Mergi la conţinutul principal
PNL-iştii îl contrazic pe Dragomir pe tema Zonei Metropolitane

Dănăilă: «Fără politic, acest proiect nu poate să prindă contur»

• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, s-a arătat extrem de deranjat de abordarea primarului Marian Dragomir în legătură cu protocolul semnat de societatea civilă pentru proiectul de dezvoltare a Zonei Metropolitane • acesta susţine că edilul-şef nu se poate prevala de faptul că nu s-a stabilit sediul asocierii cu gălăţenii unde şi-a dorit el, iar apoi să renunţe la un proiect atât de important • mai mult, plecând de la sugestia lui Dragomir de a nu politiza demersul, Dănăilă a ţinut să atenţioneze că tocmai politicul reprezintă şansa cea mai mare ca protocolul societăţii civile să capete contur

 

Tema dezvoltării Zonei Metropolitane pune “pe jar” scena politică brăileană, în special după protocolul semnat, recent, în acest sens de un grup de reprezentanţi ai societăţii civile. Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care s-a arătat un susţinător al demersului ONG-urilor din Brăila şi Galaţi a făcut un comentariu destul de critic la adresa primarului Marian Dragomir, după ce acesta a sugerat că nu ar fi bine ca protocolul să fie politizat prin intervenţia partidelor politice. Dănăilă a afirmat că primarul Brăilei nu poate renunţa la un proiect atât de important doar pentru că liderii administraţiei din Galaţi nu au fost de acord cu propunerea sa ca sediul asocierii “Dunărea de Jos” să fie între cele două oraşe. Potrivit lui Dănăilă nu acest aspect este important, ci modul în care funcţionează asocierea şi obiectivele pe care şi le propune.

“Viziunea primarului  Marian Dragomir despre Zona Metropolitană nici nu ştiu cum să o mai denumesc.... Nu că este limitată, e aproape inexistentă, din punctul meu de vedere. Primarul are nişte obiective personale, încearcă să le pună în aplicare iar în rest, efectiv, nu face nimic. Cum poţi să spui că Zona Metropolitană, dezvoltarea unei comunităţi de câteva sute de mii de oameni, între Brăila şi Galaţi ţine de orgoliile gălăţenilor?! Când discuţi despre dezvoltare durabilă, coeziune, investiţii pentru zeci de ani de acum încolo, care vor genera noi aşezări şi zone noi de locuire poţi să mai vorbeşti despre orgolii?! Mi se pare puerilă abordarea! Nici nu are importanţă unde este sediul până la urmă. Important este modul în care funcţionează şi obiectivele acestei asocieri”, a declarat Dănăilă.

Sursa citată a mai adăugat că din punctul său de vedere, în realitate PSD-iştii aflaţi în fruntea celor două administraţii, nu se gândesc decât la cum să controleze această viitoare asociere mai bine, astfel că nu se înţeleg. Chiar şi aşa, Dănăilă a ţinut să precizeze că indiferent de culoarea politică, toţi trebuie să înţeleagă importanţa demersului societăţii civile, care s-a exprimat clar “pentru” dezvoltarea Zonei Brăila - Galaţi.

“Noi trebuie să avem în vedere un singur lucru: societatea civilă şi modul în care aceasta a ales să demareze primii paşi pentru această asociere, este un semnal de alarmă pentru toţi politicienii, indiferent de la ce partid sunt. Trebuie să înţeleagă că oamenii vor dezvoltarea Zonei Metropolitane. Dacă interesele lor nu le permit ar trebui să le lase la o parte şi să ducă la îndeplinire ceea ce oamenii îşi doresc. Nu poţi să spui că nişte ONG-uri s-au întâlnit, dar că nu o să aibă niciun efect şi că dacă politicul se alipeşte de acest demers va trage în jos proiectul. Păi, fără politic acest proiect nu poate să prindă contur! Pentru că politicul deţine controlul CLM Brăila, CLM Galaţi, judeţelor şi aşa mai departe. Dacă politicul nu se lipeşte de acest demers şi nu îl sprijină, acest demers aproape că nu există! De aceea noi am spus că sprijinim demersul societăţii civile. Şi îi invităm şi pe cei de la PSD să vină alături de toţi cei care sunt acum implicaţi în această chestiune. Şi toate celelalte formaţiuni politice ar fi bine să vină şi să sprijine acest demers! Pentru că s-ar crea locuri de muncă, pentru că ar fi investitori, pentru că ar fi infrastructură pentru dezvoltarea unei zone industriale, infrastructură pentru dezvoltarea zonei educaţionale, sociale, de turism şi aşa mai departe. S-ar putea crea o infrastructură care să atragă investiţii din toate domeniile de activitate!”, a adăugat Dănăilă.

 

Liberalii cer actualei administraţii să ia atitudine şi să dezvolte zona

Mergând pe aceeaşi linie, Alexandru Dănăilă a criticat faptul că dacă Zona Metropolitană bate pasul pe loc sub “bagheta” liderilor PSD, la fel se întâmplă şi cu zonele cu potenţial turistic din Brăila. Liberalul s-a arătat extrem de deranjat de faptul că nici până în prezent în oraşul nostru nu s-a putut amenaja o zonă pentru scăldat sau un ştrand.

“Luaţi în calcul că avem 700 ha pe malul celălalt al Dunării în municipiu. Este o zonă ce poate contribui la dezvoltarea turismului în Brăila. Ce se întâmplă cu acest teren? Nimic. Nici nu am auzit ca primarul să aibă vreo viziune. În mandatul trecut, când eram viceprimar eu chiar am fost pe partea cealaltă, am văzut zona de dig, zona inundabilă. Dar doar în anumite momente ale anului zona este inundată, în altele nu. Avem faună acolo. Vă spun că există posibilitatea de a exploata turistic zona respectivă, până în dig. Acum nu are nimeni nicio viziune. Nici măcar nu ştim lucrul ăsta! Sunt 700 ha, deci este o suprafaţă mare de teren. Vă reaminesc faptul că noi nu avem o plajă în oraş, dar nu avem un ştrand şi suntem la Dunăre! Nu avem nimic amenajat, nu avem zonă de scăldat aşa cum este ea trecută în lege. Nu avem nici măcar o zonă de picnic. Nu avem nimic!”, a conchis Dănăilă.

Reamintim că, în luna mai, opt asociaţii locale brăilene şi gălăţene, cu sau fără personalitate juridică, au semnat un protocol pentru dezvoltarea regiunii metropolitane “Dunărea de Jos”. Printre semnatari se numără şi consilierul local municipal independent Lucian Căprariu. La vremea respectivă primarul Marian Dragomir a declarat că apreciază şi sprijină demersul societăţii civile, însă a explicat cum lucrurile s-au blocat la stabilirea unui sediu pentru asociere, deoarece liderii din Galaţi insistă ca centrul de comandă să fie la ei în oraş, iar Brăila a propus ca acesta să fie în Cartierul Siret. Plecând de la invitaţia ONG-urilor ca partidele politice să li se alăture în acest deziderat, Dragomir a punctat atunci că mult mai bine ar fi ca subiectul dezvoltării zonei “Dunărea de Jos” să nu fie politizat. Mai mult, acesta i-a invitat pe iniţiatorii demersului să îi susţină ideea privind stabilirea sediului între cele două oraşe, pentru ca problema să se rezolve mai repede.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro