Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Curtea Constitutionala, sesizata de Avocatul Poporului in legatura cu OUG care blocheaza majorarea salariilor

Curtea Constitutionala a fost sesizata de Avocatul Poporului in legatura cu aparenta neconstitutionalitate a unei prevederi din Ordonanata de Urgenta a Guvernului care impiedica aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta, pina in luna aprilie 2009.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, in numele celor peste 191.000 de membri de sindicat ale caror drepturi si interese le reprezinta, in temeiul prevederilor articolului 28 din Legea sindicatelor 54/2003, a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la "neconstitutionalitatea prevederilor 1, 2 si 4 din OUG 136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamint in anul 2008".
Sindicatele apreciaza ca sint neconstitutionale dispozitiile mentionate ale OUG 136/2008, aratind ca Legea de aprobare a OG 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in 2008 personalului din invatamint, a facut obiectul controlului de constitutionalitate inainte de promularea acesteia, la sesizarea Guvernului, prin Decizia 1.093 din 15 octombrie 2008.
Guvernul a decis, in 28 octombrie, prin ordonanta de urgenta, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la suta a salariilor profesorilor sa fie prorogat pina la 1 aprilie 2009.
Sindicalistii sustineau, dupa adoptarea OUG, ca Guvernul a incalcat Constitutia Romaniei prin aminarea aplicarii legii, respectiv articolul 115 alineatul 5 in care se prevede: "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta. Ordonanta de urgenta cuprinzind norme de natura legii organice se aproba cu majoritatea prevazuta la articolul 76 alineatul (1)".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii