Mergi la conţinutul principal

Dacă nu facem nimic, ne distrugem planeta!

Grupul interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei (GIEC) avertizează că temperatura pe glob va creşte cu 4 grade Celsius faţă de era pre-industrială până la sfârşitul acestui secol dacă nu se reduc emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce va avea consecinţe „grave, extinse şi ireversibile", relatează agerpres.ro.
Conform GIEC, una din principalele consecinţe ar fi creşterea nivelului oceanelor. Apele acestora se vor încălzi în continuare şi vor deveni tot mai acide, iar creşterea nivelului mărilor va continua într-un ritm şi mai rapid, putând merge de la 26 de centimetri la 82 de centimetri, în funcţie de emisii, între 1986-2005 şi sfârşitul secolului al XXI-lea. Creşterea nu va fi uniformă pe glob.

Inundaţiile vor pustii oraşele

La o creştere cu 2 grade Celsius a temperaturii mondiale, zone locuite de 280 de milioane de persoane ar fi acoperite de ape, potrivit Climate Central, centru de cercetări din Statele Unite. Emisiile de gaze cu efect de seră ar avea ca efect şi evenimente meteorologice extreme. Valurile de căldură vor fi mai frecvente şi cele de frig - mai rare pe cea mai mare parte a planetei. Schimbările în privinţa precipitaţiilor nu vor fi uniforme: vor fi în creştere în Pacificul ecuatorial, la latitudini ridicate şi în regiunile umede de la latitudinile medii şi în scădere în regiunile subtropicale secetoase. Ploile abundente vor risca să provoace inundaţii ce vor face oamenii să îşi părăsească locuinţele, distrugând case şi recolte.
O altă consecinţă ar fi topirea gheţarilor. Volumul global al gheţarilor, cu excepţia Antarcticii, ar urma să scadă cu 15-55% în scenariul cu cele mai slabe emisii şi cu 35-85% în cazul celor mai ridicate. S-ar putea ca gheţarii din Pirinei să nu mai existe în 2050.

Biodiversitatea, în mare pericol

Şi banchiza ar intra într-un proces accelerat de topire. Banchiza arctică din timpul verii se reduce şi pare tot mai probabil, conform climatologilor, ca Oceanul Arctic să nu mai aibă gheaţă în 2050. Biodiversitatea ar fi în mare pericol în cazul în care temperatura terestră ar creşte cu 4 grade Celsius. Ar exista riscuri crescute de dispariţie a numeroase specii (animale şi vegetale), care nu se vor putea adapta destul de repede la noile condiţii. În cazul creşterii temperaturilor cu 1,5-2,4 grade Celsius faţă de ultimii 20 de ani ai secolului al XX-lea, între 20% şi 30% din speciile animale şi vegetale ar fi ameninţate de dispariţie.
Nici consecinţele socio-economice nu ar fi neglijabile. Securitatea alimentară ar fi afectată îndeosebi în regiunile dependente de pescuit, iar în regiunile temperate şi tropicale s-ar înregistra scăderi ale randamentelor cerealiere (grâu, orez, porumb). În zonele subtropicale secetoase ar scădea resursele de apă potabilă, în schimb în alte regiuni ar exista risc crescut de inundaţii, alunecări de teren şi furtuni. În cazul creşterii temperaturii globale cu 4 grade Celsius s-ar intensifica deplasările de populaţie şi ar creşte riscurile de conflicte pentru accesul la resurse.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro