Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Daca cei acuzati in dosarul “Valiza” vor fi gasiti vinovati vor plati si pe linie sportiva"

Directorul general al FRF, Ioan Angelo Lupescu, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ca in situatia in care persoanele acuzate in dosarul "Valiza" vor fi gasite vinovate in instanta, atunci acestea vor trebui sa plateasca pentru faptele lor si in plan sportiv.
"Noi am cerut prin vara DNA-ului sa ne dea probe in acest caz, dar atunci au spus ca nu pot sa ni le dea. Insa noi asteptam in continuare. Presedintele FRF a spus ca daca in justitie se va da o sentinta, atunci cazul “Valiza” se va redeschide si in plan sportiv. Retrogradarea pentru astfel de lucruri e in regulament, este posibil si asta. In regulamentul disciplinar sint stipulate toate sanctiunile, nu stiu exact acum pentru ca sint in Japonia, dar scrie exact acolo ce risca o echipa intr-un astfel de caz. Noi asteptam ca justitia sa mearga pina la capat. Daca vor fi gasite vinovate acele persoane vor trebui sa plateasca si pe linie sportiva. Daca nu vor fi gasiti vinovati atunci inseamna ca fotbalul nostru este curat", a spus Lupescu.
Oficialul FRF a mentionat ca numai Comisia de Disciplina poate decide daca clubul Steaua poate fi santionat cu retrogradarea in esalonul secund. "Va decide comisia daca se impune retrogradarea, depinde de regulament. Comisia a luat o data masuri in acest caz, iar dupa parerea mea primul verdict care s-a dat era corect. Dar dupa aceea s-a bagat Florea (n.r. - Daniel Florea, fostul presedinte al Curtii de Arbitraj pentru Fotbal), cu Dumitru Dragomir si au schimbat decizia in cazul asta", a adaugat directorul general.
Ioan Angelo Lupescu sustine ca UEFA si FIFA sint la curent cu ceea ce se intimpla in cazul "Valiza". "Cei de la UEFA si FIFA stiu despre cazul “Valiza”. Noi i-am informat atunci, dupa decizia comisiei. Regulamentul de la UEFA si FIFA nu este asa de amanuntit, ca cel de la noi, si nu pot spune daca permite sau nu astfel de lucruri", a precizat Lupescu.
Directorul general a adaugat ca nu stie daca si alte cluburi in afara de Steaua au motivat financiar adversarele altor echipe, dar a mentionat ca lupta pentru titlu in sezonul trecut nu s-a disputat numai pe teren. "Dupa ce am vazut in stenogramele care au fost facute publice exact cei care faceau galagia cea mai mare sint acuzati acum. Din pacate lupta pentru titlu in sezonul trecut nu s-a jucat numai pe teren. Eu nu am auzit sa fi practicat si alte cluburi motivarea adversarilor contracandidatelor", a afirmat Ioan Angelo Lupescu.
In 7 mai, in ziua etapei a XXXIV-a, ultima a Ligii I, DNA a retinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali, care se presupune ca urmau sa ajunga la jucatorii Universitatii Cluj daca acestia ar fi obtinut cel putin un egal in meciul cu concitadina CFR si Steaua ar fi devenit campioana.
Printre persoanele duse la DNA Cluj pentru audieri s-au aflat jucatorul Gigel Coman (Universitatea Cluj) si vicepresedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua, Teia Sponte, dar si doi bodyguarzi ai lui Gigi Becali.
DNA a anuntat ulterior ca Gigi Becali, Teia Sponte, presedintele Universitatii Cluj, Anton Dobos, si o cunostinta a acestuia, Traian Bendorfean, sint urmariti penal pentru fapte de coruptie.
Cazul a ajuns si in atentia Comisiei de Disciplina a FRF. Astfel, echipa Steaua Bucuresti a fost penalizata, la 4 iunie, cu sapte puncte, iar formatia Universitatea Cluj cu sase puncte dupa scandalul valizei cu bani. Finantatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani si i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeasi perioada si a primit o amenda de 200.000 de lei, iar presedintele de atunci al gruparii ardelene, Anton Dobos, a primit aceeasi sanctiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucatorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) si Petre Marin (Steaua) au fost suspendati cite sase luni si amendati cu 180.000 de lei.
Comisia de Apel a pastrat aceste sanctiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplina. Doar Becali si Dobos au primit din partea CAF o suspendare de sase luni si o penalitate de 200.000 de lei, fara a li se interzice accesul pe stadion.
Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost deferit justitiei, joi, de procurorii anticoruptie, in dosarul "Valiza", alaturi de alte cinci persoane, intre care si selectionerul echipei nationale de fotbal, Victor Piturca.
Gigi Becali este acuzat de doua infractiuni de dare de mita si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.
Selectionerul Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului. Vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita. Alina Ciul, unul din avocatii lui Becali, este acuzata de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Lui Radu Marino, procurorii anticoruptie ii imputa doua fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata, el fiind acuzat totodata si de favorizarea infractorului. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat si Raul Volcinschi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii