Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dacă eşti pieton, trebuie să ţii cont de siguranţa ta în trafic

Regulile de circulaţie pe drumurile publice au ca scop, printre altele, ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public.

Şi dacă eşti pieton, trebuie să ţii cont că siguranţa ta în trafic depinde în cea mai mare măsură de modul în care înţelegi să respecţi normele rutiere. Aşa că, nu uita:

- Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic (art. 72, alin (3) din OUG 195/2002, republicată);

- Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector (art. 72, alin (3) din OUG 195/2002, republicată)!

Nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice se sancţionează cu 2-3 puncte amendă (un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie).
Categorie articol: 

Comentarii