Mergi la conţinutul principal

Cursa contracronometru la obtinerea subventiilor pentru pasuni

Daca nu se grabesc, autoritatile locale brailene ar putea pierde subventia acordata de Ministerul Agriculturii pentru pasuni. Primarii din judet au fost informati, joi, in cadrul unei intruniri organizate de catre Prefectura Braila, in colaborare cu Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) si Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), ca pina pe data de 10 mai trebuie sa inregistreze si sa concesioneze pasunile de pe teritoriul comunei pe care o administreaza. In caz contrar, ei nu vor primi banii alocati de Guvern pentru intretinerea acestora. Directorul DADR Braila, Vasile Suraianu, a recunoscut ca Ministerul a comunicat acest lucru in teritoriu abia simbata trecuta, insa a tinut sa sublinieze importanta mobilizarii generale pentru a rezolva problema si a accesa fondurile: "Primul ministru ne-a spus ca la situatii exceptionale se impun masuri exceptionale. In tara avem 2 milioane de ha de pasuni. Referitor la subventii, la suprafata arabila stam bine la procente, dar la pasuni stam foarte prost. E vorba de 2 milioane de ha care sint eligibile si vom fi penalizati extrem de mult. Primariile comunale trebuie sa le concesioneze catre crescatori individuali, asociatii comunale, asociatii de crescatori de animale sau societati cu profil agricol si de cresterea animalelor. Atit noi, cit si APIA si Prefectura vom sprijini consiliile locale pentru a se descurca cit mai repede cu procedurile". Acesta a adaugat ca la Braila situatia nu e chiar atit de rea, deoarece DADR, fara sa stie de aceasta prevedere a Guvernului, inca din aceasta primavara i-a indemnat pe crescatorii de animale sa se asocieze, pina acum existind deja 14 asociatii comunale, iar altele fiind in curs de afiliere la Asociatia judeteana a crescatorilor de animale.
La rindul sau, prefectul Nicolae Mitroi a recunoscut ca termenul este foarte scurt, insa a rugat primarii si reprezentantii DADR sa gaseasca solutii de urgenta, legale, pentru a nu pierde finantarea.
O solutie a venit de la directorul APIA Braila, Doina Jurubita, care a propus ca acolo unde nu exista asociatii sau crescatori care sa poata concesiona repede pasunile, sa se faca inregistrarea pe consiliul local respectiv, urmind ca pina in septembrie sa se gaseasca o alta solutie: "In Braila sint 31.000 ha, si eu zic sa facem o asociere pe consiliile locale si in paralel vom face celelalte concesionari, asa cum se cere. Ca sa nu pierdem aceste subventii, avem dispozitie de la minister sa mergem in paralel. Adica inregistram pasunile la consiliile locale. Am primit dispozitie ca pina in septembrie sa avem inregistrate pasunile in registrul fermelor deoarece banii vor veni abia in decembrie. Sumele se vor stabili in functie de hectarele inregistrate".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro