Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Daca Varujan nU E

Fara-ndoiala, gestul lui Vosganian de a se retrage din cursa pentru Bruxelles a lasat masca pe toata lumea. De fapt, a lasat mai multe feluri de masti. Arivistii si parvenitii aproape ca se dau cu capetele de pereti: cum, atit de aproape de ciolanul european si ii dai cu piciorul?! Mare fraier Varujan asta! Citeva nivele mai jos pe scara valorica a natiunii ar putea fi aceeasi nedumerire: cum, cind era gata-gata sa puna mina pe o leafa asa de mare - cit a Andreei Marin de mare - a renuntat?! A dat Varujan cu piciorul la 18.000 de euro pe luna? Mare fraier! Apoi ne-am mai putea imagina niste minute care se freaca de satisfactie pe tacute, pe sub mesele din unele crisme bucurestene cu staif vizitate de barbati in negru, cu escorte de paza si protectie dupa ei. In fine, ultimii dintre cei ramasi masca - si, cu siguranta, cei mai putini - sint cei care apreciaza retragerea lui Vosganian si accepta motivul invocat de acesta: tergiversarea acceptarii de catre Bruxelles dureaza prea mult si risca sa creeze Romaniei un prejudiciu de imagine. La noi nu s-au vazut demisii nici dupa situatii mai grave, daramite pentru un asa mizilic?!
Nu este clar care sint dedesubturile scepticismului manifestat la Bruxelles. De-a lungul tranzitiei, Vosganian nu a fost implicat in nici un scandal, poate si datorita faptului ca n-a fost socotit vreodata nimerit sa ocupe vreo functie ministeriala. A stiut sa navigheze cind pe un partid, cind pe altul in apele murdare ale politicii romanesti, e priceput in ale economiei, iar altfel pare sa fie cel putin la fel de placut femeilor precum era Petre Roman cu ceva ani in urma, pe valurile revolutiei din '89. De ce a ezitat Bruxelles-ul atunci? Fum fara foc nu iese, asta o stim cu totii, dar ce sau - mai bine zis - cine anume l-a ars pe Varujan? Inca nu e limpede si nici nu se intrevede o limpezire prea curind. Cert este ca purtatorul de cuvint al PNL va ramine acelasi, iar premierul va trebui sa faca alta nominalizare. E pacat ca, inainte ca un alt candidat sa fie reprezentativ pentru Romania, el trebuie sa se afle in gratiile lui Tariceanu. Dar asta fost trocul cu PD-ul: portofoliul Apararii contra functia de comisar european. Norocul democratilor? Ramine de vazut.
Asadar, pe cine ar putea alege seful liberalilor? Printre numele vehiculate inainte de alegerea lui Varujan Vosganian se mai afla inca trei liberali, dintre care cel mai bine vazut este ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Dar ieri acesta a anuntat ca nu are de gind sa renunte la ministerul sau. Urmatorul in ordinea preferintelor e un cvasinecunoscut pentru romani: Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. A treia optiune liberala se numeste Cristian David, ministru fara portofoliu, dar cu atributii destul de complicate: controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar. Va fi unul dintre acestia urmatorul candidat? Sau va fi impusa una dintre cele doua candidate ale PD (Monica Macovei si Anca Boagiu)? Premierul a anuntat, simbata seara, ca va face alegerea impreuna cu presedintele Comisiei Europene. De fapt, Tariceanu a si facut-o, urmeaza deliberarea la Bruxelles. Iar daca joaca de-a incertitudinea se va prelungi, sa nu disperam: mai sint 100 de posibile propuneri in topul "Mari Romani".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii