Mergi la conţinutul principal

Căprariu atacă: Proiecte de hotărâre servite, cu preţuri umflate, în CLM

• consilierul local independent a dat şi câteva exemple pentru a-şi susţine afirmaţia, comparând preţurile reabilitării a două unităţi şcolare: una costă circa 470.000 lei, iar cealaltă doar 55.000 lei • la primul proiect, Căprariu a identificat un preţ suspect al schelelor: aproape 2 miliarde de lei vechi • consilierul a mai afirmat că se vede nevoit să accepte astfel de rapoarte pentru că vin pe ultima sută de metri înaintea şedinţei

 

Proiectele de hotărâre “vârâte” sub nas consilierilor locali cu doar o zi înaintea şedinţelor ordinare ar servi interesele financiare ale unor persoane, este de părere consilierul local Lucian Căprariu. Acesta a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că această practică de a suplimenta ordinea de zi cu proiecte ce nu au fost trimise consilierilor decât cu o zi înaintea şedinţei ar ascunde valori “umflate”. Pentru a-şi susţine afirmaţiile grave, Căprariu a oferit şi un exemplu recent: a comparat două proiecte de hotărâre ce vizau, în mare, aceleaşi lucrări de reabilitare interioară, dar cu diferenţe mari de preţ.

“Proiectantul are o anumită cotă din proiect. Dacă partea sa e de doar 3%, atunci acesta umflă preţurile. Sunt unele atât de flagrante, încât nu pot să le accept! Unii fac nişte proiecte care mă fac să cred că sunt tratate superficial. De exemplu, în şedinţa din 27 iunie, pe ordinea de zi a fost «Eficientizare energetică Corp C3 - Grădiniţa cu program prelungit nr. 60 şi Internat LPS». Mi s-a părut valoarea foarte mare şi atunci am zis să mă uit să văd ce înseamnă exact această reabilitare. Are o componentă de cheltuieli eligibile şi o componentă de cheltuieli neeligibile, adică ce plătim din banii noştri. Asta mă interesează, în primul rând. Clădirea are o suprafaţă de 1.800 metri pătraţi, pentru care se propune reabilitare interioară, în valoare de 470.000 lei. La şedinţa din 18 iulie, un alt proiect de reabilitare a unei grădiniţe care are o suprafaţă de 1.100 metri pătraţi, refacerea costa cam 55.140 lei. (...) Ca să vedeţi diferenţă! Pe primul proiect apar schele în valoare de 180.000 lei, adică 1 miliard 800 lei vechi numai pentru schele! Nu mai spun de 48 lei metru pătrat manopera! O încăpere are undeva la 2,50 metri înălţime. Ce schelă îţi trebuie? A fost şi reprezentantul acolo”, a spus consilierul local Căprariu.

Acesta a continuat lista exemplelor cu o mansardare a unei grădiniţe situate în apropierea Pieţei Mari. În acel proiect, potrivit lui Căprariu, mansardarea costa circa 800 euro/metru pătrat. A sesizat preţul destul de mare, iar proiectul a fost refăcut. Noua valoare era cam 400 euro/metru pătrat. “Acceptăm astfel de rapoarte pentru că vin pe ultima sută de metri şi trebuie să acceptăm şi explicaţia că «trebuie să vină lumea la licitaţie» şi pe care vă rog frumos, o să punem şi pe site-ul nostru de la partid, toate aceste lucrări să fie urmărite de cei interesaţi, să vină cât mai multe firme la licitaţii, să ne semnaleze dacă sunt probleme la caietele de sarcini, să fie concurenţă şi să ducem aceste valori cât mai jos. (...) De-aia suntem consilieri locali, ca să vedem lucrurile astea şi să cheltuim banii cu grijă”, a adăugat sursa citată.

 

Schelele scumpe, sesizate şi în şedinţa CLM

În şedinţa din iunie 2018, în cadrul căreia a fost adoptat proiectul de hotărâre despre care Lucian Căprariu susţine că ar avea preţuri mult mai mari decât valoarea reală, a fost prezentă şi reprezentanta firmei proiectante. „Referitor la cheltuielile conexe din acest proiect am ridicat problema, privind sumele foarte mari, atât la comisie cât şi la întâlnirea cu liderii. În ceea ce priveşte schelele, avem peste 150.000 de lei, fără T.V.A., la partea de zugrăvire. Vi se pare normală această valoare propusă?”, a fost întrebarea pe care consilierul local a adresat-o în cadrul şedinţei. Primarul municipiului, Marian Dragomir, i-a dat cuvântul Adrianei Chiroi, reprezentant al SC CIC Cons SRL, pentru a oferi răspuns la întrebarea lui Căprariu. Femeia a afirmat că „În cadrul evaluării, la poziţia care se referă la schelă sunt cuprinse şi materialele, manopera pentru încărcare-descărcare, transporturi, contribuţii ale asiguratorilor, cheltuieli indirecte şi profit. Schela se calculează la toată suprafaţa de pereţi şi tavane pe care se intervine”. Consilierul local a continuat să se mire de ce nişte schele costă aproape 2 miliarde de lei vechi: „2 miliarde! Aţi calculat schela la toată suprafaţa de 6.800 metri pătraţi. Uitaţi-vă bine. Aţi calculat 6.800 metri pătraţi, însă suprafaţa desfăşurată este de 2.700 mp şi pardoseala de 1.800 mp. Dumneavoastră aţi calculat 6.800 mp ca şi cum schela ar fi montată integral peste tot”. Proiectantul a continuat să explice că schela se montează şi demontează, că la rubrica respectivă sunt cuprinse şi alte lucrări, iar preţul efectiv va fi stabilit la proiectul tehnic, aceasta fiind momentan doar o estimare. După alte câteva explicaţii, în discuţie au intervenit şi alţi consilieri, iar într-un final, proiectul a fost supus la vot. A fost aprobat cu 20 de voturi „pentru” şi 7 abţineri din partea consilierilor locali liberali. După votarea proiectului, primarul municipiului, Marian Dragomir, a avut şi el o intervenţie, atrăgându-i atenţia reprezentantului firmei că nu a ştiut să explice. „Doamnă proiectant, dacă dumneavoastră aţi fi spus că suprafaţa desfăşurată nu este doar cea care reprezintă amprenta la sol şi că într-o încăpere avem 4 pereţi plus tavan ajungeaţi la acea suprafaţă. Nu aţi ştiut să explicaţi. Vă mulţumesc! Bănuiesc că aceasta este suprafaţa celor 6.800 de mp şi nu amprenta la sol, pe fiecare etaj. Vă recomand ca data viitoare când participaţi la şedinţele de Consiliu Local să explicaţi în detaliu aceste lucruri”, a spus primarul Brăilei.

Consilierul municipal independent, Lucian Căprariu, este unul dintre membrii fondatori ai Partidului Brăila Nouă, lansat pe 1 iunie anul acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro