Mergi la conţinutul principal

Dănăilă, de acord cu numirea politică a prefectului, dar nu şi a directorilor

• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a criticat, recent, intenţia Guvernului PSD de a schimba din nou regulile de joc în privinţa numirilor politice • acesta susţine că nu are nimic împotriva numirii politice în privinţa prefectului, însă nu este de acord cu politizarea la maxim a şefilor instituţiilor deconcentrate

 

Liberalii brăileni nu par prea încântaţi de noile reguli de joc în privinţa numirilor politice la care Guvernul PSD lucrează în prezent. Mai exact, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a comentat declaraţiile făcute de premierul Sorin Grindeanu în cadrul vizitei sale la Brăila, privind necesitatea numirii politice a prefecţilor şi şefilor de instituţii deconcentrate, pentru ca administraţia să funcţioneze la parametri maximi. Dănăilă susţine că nu are nimic împotriva numirii politice a prefecţilor, însă îi acuză pe PSD-işti de ipocrizie, ţinând cont că tot Guvernul Adrian Năstase a stabilit eliminarea numirilor membrilor de partid pe acest post în 2003.

„Ştiţi care e întrebarea? Ce partid politic a modificat legea şi a adus-o în forma în care este astăzi? Dacă tot vor să discutăm despre ipocrizie. Eu îmi aduc aminte că Adrian Năstase în guvernarea PSD a modificat această lege. Înainte de 2003 prefectul era numit politic. Guvernul îşi asuma numirea unei persoane din funcţia de prefect chiar din rândurile unui partid politic. Iar după aceea PSD-ul a făcut această modificare şi a schimbat încadrarea astfel încât să nu poată accede pe  funcţie decât funcţionari publici. Acum tot PSD-ul vine şi ne vorbeşte despre ipocrizie? Oricum există o majoritate parlamentară care va decide pe acest subiect. Dar punctul meu de vedere legat de această discuţie şi de alte speţe similare este că în momentul în care ajungi la guvernare trebuie să îţi asumi în integralitate actul de guvernare. Şi vei răspunde pentru ceea ce faci în perioada în care conduci ţara, judeţul, municipiul, comuna şi aşa mai departe. Până la urmă e doar o formalitate dacă prefectul este membru al unui partid sau nu. Guvernul şi guvernarea trebuie să îşi asume conducerea şi exercitarea actului de conducere. Deci e ok asumarea, în orice formă pe care o consideră guvernarea respectivă”, a declarat Dănăilă.

Consilierul judeţean susţine că este normal ca un Guvern, idiferent care, să îşi aleagă oamenii cu care să lucreze şi să îşi implementeze programul, însă susţine că nici nu poate accepta o politizare excesivă.

 

«Nu suntem pregătiţi pentru numiri politice de directori»

Dănăilă nu are aceeaşi părere permisivă despre numirile politice atunci când vine vorba de direcţiile deconcentrate. Acesta a afirmat că există foarte multe riscuri în aceste situaţii, deoarece foarte multe proiecte începute sau planificate de unii directori să fie blocate complet la venirea unui alt şef, numit politic.

„Aici sunt mai multe chestiuni. Dacă ar exista în organigrama instituţiilor funcţii care să asigure o continuitate a activităţii, o menţinere a secretului profesional în zona respectivă de influenţă, s-ar putea face treaba asta. Dar atât timp cât astăzi directorul este cel care are acces la toate informaţiile şi este cel care generează liniile de investiţii dintr-o anumită instituţie... nu e în ordine. Directorul respectiv pleacă şi lasă proiectele neîncepute şi avem nişte experienţe total nefericite, atât la nivel local cât şi la nivel central în România. Poate că în alte zone în care lucrurile funcţionează mai bine decât la noi ar putea să se întâmple treaba asta, dar astăzi trebuie să discutăm despre depolitizare. Inclusiv PSD-ul a fost de acord cu depolitizarea instituţiilor publice. Şi ce facem acum? În contextul ipocriziei despre care vorbeam, ne întoarcem tot la această politizare excesivă a instituţiilor statului?! Nu cred că este o măsură bună în actualul context. Repet, nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Şi istoria ne-a dovedit-o”, a conchis Dănăilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro