 2017.

Doi dintre jucătorii care au câştigat la FRF litigiile cu Dacia Unirea, Ştefan Leu şi Bogdan Olaru, trebuia să primească încă de săptămâna trecută suma de 30.700 lei, echivalentul a apoape 6.800 euro, aşa cum a decis Federaţia Română de Fotbal pe data de 7 august. Ştefan Leu urma să primească 14.900 lei, reprezentând drepturi financiare rezultate din Actul Adiţional la contractul nr.388/01.07.2016, plus 400 lei taxă de procedură, iar Olaru avea de primit suma de 15.800 lei (drepturile financiare rezultate din Actul Adiţional la contractul nr.385/01.07.2016) plus cei 400 lei cu titlu de taxă de procedură.

Contactat telefonic imediat după decizia FRF în favoarea celor doi jucători, vicepreşedintele Vasile Popa a comentat că este ceva normal ca jucătorii să-şi primească drepturile băneşti, subliniind că niciodată nu a existat ideea de a scăpa de aceste datorii. Numai că banii nu au intrat nici acum în contul celor doi jucători, ba mai mult, a venit anunţul şoc că Dacia Unirea a intrat în insolvenţă.

“La acest club din Brăila se întâmplă «fenomene paranormale». Am câştigat la FRF dar rămânem cu acea hârtie. Acum trebuie să ne înscriem la masa credală. Ce bătaie de joc! Am muncit degeaba la acest club timp de 7 ani. Ce au făcut bun aceşti doi oameni, mă refer la Valentin Avramescu şi Vasile Popa, în ultimii patru ani şi jumătate? Vă spun eu: au falimentat CF Brăila şi acum au băgat în insolvenţă Dacia Unirea. Şi-au bătut joc de noi. S-au plâns tot timpul că acest club al lor a fost subfinanţat, dar, din câte am văzut noi, Primăria a dat banii. Datorită primarului Marian Dragomir ne-am primit câteva salarii. A venit la noi în vestiar şi ceea ce ne-a promis ne-a dat. Şi această intrare rapidă în insolvenţă mi se pare cusută cu aţă albă. Parcă prea repede a fost emisă. Dar acum toate vorbele nu fac un ban. Ne înscriem la masa credală şi aşteptăm”, ne-a declarat Ştefan Leu.

Fiindu-i solicitat un punct de vedere privitor la declaraţia sportivului, vicepreşedintele Daciei Unirea a transmis că este dreptul fiecăruia să-şi spună părerea, dar a insistat că insolvenţa reprezintă unica soluţie de supravieţuire a echipei. “Este dreptul lor să spună ce vor. Proiectele aprobate de Primărie au fost respectate, dar, repet, sumele primite au fost insuficiente, iar despre modul în care au fost cheltuite avem documente. Acestea au fost verificate. Şi să mai lămurim un aspect: noi nu am avut niciodată pretenţia că suntem investitori! Cât am putut să atragem fonduri, am atras. Din păcate, insolvenţa este singura cale de a salva echipa”, ne-a declarat Vasile Popa.
Categorie articol: 

Comentarii